top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een culinaire reis naar de tradities van de Samaritanen


Een van de gerechten uit het kookboek. Foto Samaritan Cookbook


Er is een nieuw kookboek op de markt gebracht dat kijkt naar het voedsel en de kooktradities van de Samaritaanse gemeenschap, een religieuze groep die zijn wortels heeft bij de oude Israëlieten en zichzelf beschouwt als de meest loyale aanhangers van de Torah zoals die aan Mozes was gegeven.


Het " Samaritaanse kookboek " is een unieke reis naar de keukens en de geschiedenis van deze oude sekte, die volgens geloof afstammelingen zijn van de stammen Efraïm, Menashe en Levi. Hun twee grootste feestdagen zijn Soekot en Pesach, beide Torah-festivals, wanneer de Samaritanen honderden gasten ontvangen, zoals Israëli's, Palestijnen, toeristen, voor uitgebreide, kleurrijke ceremonies met eten en drinken.


Deze evenementen halen vaak internationale krantenkoppen, vergezeld van opvallende foto's van Samaritanen gekleed in traditionele kledij tegen de achtergrond van de berg Gerizim - de heiligste plaats volgens het Samaritaanse geloof. De kleine gemeenschap telt vandaag de dag minder dan 1.000 mensen , terwijl het eeuwen geleden meer dan 1 miljoen telde, is verdeeld tussen de zuidelijke voorstad Holon van Tel Aviv en de stad Kiryat Luza, net buiten de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever op de hellingen van de berg Gerizim. Samaritanen spreken zowel Hebreeuws als Arabisch en navigeren door een complexe identiteit die wordt beïnvloed door Joodse Israëli's en Moslim Palestijnen.


Screenshot van het kookboek


Hun keuken is Levantijns - vergelijkbaar met wat wordt gegeten door Israëli's, Palestijnen, Libanezen en andere gemeenschappen in de Levant - en is gebaseerd op verse, natuurlijke ingrediënten. Het boek bevat tientallen recepten die vers geteelde groenten en fruit, vlees van boerderijdieren (kip, kalkoen, schapen) en sterke, smaakvolle kruiden die in de Samaritaanse keuken worden gebruikt, combineren met een rijke traditie.


Gerechten zijn onder meer een bloemkool met rijst maqlouba, lamsgehaktballetjes met pijnboompitten, kip met za'atar, een guacamole-achtige dip met een Midden-Oosterse twist, Samaritaanse knafeh en een heerlijk klinkende sesam- en anijscake. Arak en anijsthee zijn de overheersende dranken.

Het werk is geïnspireerd op een Hebreeuws kookboek uit 2011, uitgegeven door Tsedaka, met 284 recepten verzameld door tientallen Samaritaanse vrouwen, waaronder Tsedaka's moeder en tantes. Voor 'Samaritan Cookbook' vertelt Piven aan NoCamels dat het trio een paar dozijn recepten heeft geselecteerd die volgens hen het meest aantrekkelijk zouden zijn voor een internationaal publiek.


Het boek is in het Engels geschreven, met recepttitels in het Engels, Hebreeuws en Arabisch. Het is onderverdeeld in hoofdstukken - voorgerechten, hoofdgerechten, desserts, met speciale secties over Soekot en Pesach en een over de Samaritaanse voorraadkast, met niet te versmaden kruiden zoals anijs, komijn, za'atar, paprika en kurkuma.


Het Samaritaanse alfabet komt speciaal voor in het kookboek, dat ook verzen uit de Samaritaanse Thora bevat, zoals “'s Avonds moet je vlees eten, en' s morgens zal je brood krijgen. En u zult weten dat Ik de Heer, uw God, ben ”, Exodus 16:12 (Samaritaanse versie), en“ Een land van tarwe, en gerst, en wijnstokken, en vijgenbomen, en granaatappels; een land van olijfolie en honing ”, Deuteronomium 8: 8 (Samaritaanse versie). Dit zijn volgens de Schrift de zeven soorten voor Samaritanen.157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page