top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een diepe 1000 jaar oude gracht en mysterieuze handafdruk ontdekt naast de muren van Oude Stad


De opgraving van de oude gracht aan de Sultan Suleimanstraat. Foto Yuli Schwartz / Israel Antiquities Authority


Elementen van de vestingwerken van het oude Jeruzalem en een mysterieuze handafdruk die in de rots was uitgehouwen, werden ontdekt bij opgravingen van de Israel Antiquities Authority in Jeruzalem.


De archeologische opgravingen werden uitgevoerd langs de belangrijkste Sultan Suleimanstraat die grenst aan de stadsmuren, voorafgaand aan infrastructuurwerken door Moriah - The Jerusalem Development Corporation.


Tijdens de opgravingen werd een deel van een diepe verdedigingsgracht blootgelegd die de stadsmuren omringde, waarschijnlijk daterend uit de tiende eeuw na Christus en mogelijk eerder. Op een plek die in de grachtmuur was uitgehouwen, werd een onverklaarbare handafdruk ontdekt.


De handafdruk in de muur van de gracht. Foto Yuli Schwartz / Antiquities Authority


Zubair Adawi, opgravingsdirecteur van de Israel Antiquities Authority, ontdekte de gracht net onder de straat. Volgens Adawi: “Mensen zijn zich er niet van bewust dat deze drukke straat direct boven een enorme gracht is gebouwd, een enorm uit de rotsen gehouwen kanaal, minstens 10 m breed en tussen de 2 en 7 m diep. De gracht, die de hele oude stad omringt, dateert van ongeveer 1000 jaar na Christus of eerder, en zijn functie was om te voorkomen dat de vijand die Jeruzalem belegerde de muren zou naderen en de stad zou binnendringen. Slotgrachten, meestal gevuld met water, zijn bekend van vestingwerken en kastelen in Europa, maar hier was de gracht droog en vormden de breedte en diepte een obstakel dat het aanvallende leger afremde.


De indrukwekkende muren en poorten van de oude stad die vandaag zichtbaar zijn, werden in de zestiende eeuw gebouwd door de Turkse Ottomaanse sultan Suleiman I, de Grote. "De eerdere vestingmuren die de oude stad Jeruzalem omringden, waren veel sterker", zegt Dr. Amit Re'em, regionaal directeur van de Israel Antiquities Authority in Jeruzalem. "In de tijdperken van riddergevechten, zwaarden, pijlen en aanvallende cavalerie waren de vestingwerken van Jeruzalem formidabel en complex, bestaande uit muren en elementen om grote legers tegen te houden die de stad bestormden."


De opgravingen van de oude gracht. Foto Foto Yuli Schwartz / Antiquities Authority


Re'em zegt: “Legers die in de Middeleeuwen de stad probeerden te veroveren, moesten de diepe gracht en daarachter twee extra dikke vestingmuren oversteken, terwijl de verdedigers van de stad op de muren vuur en zwavel op hen neerregenen. Alsof dit nog niet genoeg was, waren er geheime tunnels in de vestingwerken, sommige ontdekt door archeologen van de Israel Antiquities Authority bij eerdere opgravingen, waardoor de stadsverdedigers in de gracht konden komen en de vijand bij verrassing konden aanvallen, en dan weer in de stad konden verdwijnen.


“De historici die de Eerste Kruistocht vergezelden, beschrijven de aankomst van de kruisvaarders bij de muren van Jeruzalem in juni 1099. Uitgeput door de reis stonden ze tegenover de enorme gracht, en pas na vijf weken slaagden ze erin om deze met inzet van tactiek en tegenslagen over te steken onder de prijs van veel bloed en onder zwaar vuur van de islamitische en joodse verdedigers.”


Tijdens de opgraving werd een mysterieuze handafdruk gevonden die in de grachtmuur was uitgehouwen. Tot op heden hebben de archeologen de betekenis van dit snijwerk niet ontcijferd. “Symbooliseert het iets? Verwijst het naar een specifiek nabijgelegen element? Of is het gewoon een lokale grap? De tijd zal het leren”, zeggen de onderzoekers.


De mysterieuze handafdruk in de grachtmuur. Foto Foto Yuli Schwartz / Antiquities Authority


Volgens Eli Escuzido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “Velen droomden over en vochten voor Jeruzalem, en de vestingwerken van de stad zijn een stille getuigenis. De archeologische vondsten stellen ons in staat om de dramatische gebeurtenissen en de omwentelingen die de stad onderging te visualiseren. Je kunt je het tumult echt voorstellen en de strijdrook bijna ruiken. We ontrafelen dagelijks de intensieve militaire geschiedenis van de stad, en we zullen er alles aan doen om de vondsten aan het grote publiek te tonen.”


Video is weliswaar in het Hebreeuws, maar geeft een goed beeld van de opgravingen:180 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page