top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Een duik' in een van de meest prestigieuze trainingen in de IDF


Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Ella Pelag.


Zeer binnenkort zullen deze 33 cadetten wekenlang midden op zee varen en het bevel voeren over schepen en onderzeeërs met één doel voor ogen: het beschermen van de maritieme arena van de staat Israël. Ter ere van het einde van de 147e zeemanscursus spraken we met de hoofdinstructeur om te begrijpen: hoe ziet een van de meest prestigieuze trainingscursussen in de IDF eruit?

In witte uniformen, met de rang van luitenant op de schouder en een gouden kapiteinsspeld op de borst, zullen volgende week de 33 commandanten en de volgende commandanten van de zeearm op het paradeterrein van de basis in Haifa staan. Maar vlak voor het einde zijn we gaan kijken hoe de cursus eruit ziet die de toekomstige generatie twee jaar en vier maanden lang opleidt?


‘De opleiding is een goed geoliede machine die al jaren draait’, opent de MD (hoofdinstructeur) van de cursus, majoor Noam Cohen, die verantwoordelijk is voor de waardevolle inhoud van de cursus, ‘de beste militaire officieren komen hier, en we maken er de beste commandanten van."


De prestigieuze baan bestaat al sinds de oprichting van de staat, maar in de zeearm zorgen ze ervoor dat deze door de jaren heen wordt vernieuwd en veranderd. De voor de hand liggende vraag is: hoe pas je de training aan aan de veranderende realiteit? “De series die de cadetten doorlopen worden elke cyclus geactualiseerd”, benadrukt majoor Cohen, “de commandanten in de cursus waren ook de commandanten van de jagers in de verschillende arena’s. We trekken er lessen uit en verbinden de cursisten met de realiteit."


De zeelui begrijpen het terrein al in de basisfase, waarin ze als eerste ervaring rubberboten besturen. Vervolgens nemen ze in de gevorderde fase in realtime commandobeslissingen over Deborah, en leren zo het karakter vorm te geven van de commandant die ze in de toekomst zullen worden. In de weekenden gaan ze mee op operationele en routinecruises om zo professioneel mogelijk te worden.


Foto IDF woordvoerder


Een van de grootste nieuwtjes van de laatste tijd is het einde van het productieproces voor Saar 6-schepen dit jaar. Ze beschikken over operationele capaciteiten op een bijzonder hoog niveau, evenals over enkele van de meest geavanceerde wapens ter wereld. Hun doel is om de economische wateren en de strategische activa in de zee te beschermen.


In de huidige cyclus is er nog steeds geen commandant die tijd heeft gehad om te werken met de systemen die zich op Sa'ar 6 bevinden. Daarom komen reservisten de toekomstige generatie alles leren over de nieuwste schepen: of het nu gaat om de nieuwe radars, de geavanceerde interceptorsystemen, simulatoren en de implementatie van procedures die van tijd tot tijd worden bijgewerkt.


Foto IDF woordvoerder


Maar hier eindigt het niet. Naast het operationele aspect zijn er, om vanaf de Shabbat strijderscommandant te worden, ook veel lessen en inhoudelijke overdrachten nodig.In de gevorderde fase, die gelijkwaardig is aan de 1e BHD, doorlopen de cadetten in Jeruzalem educatieve series over de onderwerpen van bevel, leiderschap en zionisme. Later komt de academische fase, waar de matrozen studeren voor een graad in politieke wetenschappen aan de Universiteit van Haifa.


"Een officier die leert en lesgeeft, die zijn kennis uitbreidt door middel van erfgoed en geschiedenis - is een scherpere officier", legt de MD uit.


Foto IDF woordvoerder


Nadat de cadetten alles hebben geleerd over het verband tussen mens en machine, en beslissingen nemen onder druk, melden ze zich als tweede officier bij stalen boten, onderzeeërs en BTS-schepen, en gaan later naar een marinecommandocursus - aan het einde zullen ze terugkeren als peloton officieren.


"De training is intens en je komt daarbij verschillende moeilijkheidspunten tegen", besluit hij, "maar uiteindelijk komt iedereen er sterker uit, met zelfvertrouwen en nuttige hulpmiddelen die ze in de loop van de periode hebben verworven en die ze zullen begeleiden voor het leven."

43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page