top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een eiwit dat is gekopieerd van insecten kan het haar veilig steil rekken


Screenshot YouTube


Insecten hebben een superkracht: een eiwit genaamd resiline. Het stelt vlooien in staat om 100 keer hun hoogte te springen - het equivalent van een mens die de top van het Empire State Building bereikt.


Bij gevleugelde insecten is resilin wat hen een groter vlieguithoudingsvermogen geeft. Een libel kan ongeveer 1800 keer per minuut met zijn vleugels slaan.


"Resilin is het meest elastische materiaal in de natuur", legt Liron Nuttman Nesiel uit, CEO van de Israëlische startup Smart Resilin, die het gebruik van resilin commercialiseert voor producten van stijltangen tot flexibele telefoon- en tv-schermen.


“Resilin wordt gebruikt om energie op te slaan en heel snel weer vrij te geven. Er gaat bijna geen energie verloren”, vertelt ze aan ISRAEL21c.


Bovendien breekt deze biogebaseerde natuurlijke oplossing af tot zijn oorspronkelijke koolstofbron wanneer deze in de bodem wordt gebracht. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van elastische materialen op basis van fossiele brandstoffen, zoals plastic en rubber, die tientallen jaren nodig hebben om af te breken.De technologie van Smart Resilin is ontwikkeld door seriële ondernemer Prof. Oded Shoseyov van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. (Shoseyov heeft meer dan 17 bedrijven opgericht.)


Prof. Oded Shoseyov, oprichter van meer dan 17 bedrijven. Foto met dank aan Oded Shoseyov via ISRAEL21C


Nesiel was een onderzoeker in het laboratorium van Shoseyov toen hij voorstelde om de startup te leiden.


Terwijl tal van andere bedrijven met resilin werken, was Shoseyovs innovatie het combineren van resilin met cellulose - een op glucose gebaseerd polymeer dat kracht toevoegt - om een ​​composietmateriaal te genereren met "synergetische eigenschappen" voor gebruik in commerciële producten.


Rechtstreeks naar stijltangen

Het gebruik van resilin maakt deel uit van een wereldwijde verschuiving naar nieuwe materialen, geschat op $ 41 miljard per jaar.


Smart Resilin streeft naar vergelijkbare markten en toepassingen als verschillende goed gefinancierde bedrijven die andere soorten superpresterende natuurlijke materialen ontwikkelen, zoals spinrag. Bedrijven in deze ruimte zijn onder meer Kraig Biocraft Laboratories en Bolt Threads (VS), Spiber (Japan), AMSilk (Duitsland) en Seevix in Israël.


“Ik zie dit als een bron voor samenwerking. We willen allemaal betere, duurzamere materialen”, vertelt Nesiel aan ISRAEL21c.


“Uiteindelijk geloven we dat micro-organismen de fabriek van morgen zullen zijn.”


Resilin is een duurzaam materiaal. Foto door Yosef Adest via ISRAEL21C


Smart Resilin kijkt naar toekomstige producten zoals duurzame, flexibele plastic alternatieven.


Het begint echter met een verrassende use case: cosmetica. De reden is zowel in het belang van de gezondheid van de consument als in het belang van het bedrijf.


De zorgen over de gezondheid zijn zeker alarmerend. De materialen die worden gebruikt in chemische stijltangen hebben te veel mensen naar het ziekenhuis gestuurd met ernstige reacties, waaronder nierfalen. (De chemische glyoxyloylcarbocysteïne in sommige stijltangen geeft formaldehyde af bij contact met hitte.)


Stijltangen zijn langdurig in verband gebracht met eierstok- en borstkanker. Een studie gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute schat dat ongeveer 4% van de vrouwen die vaak dergelijke producten gebruiken om haar te ontkrullen baarmoederkanker kreeg op de leeftijd van 70 jaar.


En traditionele stijltangen doen veel met het haar zelf en veranderen de werkelijke structuur ervan, vaak onomkeerbaar.


“Deze producten zijn echt slecht. Er is niets goeds in deze markt”, zegt Nesiel.


Er zijn ook economische redenen om op deze manier te beginnen.


"Cosmetische producten vereisen veel kleinere hoeveelheden resiline", merkt Nesiel op. “We zijn nog niet bij productie op industriële schaal. Maar een kleine hoeveelheid resilin kan een grote impact hebben.”


Om het rubber en plastic in een flexibele sportschoen te vervangen, is tot enkele grammen hars nodig. Voor cosmetica maakt slechts een paar milligram een ​​verschil.


Dus, door te beginnen met stijltangen, kan Smart Resilin nu beginnen met verkopen, in plaats van te wachten op potentiële partners om op te stijgen.


De go-to-market-strategie van het bedrijf is om te beginnen met de verkoop van ongeveer 10.000 eenheden van zijn eigen product voor het ontkrullen van haar, gevolgd door "zinvolle deals met conglomeraten".


Er zijn geen insecten gedood

Bij het ontwikkelingsproces van Smart Resilin worden geen insecten gekweekt, gevangen of gedood voor hun resilin.


De door Shoseyov ontwikkelde technologie omvat "het nemen van het DNA dat codeert voor resiline, het introduceren in bacteriën en het vervolgens laten groeien met behulp van een fermentatieproces", legt Nesiel uit. "Het is net als bierbrouwen."


Het uitvoerend team van Smart Resilin, van links: CEO Dr. Liron Nuttman Nesiel, hoofd productontwikkeling Chen Nowogrodski, hoofd R&D Amir Rudich, hoofd bedrijfsontwikkeling Daniel Voignac. Foto door Yosef Adest via ISRAEL21C


De combinatie resiline/cellulose heeft zo zijn uitdagingen. Ten eerste is het op suikerbasis, dus als het in contact komt met water, lost het op.


Dat is een probleem voor een toekomstig Smart Resilin-gebruiksscenario: flexibele elektronica, die het volgende grote ding kan worden als en wanneer een opvouwbare iPhone wordt uitgebracht, gevolgd door copycat-smartphones.


Nesiel merkt op dat de resilin alleen in de binnenste laag van het scherm zal worden gebruikt. "In de toekomst zullen we het waterbestendiger maken."


Smart Resilin heeft in 2022 een Climate Solutions Prize gewonnen. Foto door Yosef Adest via ISRAEL21C


Smart Resilin is nog steeds klein, met minder dan een half dozijn mensen op de loonlijst en $ 1 miljoen van particuliere investeerders en samenwerkingsverbanden.


Een van die partners, Acies Bio, een toonaangevend Europees microbieel biotechbedrijf, werkt aan de oprichting van een grootschalige productielijn voor hars.


In Slovenië heeft Acies al een vergister in huis die hoeveelheden tot 10.000 liter aankan. Het doel van Smart Resilin en Acies Bio is om in 2026 3,5 ton resilin te produceren en in 2030 100 ton. Smart Resilin probeert de markt ook niet alleen te veroveren.


Smart Resilin ontwikkelt dit natuurlijke materiaal voor verschillende producten. Foto door Yosef Adest via ISRAEL21C


Ondertussen spreken Nesiel en haar team met grote cosmeticabedrijven om hun feedback te krijgen.


De kosten voor deze haarontkrullingstechnologie zouden lager zijn dan wat er momenteel op de markt beschikbaar is, hoewel Nesiel zegt dat, zelfs als de prijs het dubbele zou zijn, "we deze producten nog steeds kunnen verkopen omdat consumenten de behoefte beginnen te begrijpen voor gezondere producten en zijn bereid daar meer voor te betalen.”


Heeft Nesiel haar eigen technologie gebruikt? Nee. Ze heeft een manen van typisch Israëlisch golvend haar – en is niet van plan om het steil te maken, zelfs niet met de verbeterde gezondheidsvoordelen.


Klik hier voor meer informatie.

56 weergaven0 opmerkingen

Komentar


bottom of page