top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een ketogeen dieet zal waarschijnlijk schade door traumatisch hersenletsel verminderen


Ter illustratie. Screenshot YouTube

Een nieuwe internationale studie, uitgevoerd door de Universiteit van Tel Aviv, stelt vast dat een ketogeen dieet de effecten van hersenbeschadiging na traumatisch letsel kan verminderen. De studie geeft aan dat het dieet het ruimtelijk geheugen en het visuele geheugen verbetert, de indices van hersenontsteking verlaagt, minder neuronale dood veroorzaakt en de snelheid van cellulaire veroudering vertraagt.


De studie werd geleid door Prof. Chaim (Chagi) Pick, directeur van het Sylvan Adams Sports Institute en lid van de Sagol School of Neuroscience, en Ph.D. student Meirav Har-Even Kerzhner, een geregistreerde diëtist en hersenonderzoeker, beiden van de Sackler Faculteit der Geneeskunde aan de Universiteit van Tel Aviv. De bevindingen zijn gepubliceerd in Scientific Reports, een syndicaatsblad van de uitgevers van Nature.


Traumatisch hersenletsel (TBI) is een van de belangrijkste doodsoorzaken en langdurige invaliditeit in de ontwikkelde wereld. Naar schatting lijden jaarlijks meer dan 10 miljoen mensen wereldwijd aan traumatisch hersenletsel als gevolg van hoofdletsel veroorzaakt door een hard voorwerp, een klap, een explosie, verkeersongevallen, sportblessures, enz.


Dergelijke trauma's kunnen leiden tot fysieke, cognitieve, gedrags- en emotionele schade en zijn ook een risicofactor voor ziekten als Alzheimer en Parkinson. Op dit moment is er, ondanks de hoge frequentie van hersenletsel, geen bewezen effectieve behandeling die mensen die aan dit letsel lijden kan helpen.


Har-Even Kerzhner legt uit dat een ketogeen dieet dat veranderingen in de consumptie van gewone voedingsmiddelen met zich meebrengt, is gebaseerd op hoge vetpercentages en tot doel heeft een staat van vasten na te bootsen.


Als onderdeel van het dieet wordt de inname van voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten (bijv. brood, suiker, granen, peulvruchten, snacks, gebak en zelfs fruit) aanzienlijk beperkt en, ten koste van deze beperking, vetrijke producten zoals vlees, vis, eieren, avocado, boter enz. - worden gegeten. Dit is een dieet dat je voor langere tijd kunt volhouden. Het dieet veroorzaakt een verhoogde productie van ketonlichamen in de lever die worden gebruikt om energie op te wekken.


Deze ketonlichamen worden via de bloedbaan naar de hersenen overgebracht en zorgen voor een optimale voeding. Het dieet wordt al bijna 100 jaar gebruikt als behandeling in Israël en de rest van de wereld, onder kinderen met epilepsie, terwijl de laatste jaren het ketogene dieet populair is geworden onder degenen die willen afvallen.


Het is belangrijk op te merken dat, vanwege de aanzienlijke voedingsbeperkingen, het noodzakelijk is om een ​​professional zoals een arts of een geregistreerde diëtist te raadplegen.


In de studie, uitgevoerd op modeldieren, ontdekten de onderzoekers dat het ketogene dieet de hersenfunctie van de patiënt aanzienlijk verbetert. Hiervoor gebruikten de onderzoekers geavanceerde methoden, waaronder gedrags-cognitieve tests, biochemische tests en immunohistochemische cel kleuring (een techniek in de biologie voor de detectie en plaatsing van eiwitten in een dwarsdoorsnede van weefsel).


Het mechanisme waarmee een ketogeen dieet de resultaten van hersenbeschadiging ten goede komt, is nog niet volledig onthuld, maar studies tonen aan dat het een antioxiderend en metabool effect heeft op mitochondriën (essentiële organellen in de cel, waarvan de primaire functie energie is). productie en ademhaling), verlaagt de productie van vrije radicalen en verhoogt ATP (een belangrijk molecuul in cellulaire biochemische kanalen).


Prof. Pick: "De bevindingen waren ondubbelzinnig en toonden aan dat het ketogene dieet het ruimtelijk geheugen en het visuele geheugen verbetert, de indices van ontsteking in de hersenen verlaagt en bovendien ook de snelheid van cellulaire veroudering vertraagt. Deze resultaten kunnen de deur openen naar verder onderzoek dat hoop zal geven aan mensen die lijden aan traumatisch hersenletsel en hun familieleden."


171 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page