top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een leerling uit Hod Hasharon ontdekte een unieke 1600 jaar oude olielamp

Yonatan Frankel en de lamp die hij vond. Foto Yoli Schwartz, Israëlische Antiquities Authority


De zestienjarige Yonatan Frankel, een leerling van de Tamar High School in Hod Hasharon, was met zijn klas op een jaarlijkse excursie langs de Scorpions Ascent in het zuiden van Israël. Toen zijn klas stopte voor de lunch naast het laat-Romeinse fort Mezad Tzafir, begon Yonatan stenen uit het zand op te rapen om ernaar te kijken.


“Een van de stenen die ik oppakte zat vol vuil. Ik schudde het van me af en plotseling zag ik een ontwerp. Toen begreep ik dat dit een door mensen gemaakt voorwerp was en niet zomaar een steen.”

De 1600 jaar oude lamp verlichtte het fort. Foto Yoli Schwartz, Israëlische Antiquities Authority


Yonatan bracht de lamp naar zijn leraar, die hem aan hun verantwoordelijke gids liet zien en ervoor zorgde dat hij werd overgedragen aan de subdistricts archeoloog van het zuidelijke Negev-district van de Israel Antiquities Authority, Alex Freiberg. Yonatan ontving een certificaat van verdienste voor zijn ontdekking en voor goed burgerschap.

De olielamp die bij Mezad Tsafir werd ontdekt, werd in de 4e tot 5e eeuw na Christus geproduceerd in Petra in Jordanië. Toen IAA senior onderzoeker Dr. Tali Erickson-Gini de lamp zag, die slechts gedeeltelijk intact was, was ze behoorlijk opgewonden. “Lampen van dit type zijn ontdekt in Mezad Hazeva, en ook in Mamshit, Mezad Yotvata en Petra, maar de lamp die Yonatan vond is identiek aan de lamp die 90 jaar geleden (!) op dezelfde plek werd ontdekt door archeoloog Nelson Glueck,” zei ze. .

Een identieke lamp werd 90 jaar geleden ontdekt in Mezad Tsafir door archeoloog Nelson Glueck. Krediet: Nelson Glueck, 1934-1935. Verkenningen in Oost-Palestina, II. (AASOR 15). Blz. 116, afb. 42.


“We weten dat tussen de Nabateeërs-Romeinse stad Mamshit en de kopermijnen van Feinan (bijbelse Punon) in het centrale Arava – niet ver van het huidige Moshav ‘En Yahav – in de 4e-6e eeuw een handelsroute in gebruik was CE. Om de transporten van koper en mogelijk zelfs goud uit de mijnen veilig te stellen, werd een reeks forten gebouwd tussen het hoofd van de Scorpions Ascent en Mezad Hazeva, en Mezad Tsafir was daar een van. Patrouilles te paard bewaakten de belangrijke weg. Je kunt je gemakkelijk voorstellen dat de lamp de duisternis verlichtte in het eenzame, geïsoleerde fort dat werd bemand door Romeinse soldaten.

“Ik wil Yonatan bedanken voor zijn goede burgerschap”, zei Eli Escusido, de directeur van de Israel Antiquities Authority. “Elk object dat aan ons wordt overgedragen, wordt bewaard door de afdeling Nationale Schatten en elk object kan een belangrijk licht werpen (zoals hier inderdaad het geval is) over ons verleden.”

172 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page