top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een liefdesbrief aan de multiculturele samenleving van Haifa


Chef-koks Ilan Ferron en Osama Dalal bereiden zich voor om octopus maqluba om te draaien in een scène uit "Breaking Bread". Foto met dank aan Cohen Media Group via ISRAEL21C


"In de wereld van vandaag, waar we worden gebombardeerd met verhalen over verdeeldheid, was ik gedreven om het verhaal van Breaking Bread te vertellen, dat gaat over gemeenschappelijkheid", zegt Beth Elise Hawk , schrijver en regisseur van een onlangs uitgebrachte documentaire over Haifa's A- Sham Arabisch voedselfestival.


Opgericht in 2015 door microbioloog Nof Atamna-Ismaeel , de eerste Israëlische Arabier die de Israëlische realityshow MasterChef won, brengt het festival Arabische en Joodse chef-koks samen die gezamenlijk werken aan het creëren van gerechten in een stad die bekend staat om hun multiculturele co-existentie.


Elke chef geeft een persoonlijke draai aan traditionele recepten die generaties lang zijn doorgegeven."Als de chef-koks samen in de keuken koken, vallen politieke en religieuze labels om de hoek, en wat overblijft in hun kielzog zijn mensen met opvallende overeenkomsten," zei Hawk.


Ze hoorde over het jaarlijkse festival in een radioprogramma waar ze naar luisterde terwijl ze in het verkeer in Los Angeles zat. Toen ze thuiskwam, stuurde ze Atamna-Ismaeel een bericht op Facebook.


Hawk kwam vijf weken naar Haifa om zich voor te bereiden op de opnames en om kennis te maken met de Arabische keuken.


Dr. Nof Atamna-Ismaeel maakt manti lamsbollen. Foto met dank aan Cohen Media Group via ISRAEL21C


"Veel van de uitgelichte gerechten in de film zijn onbekend bij verfijnde fijnproevers," zei ze. Gerechten als mussakhan (een traditioneel Palestijns gerecht van geroosterde sumakkip, gekarameliseerde uien en laffabrood), taashimi (Levantijnse hele vis gebakken in een korst) en manti (lamsknoedels) zijn hier in de Verenigde Staten niet zo bekend. Het was dus een plezier om te helpen interesse te wekken voor deze gerechten.”


Kanafeh, een Arabisch dessert, afgebeeld in "Breaking Bread". Foto met dank aan Cohen Media Groupvia ISRAEL21C


Hawk maakte ook kennis met de stad zelf.


"Ik wist niet dat als ik eenmaal in Haifa zou aankomen, de chef-koks, de stad, het eten, de mensheid een magisch verhaal zou bieden dat mijn verwachtingen ver overtreft," zei ze. "In zekere zin is 'Breaking Bread' een liefdesbrief aan Haifa."


Vergulde manti (lamsknoedels) zoals afgebeeld in "Breaking Bread". Foto met dank aan Cohen Media Group via ISRAEL21C


Atamna-Ismaeel, het hoofdonderwerp van de film, “gelooft dat het aanmoedigen van contact tussen tegengestelde partijen leidt tot een beter begrip en betere relaties. Ze straalt charme en humor uit, is creatief en getalenteerd. Maar het zijn haar kwinkslagen als: 'Ik geloof niet dat er ruimte is voor politiek in de keuken' en haar vasthoudendheid om de kloof te overbruggen, kleine stappen te zetten, in de hoop dat ze tot grote zullen leiden, die haar tot een inspirerende protagonist maken in 'Breaking Bread'.”


A-Sham Arabic Food Festival-oprichter Dr. Nof Atamna-Ismaeel in "Breaking Bread". Foto met dank aan Cohen Media Group via ISRAEL21C


Atamna-Ismaeel selecteerde de chefs en koppelde ze aan elkaar voor het festival.


"Ik zou een paar chef-koks filmen, en het zou op dat moment duidelijk worden dat ze de sterren van de film zouden zijn", zei Hawk.


“De koppeling van chef-koks Shlomi Meir en Ali Khattib was bijvoorbeeld een geschenk uit de bioscoophemel. Hun natuurlijke band over parallelle missies was emotioneel en belichaamde organisch de thema's van de film.


Shlomi Meir en Ali Khattib in een scène uit "Breaking Bread". Foto met dank aan Cohen Media Group via ISRAEL21C


“Neem Shlomi, een derde generatie eigenaar van het Maayan Habira-restaurant in Haifa, voortgestuwd door zijn missie om de erfenis van het koken van zijn overleden grootvader voort te zetten. Alles wat Shlomi aanraakt in zijn keuken, van de vleesroker tot de verouderde koelkast die hij weigert te updaten, roept de herinnering aan zijn grootvader op', zei Hawk.


“En dan heb je Ali, voortgestuwd door zijn verlangen om de erfenis van de unieke Syrische gerechten van zijn grootmoeder voort te zetten, door ze in de Israëlische culinaire scene te introduceren. En de eerste stap in deze reis is om Shlomi, op het festival, te leren hoe hij de yoghurt, bulgur en lamssoep van zijn grootmoeder, genaamd kishek, maakt. Shlomi en Ali zijn spiegelbeelden. Ze herkennen zichzelf in elkaar.”


Hawk nam de Joods-Israëlische cameraman Ofer Ben Yehuda en de in Egypte geboren componist Omar El-Deeb in dienst.


"Breaking Bread" won een publieksprijs op het Napa Valley Film Festival. Deze maand gaat de film in première in theaters in steden in de Verenigde Staten, te beginnen met New York en Los Angeles. Voor details, klik hier.


68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page