top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een luchtreiniger die ook koolstofdioxide verwijdert


Screenshot YouTube


Luchtreinigers waren een populaire aankoop tijdens het hoogtepunt van de Covid-19-pandemie, omdat mensen zich steeds meer zorgen maakten over virussen en andere ziekteverwekkers in de lucht.


Tijdens de recente CES-show in Las Vegas onthulde de Israëlische startup Airovation Technologies een nieuwe divisie, Airosphera, die luchtzuiveringsfabrikanten in staat zal stellen op kunstmatige intelligentie gebaseerde technologie toe te voegen om slimmere binnenfilters te maken.


De algoritmen van Airosphera gebruiken biosensing om de hartslag, ademhaling en dagelijkse routine van mensen in een afgesloten ruimte te monitoren.


De gegevens, verzameld tot op één meter van het apparaat, passen automatisch de werking van de luchtreiniger aan op basis van individuele menselijke parameters. Een via Bluetooth verbonden app voor mobiele telefoons kan worden gebruikt om de instellingen handmatig te wijzigen.


Een van die parameters is de hoeveelheid koolstofdioxide in de kamer. Een ophoping van CO2 (een natuurlijk bijproduct van de ademhaling) kan de cognitieve prestaties, concentratie en zelfs slaapkwaliteit beïnvloeden.


Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen in een vergaderruimte of studenten in een klaslokaal vaak slaperig worden? Misschien is het niet alleen omdat het onderwerp saai is!


Monitoring van de lucht in de klas op CO2. Foto met dank aan Airosphera via ISRAEL21C


Superoxide radicalen

In de natuur neutraliseren superoxideradicalen virussen en bacteriën en zetten ze schadelijke gassen om in schone lucht. Het moederbedrijf van Airosphera, Airovation, werd opgericht door Marat Maayan om een ​​technologie te commercialiseren die is ontwikkeld door chemieprof. Yoel Sasson aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem om superoxide-radicalen te produceren in een laboratorium.


Voor Airovation zijn de superoxide-radicalen in kwestie zuurstofmoleculen die een extra elektron bevatten. Normaal gesproken heeft zuurstof 12 elektronen en is het een zeer stabiel molecuul. Het extra elektron maakt het "radicaal", wat betekent dat het niet langer stabiel is en probeert zich te binden met andere moleculen of dat elektron vrij te geven aan andere moleculen.


In die zin "slaagt het superoxide erin de CO2-vervuiling te stoppen door het via een synthetisch fotosynthese-achtig proces om te zetten in zuurstof en meststoffen voor nieuwe vegetatie", vertelt Maayan aan ISRAEL21c.


Superoxide-radicalen bestaan ​​meestal slechts een fractie van een seconde voordat ze zich binden. Dat maakt ze moeilijk om mee te werken.


De methode van Sasson genereert superoxide-radicalen in een vloeibare fase, zodat ze "tientallen minuten" meegaan, legt Maayan uit. “Dat schept voor ons de mogelijkheid om er als tool mee te werken.”


Sasson en Maayan realiseerden zich dat als superoxide-radicalen zouden worden aangebracht op de giftige rook en uitlaatgassen die tijdens industriële operaties worden uitgestoten, ze zich zouden binden aan de overtollige koolstof en deze uit de lucht zouden verwijderen.


Chemie in de achtertuin


"Ik heb 27 jaar in het leger gezeten als commandant", zegt Maayan. “Dus ik weet hoe ik een team moet bouwen en hoe ik dingen moet opblazen. Ik zei tegen Yoel Sasson, breng je chemie naar mijn achtertuin.


Maayan en Sasson experimenteerden door enkele IKEA stoelen te verbranden. De resultaten waren veelbelovend genoeg dat Maayan geld kon inzamelen bij de Israeli Innovation Authority en enkele startkapitaalinvesteerders.


Maayan nam vervolgens de superoxide-radicaaltechnologie mee naar de UL Labs in Chicago. “We hebben live tests op volledige schaal uitgevoerd en zijn erin geslaagd om deze zeer technische mijlpaal te laten zien. Zij pompen rook een kamer in en aan de andere kant zorgen wij voor ademlucht.”


Dat was in 2017. Airovation werkt vandaag in industriële faciliteiten om uitlaatgassen van schoorstenen om te zetten in heldere lucht. Dat was echter niet de 'eerste missie' van het bedrijf om een ​​legermetafoor te gebruiken.


"Ons doel was om liften om te bouwen tot de belangrijkste evacuatieroutes bij brand", zegt hij.


Liften worden in dergelijke situaties over het algemeen niet gebruikt, omdat het opsluiten van mensen in een kleine doos die zich met rook kan vullen een dodelijke val kan zijn. Met een Airovation filter zijn het ineens de trappen die er een stuk riskanter uitzien.


Het concept werd echter niet omarmd door stakeholders van liften of door andere soorten fabrieken.


"Jarenlang kon het niemand iets schelen dat er CO2 uit een schoorsteen kwam", zegt Maayan. "Mensen keken ons aan alsof we boomknuffelaars waren."


Een apparaat en een ecosysteem

Twee en een half jaar geleden begon de houding te veranderen, merkt Maayan op. Tegen die tijd was het bedrijf al begonnen met het bekijken van de wellnessruimte, waarbij het product werd gepositioneerd als een verbetering van luchtreinigers binnenshuis. (Maayan noemt ze liever 'luchthervormers' omdat ze 'de lucht hervormen tot de juiste concentratie om je heen.')


Foto met dank aan Airosphera via ISRAEL21C


Drie jaar werken met een toonaangevend consumentenmerk in Zuid-Korea hielp Airovation's nieuwe Airosphera-divisie groeien "van een kerntechnologie tot een apparaat en een ecosysteem" dat kan worden gebruikt door externe fabrikanten, merkt Maayan op.


De gecombineerde bedrijven – Airovation en Airosphera – hebben 35 werknemers in Ness Ziona, vier in Roemenië en één in Zuid-Korea, en hebben in totaal 19 miljoen dollar opgehaald.


Het Airovation-team. Foto met dank aan Airovation via ISRAEL21C


Naast de Koreanen, waar Kolon Industries geïnteresseerd is in samenwerking met Airovation om koolstof af te vangen in de productiefaciliteit van Kolon, "is er een groeiende interesse van een aantal Japanse bedrijven onder leiding van Toyota", legt Maayan uit.


Maayan vertelt ISRAEL21c dat de eerste "Airosphera-inside"-producten eind 2024 op de markt zouden moeten komen. Airovation bevindt zich nog in de proeffase, maar Maayan streeft naar commercialisering in 2025.


Circulaire economie

" Het afvangen van koolstof is tegenwoordig een grote zorg", merkt Maayan op. Een van de voordelen voor Airovation is dat de afgevangen koolstof kan worden omgezet in andere producten.


ISRAEL21c schreef in 2022 over hoe Phoenicia Glass, de enige binnenlandse glasproducent van Israël, samenwerkt met Airovation om koolstof om te zetten in de grondstoffen die nodig zijn om glas te maken, waardoor Phoenicia in de koolstofneutrale "circulaire economie" komt.


De deal betekent ook dat Phoenicia minder hoeft te importeren, waardoor er minder noodzaak is om materialen over lange afstanden te vervoeren, wat verder bijdraagt ​​aan de klimaatverandering.Een andere transformatie die Airovation aankan: het vastleggen van de koolstof die vrijkomt bij het maken van " blauwe waterstof " uit aardgas.


Maayan beschouwt dit als een tussenfase totdat 'groene waterstof', gemaakt van het breken van water in zijn samenstellende delen - twee waterstofmoleculen en één zuurstofmolecuul, dus het enige bijproduct is pure zuurstof - de standaard wordt. Dat zal tijd kosten, aangezien zelfs de meest optimistische schattingen de productie van groene waterstof vóór 2040 niet op grote schaal zullen zien plaatsvinden.


De omgeving veranderen

Voor bezoekers van CES waren de schoorstenen ver weg en waren de luchtreinigers top-of-mind, vooral voor mensen die wakker worden uit een nachtrust en zich niet verfrist voelen.


"Tijdens de slaap stijgt het CO2-niveau soms tot acht keer meer dan buiten", zegt Maayan. “In dit geval worden we moe wakker. Wearables die biomarkers monitoren als je slaapt, zijn tegenwoordig erg populair. Maar we monitoren niet alleen, maar kunnen ook de omgeving om u heen veranderen. Dit is onze uniciteit.”


Hoewel je nog minstens een jaar moet wachten voordat je luchtreiniger koolstof uit je slaapkamer kan verwijderen, kun je de vorderingen van Airosphera hier volgen.


Voor algemene informatie over Airovation, klik hier.48 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page