top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een man en een hond, slachtoffers van de tsunami, 3.500 jaar later gevonden


Birdsview van de opgravingslocatie in een moderne wijk van Çeşme-Bağlararası, Turkije. Foto door Vasıf Şahoğlu via ISRAEL21C


Een team van Israëlische, Turkse en Oostenrijkse wetenschappers ontdekte onlangs langs de kust in het westen van Turkije de skeletten van een man en een hond van 3.500 jaar geleden.


De onderzoekers denken dat ze het slachtoffer waren van een tsunami, veroorzaakt door een vulkaan die in de late bronstijd uitbrak op het Griekse eiland Thera, nu bekend als Santorini. Hoewel de ramp bekend was, zijn de stoffelijke overschotten van slachtoffers nooit eerder gevonden.


In een artikel voor The Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America zeggen Beverly Goodman-Tchernov, hoofd van mariene geowetenschappen aan de Universiteit van Haifa, en Vasıf Şahoğlu, hoofd van het onderzoekscentrum voor maritieme archeologie van de Universiteit van Ankara dat hun ontdekking kwam na 10 jaar onderzoek en opgravingen door Turkse, Israëlische en Oostenrijkse wetenschappers.


Dr. Beverly Goodman-Tchernov op de opgravingsplaats. Foto door Vasıf Şahoğlu ia ISRAEL21C


Door de mens gemaakte kuilen die ze in het gebied vonden, zijn waarschijnlijk gegraven door overlevenden die wanhopig op zoek waren naar slachtoffers. Het menselijk skelet werd ver onder het niveau van deze kuilen gevonden, wat aangeeft dat dit slachtoffer werd gemist.


Goodman-Tchernov zegt dat het ontdekkingsproces begon toen Şahoğlu haar uitnodigde om hem te helpen bij het bestuderen van een laag vulkanische as in de regio Çeşme-Bağlararası, waar ooit een oude nederzetting bloeide.


"Toen ik het gedeelte onder de aslaag zag, merkte ik dat het vergelijkbaar was met tsunami-afzettingen die ik elders had gezien", zei Goodman-Tchernov.


Prof. Vasıf Şahoğlu onthult het beschermde opgravingsblok dat de aandacht van de graafmachines op de aslaag vestigde. Foto door Beverly Goodman-Tchernov via ISRAEL21C


De onderzoekers gebruikten methoden uit de aardwetenschappen, geologie en archeologie om bewijs te vinden dat de tsunami-afzettingen met de Thera-uitbarsting in verband bracht. De afzettingen waren groter dan Goodman-Tchernov en haar collega's hadden gedacht.


“In de nasleep van de gebeurtenis bestond de eens zo bloeiende gemeenschap al minstens een eeuw niet. Het is ook een van de vele kustnederzettingen die getroffen zijn door tsunami's, uitbarstingen en aardbevingen, en als je de aard van deze plek begrijpt, kun je andere ontdekken", schreven de wetenschappers.


De bevindingen zullen onderzoekers helpen de chronologie en geschiedenis van de Late Bronstijd beter te begrijpen en ook vooruit te plannen.


"Als we begrijpen wat mensen in het verleden hebben meegemaakt, kunnen we ons beter voorbereiden op wat er in de toekomst mogelijk is", zei Goodman-Tchernov.
134 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page