top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een nieuw segment van het aquaduct op een laag niveau naar Jeruzalem blootgesteld


Het waterviaduct. Foto Alexander Wiegmann / IAA


Een deel van het Low-Level Aquaduct naar Jeruzalem is de afgelopen weken blootgelegd in de buurt van de wijk Armon Hanatziv in Jeruzalem. Het was een gezamenlijk project van de Israel Antiquities Authority met de gemeente Jeruzalem en de Moriah Jerusalem Development Corporation, om dit buitengewone 2000 jaar oude technische hoogstandje zichtbaar en toegankelijk te maken voor het publiek.

Foto Alexander Wiegmann / IAA


Het Low-Level Aquaduct slingert langs een route van 21 km. van de zwembaden van Solomons ten zuiden van Bethlehem tot de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem met een zeer lichte helling, die gemiddeld iedere kilometer iets meer dan 1 m afdaalt.


Dit verbazingwekkende watersysteem, geïnitieerd door de Hasmonese koningen om de watertoevoer naar Jeruzalem en in het bijzonder naar de Tempelberg te vergroten, verbaast ons tot op de dag van vandaag, en dankzij de vindingrijkheid en kwaliteit van de aquaducten, bleef het in gebruik tot de Britse Mandaat 100 jaar geleden toen de uitvinding van elektrische pompen ervoor in de plaats kwam.

Foto Alexander Wiegmann / IAA


Volgens Ya'akov Billig van de Israel Antiquities Authority, die onderzoek heeft gedaan naar de oude aquaducten naar Jeruzalem: "Twee aquaducten brachten water uit de Solomons' Pools, gelegen tussen Bethlehem en Efrat naar Jeruzalem - het Low-Level Aquaduct en het High-Level Aquaduct Het verbaast ons te bedenken hoe ze er in de oudheid in geslaagd zijn om de hoogtes over zo'n lange afstand nauwkeurig te meten, de route langs het bergachtige terrein te kiezen en de noodzakelijke helling te berekenen, dit alles zonder de moderne geavanceerde instrumenten die we vandaag hebben".


Momenteel worden segmenten van het Low-Level aquaduct onthuld onder de Alkachi-straat in de Armon Hanatziv, in een opgraving onder leiding van Alexander Wiegmann van de Israel Antiquities Authority. Na de opgraving zullen conservatiedeskundigen conserveringswerkzaamheden uitvoeren langs de overblijfselen naar hun tentoonstelling in een park voor het plezier van bezoekers en het publiek.


54 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page