top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een nieuwe generatie in Afrika: opening van baanbrekende jeugdopleidingscentra in Angola


Teresa Dias, de minister van Openbaar Bestuur, Arbeid en Sociale Zekerheid, heeft samen met de lokale autoriteiten het jongerendorp Bailundo officieel ingehuldigd. Foto Mitrelli groep


Focus Education, onderdeel van de Israëlische Mitrelli Group, heeft twee nieuwe baanbrekende opleidingscentra voor jongeren in Angola ingehuldigd. De centra zijn eigendom van het Ministerie van Openbaar Bestuur, Arbeid en Sociale Zekerheid (MAPTSS), waarbij Focus Education verantwoordelijk is voor de uitvoering ervan.


Beide hebben tot doel de jonge generaties te ontwikkelen door middel van technisch en beroepsonderwijs en -opleiding (TVET). Jeugdwerkloosheid is een grote uitdaging, en deze centra proberen de jeugd van het land te versterken door hen vaardigheden en beroepen te geven om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt.


Het provinciale centrum voor geïntegreerde werkgelegenheid en beroepsopleiding van Cuíto heeft tot doel de werkgelegenheid in verschillende regio's te vergroten, zodat burgers, van jongeren tot volwassenen, een opleiding kunnen volgen en succesvolle carrières en banen kunnen nastreven.


Dit project maakt deel uit van het Action Plan for the Promotion of Employability (PAPE) van de Angolese overheid. Het PAPE-project heeft tot doel professionele ontwikkeling en inzetbaarheid te bevorderen om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden. Deze faciliteit is een van de vele beroepsopleidingscentra die door Focus Education in Angola zijn opgericht, samen met verschillende opleidingscentra die zijn gerenoveerd. Het volgende centrum, dat naar verwachting in april 2023 voltooid zal zijn, bevindt zich in Moçamedes, in de provincie Namibe.


De nieuwe centra – naast de zeven die al door Focus Education in het hele land zijn opgericht – hebben tot doel burgers van 17 tot 40 jaar te ondersteunen door middel van beroepsopleiding, distributie van professionele kits en promotie van initiatieven van kleine bedrijven om zelfstandig ondernemerschap in het land te promoten.


Onder auspiciën van PAPE is Focus Education, naast de bouw en herkwalificatie van trainingscentra in het hele land, ook verantwoordelijk voor het leveren van 37.000 professionele kits aan jongeren voor activiteiten zoals timmerwerk, landbouw, elektriciteit en vele andere specialiteiten, door hen de tools te bieden nodig om in het levensonderhoud te voorzien en een beter leven te leiden.


Teresa Rodrigues Dias, de minister van Openbaar Bestuur, Arbeid en Sociale Zekerheid, benadrukte dat de burgers die profijt hebben van beroepsopleiding actieve actoren zullen worden in de ontwikkeling van de samenleving en de promotors van de rijkdom van het land.


Het Bailundo Youth Village - Plattelandsschool voor beroepsonderwijs en -opleiding, in de gemeente Bailundo, provincie Huambo, heeft een capaciteit van 320 studenten en biedt een driejarig multidisciplinair trainingsprogramma, inclusief beroepsopleidingen in landbouw, veeteelt, elektriciteit, timmerwerk, en kunst (muziek en koor), naast het formele educatieve programma. Het educatieve potentieel van dit model berust op de blootstelling van de jeugd aan zowel onderwijsactiviteiten als een verzorgende omgeving. Het is een van de 8 jongerendorpen en creëert 300 directe banen en duizenden indirecte banen in de lokale economie.


De dorpen – waar al 3.000 studenten zijn afgestudeerd – willen training en onderwijs bieden aan gehandicapte jongeren uit plattelandsgebieden die om verschillende redenen niet in staat zijn om het reguliere onderwijs te volgen. Dankzij dit project kunnen honderden jongeren een alternatief opleidingsaanbod krijgen waarmee ze de arbeidsmarkt kunnen betreden en met succes kunnen concurreren.


Jonge kinderen leren IT-vaardigheden in het jongerendorp Bailundo. Foto via Mitrilli Groep


De structuren zijn uitgerust met laboratoria, werkplaatsen en ultramoderne technologieën. Deelnemers leven op basis van volpension in een warme en gastvrije omgeving die voorziet in hun basisbehoeften. Bovenal is het doel van het Jeugddorp om de meest kansarmen, tussen 15 en 18 jaar oud, op te leiden met hoogwaardige technische en professionele vaardigheden.


Lokale experts en degenen achter het project benadrukten het belang van de nieuwe centra, niet alleen voor de lokale gemeenschap maar voor het hele continent. Dit zijn duurzame educatieve modellen om het potentieel van de jonge generatie te voeden. Yaron Tchwella, CEO van Mitrelli, merkte op. “De Angolese regering heeft blijk gegeven van een vooruitziende blik en heeft effectieve en impactvolle investeringen gedaan om hun mensen in enkele van de meest moeilijke gebieden van het land een mooie en welvarende toekomst te bieden. Dit is een model waar de lokale gemeenschap enorm van zal profiteren, maar dat in heel Afrika kan worden overgenomen, terwijl onderwijs fungeert als een multiplicatorfactor voor economische groei en welvaartsontwikkeling. ”


Mitrelli Group beschouwt onderwijs en beroepsopleiding als essentieel voor het bevorderen van groei en welvaart. Focus Education, haar dochteronderneming voor onderwijs, voert educatieve projecten uit die gericht zijn op de ontwikkeling van kinderen en jongeren door middel van professionele training, bijscholing en e-learning. Van het bouwen en uitrusten van faciliteiten tot het ontwikkelen van leerplannen, het werven en opleiden van personeel, het implementeert kant-en-klare oplossingen voor academisch en beroepsonderwijs, variërend van innovatieve ondernemerschapscentra tot beroepsopleidingsprogramma's.


75 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page