top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een nieuwe low-tech innovatie voor noodcommunicatie

Dankzij het low-tech systeem van FullStack kunnen civiele beschermingsteams communiceren zonder internet. Foto door Gavriel Pinto Hasagiv via ISRAEL21c


Sinds 7 oktober, toen Hamas de standaard telecommunicatiesystemen van Israël saboteerde om het land te infiltreren en ongeveer 1.200 mensen te vermoorden, zoeken hightechbedrijven naar oplossingen om communicatie tussen autoriteiten mogelijk te maken als de standaardmethoden in gevaar komen.


Het Take Action-programma van het Schreiber LevTech Entrepreneurship Center van het Jerusalem College of Technology riep studenten en alumni op om met oplossingen te komen voor betere praktijken in een noodsituatie.


Een unieke oplossing op het civiele front komt van Rami Treistman, afgestudeerd aan LevTech, CEO van FullStack Systems in Galilea.


Treistman en zijn medewerkers ontwikkelden een webgebaseerde geautomatiseerde beloplossing waarmee civiele defensie-eenheden tijdens noodsituaties zonder internet met elkaar kunnen communiceren.


Deze low-tech mogelijkheid is van cruciaal belang in tijden waarin de connectiviteit uitvalt; voor squadrons bestaande uit ultraorthodoxe (haredi) joden, die vaak geen smartphones hebben; en voor oudere eerstehulpverleners die mogelijk minder technologisch onderlegd zijn.


“Dit webgebaseerde systeem kan met één druk op de knop direct gesproken berichten naar een of alle deelnemers sturen, ongeacht de functionerende internetmogelijkheden”, zegt Efrat Amitai, projectleider bij FullStack Systems.


Treistman vertelt ISRAEL21c dat het systeem is ontstaan ​​uit zijn eigen ervaring als lid van een civiele beschermingseenheid.


“Toen ik op een avond naar bed ging, bladerde ik door mijn WhatsApp-berichten en het duurde een paar minuten voordat ik besefte dat we midden in een noodsituatie zaten. Ik besloot een systeem te ontwikkelen dat niet afhankelijk is van internet en dat directe berichten naar ontvangers stuurt die niet verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd of gemist”, zei hij.


“In sommige gemeenten gaan deze meldingen via WhatsApp, maar deze app is afhankelijk van functionerend internet of wifi. Zoals we hebben gezien, kan dat gemakkelijk mislukken of is het gemakkelijk om berichten te missen vanwege een overbelast netwerk of gewoon door een menselijke fout waarbij mensen een bericht dat ze ontvangen niet opmerken.”


Bijna 100 Kitot Konenut (anti-terreur eerstehulpteams) en andere noodhulpteams in heel Israël hebben zich al gratis geabonneerd op het gebruik van het product.


“Het is heel ouderwetse technologie en dat verklaart waarom het zo succesvol is en zo snel geïmplementeerd kon worden”, legt Treistman uit.


“Als de persoon de telefoon niet opneemt, blijft het systeem bellen totdat de persoon opneemt en kan het zelfs een gebruiker omzeilen die zijn telefoon op stil zet. Dit geeft de leider van de civiele beschermingseenheid de tijd om zich zorgen te maken over de kwestie in plaats van zijn tijd te besteden aan het versturen van berichten en het bellen van mensen in de hoop hen te bereiken.”


Treistman richt zijn hoed op LevTech, dat enige middelen ter beschikking stelde voor de ontwikkeling van het product. “Veel van mijn ondernemerskennis komt daar vandaan: hoe ik het schaalbaar kan maken en het kan neerzetten als een solide project en niet alleen maar als een prototype.”

241 weergaven1 opmerking

1 Comment


Ton van Hagen
Dec 28, 2023

Dat is altijd de keerzijde van een oorlog, maar ook daar leren we weer van.

Like
bottom of page