top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een nieuwe website koppelt werkloze techneuten aan openstaande vacatures


Screenshot YouTube


In juni ontving een Israëlische investeerder, Yoav Anaki genaamd, een bericht van een vriend, Gil Dibner van het in de VS gevestigde Angular Ventures, over een website genaamd Layoffs.fyi die bedrijven vermeldde die werknemers hadden ontslagen.


Aangezien er ook een drastische stijging is in het aantal Israëlische bedrijven dat werknemers laat gaan, vroeg Dibner aan Anaki of er een vergelijkbare website in Israël was. Dat was er niet.


En diezelfde avond bouwde Anaki, die een achtergrond heeft in informatica, een website met een typisch Israëlisch tintje.


"Wat had het voor zin om gewoon ontslagen te vermelden?" zei Anaki, een junior partner in fresh.fund een durfkapitaalfonds dat investeert in vroege startups, tegen ISRAEL21C. "Ik wist dat ik wilde helpen."


Foto met dank aan Yoav Anaki


Zijn doel, zei hij, was om "supergetalenteerde mensen die om financiële redenen waren ontslagen te helpen een andere baan te vinden."


Het Layoffs Project , dat Anaki een 'grassroots inspanning' noemt, somt niet alleen bedrijven op die werknemers hebben ontslagen, maar ook werknemers die actief op zoek zijn naar banen en bedrijven die werknemers willen aannemen.


De drie vermeldingen zijn gecombineerd op de website, zodat het "meer dan een tabloid" is, maar eerder een site om bedrijven en werknemers te helpen elkaar te vinden.


De lancering van de site komt te midden van een ernstige neergang in de hightechsector van Israël. Volgens de gegevens van Anaki zijn er sinds 1 mei 3.243 hightechwerkers ontslagen.


Banen vinden

Sinds de lancering iets meer dan twee maanden geleden heeft The Layoffs Project meer dan 100.000 views gekregen.


"Ongeveer 350 mensen hebben zich op de site aangemeld om banen te zoeken en 324 bedrijven hebben zich aangemeld om mensen aan te nemen", zei Anaki.


Hoewel hij geen concrete cijfers heeft, denkt hij dat enkele tientallen mensen via de site werk hebben gevonden.


"Zelfs als er maar twee mensen een baan zouden vinden, zou ik heel blij zijn", zei hij. "Ik doe dit om altruïstische redenen."


Hij is van mening dat "deze massaontslagen het destigmatiseren van werkloos of ontslagen zijn."


Omdat wervers van een baan weten dat ontslag tegenwoordig niet noodzakelijkerwijs een weerspiegeling is van een gebrek aan talent of bekwaamheid, is het "veel gemakkelijker om in het openbaar naar buiten te komen als op zoek naar een baan", zei Anaki.


Echter, onder werkzoekenden "is er zeker nog enige bezorgdheid, daarom is het proces op The Layoffs Project volledig opt-in."


De namen van mensen worden na 30 dagen automatisch verwijderd van de lijst van de website "om er zeker van te zijn dat we ieders privacy respecteren."


Reden voor optimisme

Anaki erkende dat dit moeilijke tijden zijn.


De economische situatie in Israël "ziet er op korte termijn niet goed uit", zei hij, maar op de lange termijn "ben ik super optimistisch. De menselijke hulpbronnen die we hier in Israël hebben, zijn krankzinnig.”


Grafiek met dank aan The Layoffs Project


Hij ziet zijn rol in The Layoffs Project als matchmaker. Hij doet het als vrijwilliger en is niet van plan geld te verdienen met de website.


"Veel mensen hebben aangeboden om me te helpen en bedrijven hebben geld gedoneerd om de site te helpen bouwen", voegt hij eraan toe.


Hij dankt Dibner voor het bedenken van het oorspronkelijke idee en zijn team bij fresh.fund "omdat hij super behulpzaam was bij de uitvoering van dingen."


"Het is heel Israëlisch om elkaar te helpen," zei Anaki. "Het Israëlische ecosysteem ondersteunt dit idee."


Hij voegde eraan toe dat "zoveel mensen het op hun sociale-mediapagina's hebben gedeeld en dat ze contact hebben opgenomen om te helpen."


"Dit concept is erg Israëlisch omdat iedereen erbij betrokken raakt", zei Anaki. "Ik denk niet dat veel andere landen dit zouden doen."

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page