top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een ontdekking die kan leiden tot een gepersonaliseerde medicijn voor infectieziekten


Screenshot YouTiube


Een besmettelijke ziekte is een aandoening waarbij een micro-organisme (virus, bacterie of parasiet) erin slaagt het menselijk lichaam binnen te dringen en zich te vermenigvuldigen, waarbij het directe schade toebrengt aan de lichaamscellen.


De schade aan het lichaam kan ook indirect zijn, als gevolg van de reactie van het immuunsysteem, bijvoorbeeld het ontstaan van een ontsteking tegen dezelfde ziekteverwekker (pathogeen).


Tot nu toe bestudeerde de medische wereld de immuunrespons als een enkele eenheid, maar een team van onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv ontdekte een manier om, met behulp van experimenten en computerhulpmiddelen, twee centrale componenten van de immuunrespons te classificeren die werken als gevolg van ernstige besmettelijke ziekte. Het belang van de ontdekking is dat het een doorgang biedt naar de wereld van gepersonaliseerde geneeskunde op het gebied van infectieziekten en het bieden van effectievere behandelingen voor patiënten. In plaats van te besluiten om alle patiënten een uniform medicijn te geven, bijvoorbeeld een antibioticum zoals penicilline, kan de arts bijvoorbeeld precies bepalen welk medicijn hij de patiënt moet geven en in welke dosering, volgens de classificatie van de infectie gebaseerd op analyse van de verhouding tussen twee belangrijke markers in het bloed van de patiënt.


Het onderzoek werd geleid door prof. Irit Gat-Viks en prof. Eran Bacharach, met de promovendi Ofir Cohn en Gal Yankovitz van de Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research in de George S. Wise Faculty of Life Sciences. De studie werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift "Cell Systems".


Prof. Gat-Viks: “In de algemene bevolking reageren mensen anders op infecties, en daarom is er behoefte aan medische hulpmiddelen om aan te geven hoe elk persoon geacht wordt te reageren op een bepaalde besmettelijke ziekte. Tot nu toe waren er slechts zeer algemene indicatoren om deze ziekten te karakteriseren, zoals ontstekingsmarkers, koorts, urinetests, enz.


Op basis van deze indicatoren kunnen analyses van de reactie op de infectie die vrij uniform leek, worden onderverdeeld in verschillende reacties volgens de nieuwe classificatie. , zoals we zagen tijdens de Corona-epidemie, kan de immuunrespons van een persoon op het virus dodelijk zijn, en een voorlopige identificatie van hun reactie kan ons helpen levens te redden.


Onze nieuwe observaties en nauwkeurigere classificatie van de ontstekingsreactie hebben ons in staat gesteld nieuwe indicatoren en markers in onze bloedbaan. Wat dit allemaal betekent, is dat we door middel van eenvoudige bloedtesten veel kunnen leren over de gezondheidstoestand van mensen die ziek zijn geworden en hen een uitgebreidere behandeling kunnen geven in overeenstemming met de ontwikkeling van de infectie in hun lichaam."


Prof. Bacharach legt uit: "We waren in staat om de reactie van het immuunsysteem met hoge resolutie te observeren en twee hoofdtypen van reacties te identificeren: de ene, waarbij het immuunsysteem een ziekteverwekker bestrijdt die het lichaam is binnengedrongen, en het andere type, waarin de schade aan het lichaam 'na de oorlog' met de ziekteverwekker wordt hersteld.In ons onderzoek gebruikten we ziektemodellen bij dieren, computerhulpmiddelen en informatie verzameld van mensen met verschillende markers in hun lichaam die indicatoren zijn voor het type ziekte. reactie op de ziekteverwekker."


Prof. Gat-Vicks vervolgt: “In feite bestaat er tegenwoordig gepersonaliseerde geneeskunde voor ‘gewone’ ziekten zoals kanker, maar op het gebied van infectieziekten wordt bijna geen gebruik gemaakt van gepersonaliseerde geneeskunde. Mensen met extreme reacties op infectie met micro-organismen zoals omdat virussen of bacteriën tegenwoordig geen adequate medische respons hebben. Wij zijn van mening dat artsen dankzij ons onderzoek in staat zullen zijn om de toestand van de patiënt beter te diagnosticeren en als gevolg daarvan een effectieve behandeling kunnen bieden die de kansen op herstel van de patiënt zal verbeteren. het onderzoek voortzetten en meer subgroepen ontdekken met verschillende reacties onder de bevolking, zodat we artsen kunnen helpen hun diagnose nauwkeuriger te stellen en zo hun patiënten de juiste behandeling te bieden".

73 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page