top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een orkest voor musici met en zonder beperking


Israel Inclusion Orchestra dirigent Ido Marco leidt de muzikanten en vocalisten in "I Can See Clear Now". Foto door Abigail Leichman


Ahuvi Kenigsbuch, 35, stapte vol vertrouwen het podium op om haar eigen lied “Ten Li Ktzat Zman” (“Give Me a Little Time”) te zingen tijdens het derde jaarlijkse concert van het Israel Integrative Orchestra op 14 juni.


Ze componeerde de woorden en de melodie, en het lied werd gescoord en gearrangeerd voor violen, blaasinstrumenten en piano door de dirigent van het orkest, Ido Marco, en enkele studenten van de Jerusalem Academy of Music and Dance die deel uitmaken van deze unieke groep."Geef me wat tijd om mezelf te veranderen," zong ze, "om op te frissen, om alleen bij jou te zijn. Geef me een teken dat je alleen van mij bent, want er is niemand anders dan jij.”


Het Israel Integrative Orchestra, drie jaar geleden opgericht om een ​​plek te bieden waar muzikanten met en zonder handicap samen muziek kunnen maken, is een gezamenlijk project van de non-profitorganisatie SHEKEL – Inclusion for People with Disabilities en de Yizhak Navon Community Unit van de Jerusalem Academy of Music en Dans.


Sponsors zijn onder meer Perach , dat beurzen verstrekt aan academiestudenten die zich als mentor in het project aanmelden, en het American Center of the United States Embassy.


Ongeveer 40 muzikanten en vocalisten - ongeveer de helft van de academie en de andere helft van SHEKEL - repeteren een keer per week in de academie op de Givat Ram-campus van de Hebreeuwse Universiteit.


Culturele inclusie

Het initiatief weerspiegelt de sterke overtuiging van SHEKEL Chief Executive Officer Clara Feldman dat naast werkgelegenheid, huisvesting en sociale activiteiten, "culturele inclusie een belangrijke sleutel is tot de inclusie van mensen met een handicap in de samenleving."


Of deze handicaps nu fysiek, ontwikkelings- of emotioneel zijn, "het orkest biedt de mogelijkheid om hun muzikale talenten in een professionele sfeer te ontwikkelen en te profiteren van professionele training, terwijl ze tegelijkertijd de maatschappelijke attitudes veranderen", zegt Feldman.


"Studenten aan de Jerusalem Academy of Music and Dance zullen de muzikale leiders van de volgende generatie zijn, en dit geeft hen een eerste hand begrip van de ware betekenis en impact van culturele inclusie."

Het Israel Inclusion Orchestra krijgt een staande ovatie na het uitvoeren van een Hebreeuwse versie van "What a Wonderful World". Foto door Abigail Leichman


Het orkest werd vlak voor de start van de pandemie opgericht.


“Het was heel moeilijk om via Zoom te repeteren, maar we vonden het belangrijk voor de continuïteit”, zegt Feldman. “Veel SHEKEL-deelnemers voelden zich geïsoleerd tijdens de pandemie, omdat ze hun baan verloren en afgesneden waren van hun gebruikelijke sociale activiteiten. Het orkest zorgde voor een anker en een doel dat de leden hielp opnieuw in contact te komen met de buitenwereld.”


De groep werkt samenhangend en komt tegemoet aan de verschillende speciale behoeften en muzikale niveaus van haar leden van SHEKEL.


"Ik denk dat het orkest ons allemaal heeft veranderd die werken met muzikanten met een handicap", zei Marco.


“We zijn vandaag meer open en begrijpen het belang van inclusie. Onderweg hebben we geleerd om muziek te gebruiken als middel om op een heel andere manier contact te maken en met mensen te communiceren.”


"Er is een echte band gesmeed tussen de academiestudenten en de SHEKEL-muzikanten en dat is heel ontroerend", zegt Shoham Peled, directeur van de Yitzhak Navon Community Unit van de Jerusalem Academy of Music and Dance.


"Het heeft voor beide partijen de mogelijkheid gecreëerd om samen aanzienlijke muzikale creativiteit te ervaren, de horizon van de betrokken academiestudenten te verbreden en SHEKEL-muzikanten een ondersteunende plek te geven om zichzelf te uiten en als gelijken deel te nemen aan een professioneel orkest van hoge kwaliteit."


Goed voelen

Tijdens het jaarlijkse concert speelde Nadav Frankel, 27, gitaar en zong het vrolijke showdeuntje "Feeling Good" uit "The Roar of the Greasepaint, the Smell of the Crowd".


"Het is een nieuwe dageraad, het is een nieuwe dag, het is een nieuw leven voor mij, en ik voel me goed," zong Frankel, terwijl Shilav Ron van de academie hem met verve begeleidde op de contrabas.


Israel Integrative Orchestra leden Shalev Ron, links, en Nadav Frankel op het podium. Foto met dank aan SHEKEL


Frankel, een inwoner van Jeruzalem die in een SHEKEL-appartement in de gemeenschap woont en bij Yad Vashem werkt, zegt dat muziek zijn passie is, van pop tot rock, van blues tot country en jazz.


“Ik zing al sinds de kleuterschool”, zegt Frankel. Hij leerde ongeveer 10 jaar geleden gitaar spelen.


Tot hij drie jaar geleden met succes auditie deed voor het orkest, had hij vanwege zijn speciale behoeften geen andere mogelijkheden om voor het publiek op te treden.


Frankel vertelt ISRAEL21c dat hij graag deel uitmaakt van de Israel Integrative Orchestra gemeenschap en ervan droomt ooit zijn eigen band te beginnen.


"Nadav zingt en speelt met heel zijn hart", zegt Ron, die de afgelopen drie jaar een sterke persoonlijke band met Frankel heeft opgebouwd.


"Mensen met een handicap worden soms 'beperkt' genoemd, maar de waarheid is dat ze zonder beperking hun best doen."


Voor meer informatie, klik hier.
1.070 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page