top of page
 • Barak Ravid

Een Republikeinse en een Democratische senator vragen Biden om Qatar onder druk te zetten over een nieuwe gijzelingsovereenkomst in Gaza

Demonstratie van familieleden van gegijzelden buiten de Knesset. Screenshot YouTubeAanjager van het nieuws: Qatar is een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten, vooral als het gaat om pogingen om gijzelaars vrij te laten.

 • Eerder deze week bemiddelde Qatar bij de gevangenenruil tussen de VS en Venezuela .


Ja, maar: Sinds de Hamas-aanval van 7 oktober op Israël staat Qatar onder toenemende controle van het Congres over zijn relatie met de groep.


 • De regering-Biden heeft ook aangegeven dat zij Qatar na de oorlog op deze kwestie zal aanspreken.


Stand van zaken: CIA-directeur Bill Burns had maandag een ontmoeting met de Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman Al Thani en David Barnea, het hoofd van de Israëlische Mossad-spionagedienst, in Warschau om een ​​mogelijke deal te bespreken .


 • Israël heeft een nieuw voorstel gepresenteerd om de gesprekken opnieuw op gang te brengen, maar Hamas heeft publiekelijk gezegd dat het pas weer aan tafel zal gaan als Israël eerst de oorlog beëindigt.

 • President Biden zei woensdag dat hij niet verwacht dat er binnenkort een nieuwe gijzelingsovereenkomst tussen Israël en Hamas zal komen, maar benadrukte dat de VS daartoe “aandringt”.


Wat ze zeggen: Ernst en Rosen schreven aan Biden dat de nauwe banden van Qatar met Hamas, die door de VS, Israël en vele andere landen als een terroristische groepering wordt beschouwd, het Golfland “buitensporige toegang en invloed” tot de groep geeft, inclusief tijdens gijzelingsonderhandelingen.


 • “We waarderen de inspanningen van Qatar tot nu toe om de vrijlating van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden veilig te stellen, en hun inzet om door te gaan met het coördineren van de inspanningen om alle overgebleven gijzelaars vrij te laten. We zijn echter bezorgd dat Qatar zijn invloed niet volledig benut om verdere concessies van Hamas te verkrijgen.” schreven de senatoren.

 • De twee senatoren vroegen Biden om Qatar duidelijk te maken dat als het er niet in slaagt een nieuwe vrijlating van gijzelaars te bewerkstelligen, dit “een aanzienlijke impact zou kunnen hebben op de bilaterale betrekkingen” met de Verenigde Staten.

 • “Tijd is van essentieel belang om de gijzelaars te bevrijden – en elke diplomatieke optie moet op tafel liggen om hun vrijlating veilig te stellen. Gezien Qatar’s unieke vermogen om Hamas te beïnvloeden, is het absoluut noodzakelijk dat Doha onze verwachting begrijpt dat de onderhandelingen zullen resulteren in de vrijlating van alle overgebleven gijzelaars”, benadrukten ze.

Kate Waters, plaatsvervangend woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, zei dat “de regering-Biden geen hogere prioriteit heeft dan het veiligstellen van de vrijlating” van de gijzelaars.


 • “Dit was het onderwerp van de intensieve diplomatie van de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan vorige week in de regio en het team blijft voortdurend in contact met onze Qatarese tegenhangers over een terugkeer naar de onderhandelingen”, voegde Waters eraan toe.

Een Qatarese bron die kennis heeft van de onderhandelingen zei dat de "brief impliceert dat Qatar meer zou kunnen doen om te helpen bij de vrijlating van gijzelaars, maar ervoor kiest om dat niet te doen. Zeer helaas is de toon van de brief dreigend."


 • “Al onze onderhandelingspartners, en vooral de VS en Israël, begrijpen dat Qatar een bemiddelaar is. Wij hebben geen controle over Hamas”, aldus de bron. "Ze weten ook dat Qatar zich volledig heeft ingezet en nog steeds volledig inzet om alle gijzelaars eruit te krijgen. De resultaten tot nu toe spreken voor zich."

 • "Er moet nog meer worden gedaan. Dit vereist dat serieuze mensen constructief werken. Dit soort brieven zijn niet constructief en niet nuttig voor de gijzelaars."

Het grote geheel: de kibboets Nir Oz-gemeenschap zei vrijdag dat de Amerikaans-Israëlische Gad Haggai, die gegijzeld was, door Hamas was vermoord.


 • “We zijn met groot verdriet vervuld door de moord op Gad Haggai, een Amerikaans-Israëlisch staatsburger. Hij was vader van vier kinderen, een grootvader van zeven kinderen, en lid van zijn geliefde kibboets – Kibboets Nir Oz”, zei de familie van Haggai in een toespraak. stelling.

 • “We rouwen om het verlies van onze vader en grootvader, en we blijven hopen en bidden dat zijn lichaam aan ons zal worden teruggegeven en dat Judi nog leeft en dat we snel herenigd zullen worden”, voegde het eraan toe, verwijzend naar de vrouw van Haggai die vermoedelijk om een ​​van de gijzelaars te zijn die Hamas nog steeds vasthoudt.

 • “We blijven er bij onze leiders op aandringen alles te doen wat ze kunnen om onze ouders bij ons thuis te brengen. Dit laatste nieuws over de dood van Gad bevestigt alleen maar de urgentie waarmee we alle gijzelaars naar huis moeten brengen.”

Noot van de redactie: dit verhaal is bijgewerkt met het NSC-commentaar.
309 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page