top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Een robot maakt mijn pizza'


Een gerobotiseerde pizzeria. Foto met dank aan Hyper Food Robotics via ISRAEL21C


De eigenaar van de Pizza Hut-masterfranchise in Israël sinds 2008, met een periode bij Domino's daarvoor, Shamai, heeft de reputatie deeg en kaas te combineren met software en hardware om die pizza nog beter te laten smaken - en om hem aan je deur te krijgen met een minimum aan menselijke tussenkomst.


Shamai graaft nu diep in het gerecht met zijn nieuwste startup, Hyper Food Robotics , die modulaire, draagbare robotachtige pizzakeukens creëert.


Robots in de keuken? Wat was er mis met de ouderwetse manier van taart maken? Shamai vertelt ISRAEL21c dat er drie problemen zijn.


Eerst en vooral zijn de kosten. Personeel maakt zo'n 20% uit van de kosten van het runnen van een pizzaketen. Robots daarentegen worden nooit ziek en hebben nooit vakanties of sigarettenpauzes nodig. Het vervangen van mensen door robots bespaart Pizza Hut geld. (Of de retailer die besparingen doorbetaalt aan de consument is een andere zaak.)


Ten tweede is veiligheid: robots maken geen fouten. Ze gebruiken geen ingrediënten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken en ze vergeten nooit hun beschermende handschoenen te dragen terwijl ze zich vuil maken met het deeg. Een op zichzelf staand "plug and play" robotsysteem kan zelfs de luchtkwaliteit bewaken, zodat alles hygiënisch blijft.


Eindelijk is er consistentie. Een menselijke arbeider kan aan het begin van zijn of haar dienst een geweldige pizza maken, maar na acht uur kan een klant een suboptimale taart krijgen.


De oplossing van Hyper is een container van 12 meter die is uitgerust met eenvoudig te configureren robots die het deeg kunnen bereiden, de kaas kunnen strooien, de toppings erop kunnen doen en de taart in de oven kunnen plaatsen voordat deze in een warmhouddoos wordt overgebracht, in plakjes gesneden en klaar voor levering.Een pizza-prof


In oktober investeerde het in Singapore gevestigde venture capital-bedrijf Velocity Ventures uit Singapore in Hyper, dat naar verwachting in 2023 zijn eerste volledig gerobotiseerde pizzakeukens zal lanceren.


Hyper is gericht op de Amerikaanse markt, merkt Shamai op, maar de investering in Velocity zou de acceptatie van Hyper in Zuidoost-Azië moeten versnellen.


Hypermedeoprichters, van links, CPO Harel Shafran, CEO Udi Shamai, COO Yariv Reches. Foto met dank aan Hyper Food Robotics via ISRAEL21C


Hyper is niet de eerste voedselgerelateerde startup van Shamai. In 2014 richtte hij DragonTail op, een softwaresysteem om de werking van een fastfoodrestaurant te optimaliseren . Het nauwkeurig volgen van bestellingen en leveringen, wat zo vanzelfsprekend lijkt in het tijdperk van DoorDash, GrubHub en Wolt, bestond toen gewoon niet.


DragonTail is overgenomen door Yum! Brands, het moederbedrijf van Pizza Hut, Taco Bell en KFC, en nu Dragontail's orderbeheer- en bezorgtechnologie is geïntegreerd in 1.500 Pizza Hut-restaurants in ongeveer een dozijn landen.


Van deeg tot opruimen


Toen Shamai Hyper oprichtte, hoopte hij aanvankelijk de robotkeuken samen te stellen uit kant-en-klare onderdelen, maar realiseerde zich al snel dat alle machines eigendom moesten zijn.


Hyper-medeoprichter en COO Yariv Reches heeft het systeem helemaal opnieuw ontworpen.


De robots kunnen 120 pizza's per uur maken, ongeveer drie keer meer dan in een typische door mensen bemande keuken. Ze gebruiken een gepatenteerde methode om het deeg uit te rekken en te draaien, en speciaal ontworpen dispensers die exacte hoeveelheden gieten om verspilling en ongelijke verdeling te voorkomen.


De armen van de robot werken met speciale transportbanden om het product van het ene station naar het andere te krijgen.


“De robots brengen de pizza de oven in, halen hem eruit, snijden de plakjes en leggen hem in de doos om in een bezorgkast te bewaren”, vervolgt Reches.


“De bezorger vindt wat hij zoekt en kan drankjes en salades uit dezelfde kast halen.”


De robots van Hyper zorgen zelfs voor het opruimen. In de toekomst, merkt Reches op, zouden ze kunnen worden geprogrammeerd om nog meer te doen.


Hoewel Hyper niet de enige is die fastfoodactiviteiten probeert te automatiseren, zegt Shamai dat "niemand anders een volledige conceptstore doet. Sommigen passen gewoon een bestaande winkel aan.”


Hij voegt eraan toe dat terwijl een conventionele pizzeria ongeveer 14% winst genereert, Hyper die winstmarge kan opdrijven tot 34%.


Spook keukens


Verwacht nu niet dat je een Pizza Hut van de volgende generatie binnenloopt en robots in de achterkamer aan het werk ziet.


Hyper is hypergefocust op de 'spookkeuken', een aparte bezorglocatie die zich vaak in een minder druk bezocht, industrieel deel van de stad bevindt, vertelt Reches aan ISRAEL21c.


“Als je een pizza bestelt, maakt het je niet uit hoe die gemaakt is, alleen dat hij op tijd komt, dat hij warm en lekker is en veilig om te eten. We zijn de spookkeuken aan het ghosten.


Shamai gaat nog een stap verder.


"Binnen een paar jaar zal er niet één persoon meer werken in de fastfoodbezorging", beweert hij.


Dit past ook bij de beleggingsfilosofie van Velocity. Velocity werd opgericht net toen Covid-19 begon.


"Ze wilden oplossingen vinden om met deze nieuwe wereld om te gaan", zegt Reches. “Tijdens Covid was er niemand beschikbaar om te werken, maar iedereen wilde pizza bestellen. Ze zagen een kans – niet alleen vanwege Covid. Het past ook bij de problemen en de pijn die deze sector had.”


Een volledig gerobotiseerde keuken kan zelfs de voorraad volgen, "zodat we altijd weten wanneer we nieuwe tomatensaus of pepperoni moeten bestellen", zegt Reches.


Piloten nu, bowls later


Hyper heeft zijn robotkeuken in Israël getest met Pizza Hut en Yum! sinds 2021, en Shamai verwacht in 2025 10 bestaande Israëlische pizzakeukens te robotiseren.


Ondertussen start het bedrijf proeven met spookkeukens in de Verenigde Staten en Azië. Het enige dat nodig is, is de container aan te sluiten op elektriciteit, water en riolering.


Pizza Hut is natuurlijk aan boord, maar Shamai benadrukt dat “het proces hetzelfde is, of het nu om Pizza Hut of Domino's gaat. Het verschil is het deeg, de bijgerechten en de specifieke ingrediënten”, zegt Shamai. In hightech-jargon betekent dit dat Hyper merkonafhankelijk is.


Hyper brengt zowel een eenmalige setup-vergoeding als een percentage van de omzet in rekening. De werking van de winkels kan op afstand worden bestuurd vanaf een centrale locatie.


De 15 medewerkers van Hyper, gevestigd in Petah Tikva, werken aan de volgende ontwikkeling:


Robotisch bereide “bowl food” (roerbakgerechten, poké bowls, allerlei Aziatische fastfood opties), gevolgd door burgers.


"Zestig procent van de functies die we voor pizza hebben ontwikkeld, zal doorgaan naar het volgende type winkel - zelfs salade, ijs of Mexicaans eten", merkt Reches op.


Klik hier voor meer informatie over Hyper Food Robotics.


51 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page