top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een speciale route voor blinden in het Ben Shemen Forest


Foto KKL / JNF


Op 6 juni wordt wereldwijd de Internationale dag van de blinden gevierd. KKL-JNF creëerde een bijzonder spannend pad, ontworpen om slechtzienden en blinden de kans te geven zelfstandig door het open landschap te lopen, zelfs zonder voorafgaande bekendheid met de plek.


Dicht bij de route heeft KKL-JNF een parkeerplaats aangelegd met parkeerplaatsen en toegankelijke tafels tegenover de ingang van het parcours, in het bos aan de andere kant van de weg. De parkeerplaats is gewijd aan de Joodse gemeenschap van Boekovina, waarvan veel leden zijn omgekomen in de Holocaust.


De route is een rondweg die geplaveid is tussen bos- en boomgaardbomen met een lengte van ongeveer 500 meter.


Toegang tot het startpunt: rijd op weg 443 vanaf het knooppunt Ben Shemen richting Modi'in. Ongeveer 800 meter na de hoofdingang van Ben Shemen Forest en Mitzvah Modi'in slaat u rechtsaf (zuid) in Zehirat op een verharde weg. Na ongeveer 200 m slaat u linksaf op een onverharde weg met aan de linkerkant een avocadoboomgaard en komt u op een kruispunt omgeven door parkeerplaatsen. U rijdt rechtdoor tot de weg naar links buigt en u komt op de parkeerplaats van een pad voor slechtzienden (Waze: blindenparkeerplaats).


Technologische innovatie: stembegeleiding


KKL-JNF heeft een navigatiesysteem met stembegeleiding ontwikkeld, speciaal voor het parcours. Met je smartphone luister je naar een uitleg op een systeem van negen audiostations. Om het systeem te activeren, moet u de code scannen die op de gele sticker op de metalen paal bij de ingang van het pad staat. De linkercode is voor een Android-besturingssysteem en de rechtercode voor het IOS (Apple)-besturingssysteem. U kunt natuurlijk het pad bewandelen, zelfs zonder het systeem te activeren.


Foto KKL / JNF


Hoe loop je een pad zonder te zien?


Erg makkelijk. Houd de leuning vast van een metalen cilinder, gemakkelijk vast te houden, die over de hele lengte aan de linkerkant van het pad loopt. Het pad is geasfalteerd, ongeveer 2,5 m breed en over de hele lengte afgezet met trottoirbanden. Op de belangrijke stations langs het pad werden borden geplaatst, gemaakt van metalen platen. De informatie omvat tekst in het Hebreeuws en braille. Meestal wordt ook een reliëf van een verklarende afbeelding toegevoegd. Stel jezelf een uitdaging en probeer, met bedekte of gesloten ogen, te begrijpen waar elk teken over praat.


Foto KKL / JNF


Bela Nodelman, architect centrumgebied bij KKL-JNF: “We nodigen iedereen uit om te komen wandelen op een toegankelijk pad, geschikt voor iedereen met de nadruk op mensen met een visuele beperking. Een aanrader om het pad met gesloten ogen te ervaren en te voelen de wereld door een ervaring van aanraken, horen, aanraken zonder te zien, een beetje zoals mensen met een visuele beperking ervaren."

563 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page