top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een stap dichter bij in het laboratorium gemaakte moedermelk


Het Wilk Technologies-team in Rehovot. Foto met dank aan Wilk

Babyvoeding is een van de producten die in de Verenigde Staten ernstig schaars zijn, deels als gevolg van de wereldwijde crisis in de toeleveringsketen van de afgelopen twee jaar.


Het daaruit voortvloeiende tekort aan flesvoeding in de afgelopen maanden heeft de noodzaak van alternatieven duidelijk gemaakt, aangezien niet elke moeder borstvoeding kan geven - en voor premature baby's kan toegang tot moedermelk levensreddend zijn.


Mogelijk komt er een oplossing vanuit Israël.


Food-tech startup Wilk Technologies heeft een doorbraak aangekondigd in zijn ontwikkeling van cel gekweekte moedermelk: het bedrijf produceerde met succes een belangrijk moedermelkeiwit, lactoferrine, in zijn laboratorium.


Lactoferrine is het belangrijkste eiwit dat verantwoordelijk is voor het leveren van ijzer en andere belangrijke voedingsstoffen aan zuigelingen en is een van de belangrijkste bioactieve componenten van moedermelk. Het heeft anti-infectieuze, immunologische en gastro-intestinale voordelen voor pasgeborenen, zuigelingen en jonge kinderen.


Lactoferrine wordt aangetroffen in concentraties die tot 50 keer hoger zijn in moedermelk dan in koemelk, dus het opnemen van menselijke lactoferrine -eiwitten in zuigelingenvoeding kan een product opleveren dat aanzienlijk dichter bij echte moedermelk staat dan de koe- en plantaardige vervangingsmiddelen op de markt.


"Deze doorbraak brengt ons een stap dichter bij ons doel om alle zuigelingen het volledige scala aan voedingsvoordelen te bieden die alleen in moedermelk te vinden zijn", zegt Tomer Aizen, CEO van Wilk tegen ISRAEL21C.


"Dit is belangrijk nieuws voor zowel de zuigelingenvoedingsindustrie als ouders die binnenkort toegang hebben tot het optimale product om de groei en ontwikkeling van hun baby's te verzekeren."


Naast de voordelen voor kindervoeding, merkte hij op, wordt lactoferrine onderzocht vanwege de preventieve en therapeutische voordelen voor aandoeningen zoals coronaire hartziekten en zelfs Covid-19.


Het in Rehovot gevestigde Wilk (voorheen BioMilk) werkt eraan om de productie van humaan lactoferrine in onbeperkte hoeveelheden mogelijk te maken, waardoor de duurzame productie van dergelijke eiwitten op de lange termijn wordt vergemakkelijkt, onafhankelijk van dierlijke of menselijke bronnen.
40 weergaven0 opmerkingen

Kommentarer


bottom of page