top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een team vechters die van een tank een oorlogsmachine maakten


Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder vandaag in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Inbar Dekal Cohen.


Bestuurder, schutter, lader en MTC - dit zijn de rollen die samen de tank vormen. Elk van hen is uiterst belangrijk voor de werking van het gereedschap dat zich in de eerste verdedigingslinie van het land bevindt, en de kleine lampjes die elke jager verbind maakt samen een solide licht. We spraken met luitenant Yonatan, sergeant (Resp.) Lahav, sergeant Ohad en korporaal Idan, een tankteam van de 401e Brigade, die een korte pauze hadden van de krachtige gevechten in de Gazastrook, en we hoorden van hen hoe zit.


Er zijn er maar vier, maar samen vormen ze een van de dodelijkste en belangrijkste oorlogsmachines: de tank. Chauffeur, lader, schutter en commandant, elk van hen vervult een andere, belangrijke en complexe rol, maar functioneert als één goed geoliede en geoefende eenheid.


‘Wij zijn degenen die de beweging leiden in de gevechtsgebieden in de Gazastrip,’ luitenant Yonatan, MM en de tankcommandant, ‘de twee tanks in het peloton gaan voorop, en als we op een plek komen die moet worden doorbroken, gaan wij als eerste naar binnen en zorgen samen voor bescherming voor de infanterie.


Foto IDF woordvoerder


Omdat ze aan het hoofd van de strijdmacht staan, kan de blootstelling aan vijandelijke aanvallen groter zijn en moeten de strijders weten hoe ze bij elke gebeurtenis moeten optreden. “Als ik als chauffeur bezig ben en het gebied bij ons in de buurt controleren en me op specifieke gebieden concentreer, helpt de aanval mij”, legt korporaal Idan, de tankchauffeur, uit. “Hij kijkt achterom en vertelt me ​​of er iets verdachts of gevaarlijks is en zo werken wij samen."


"Ervaring en veel tijd samen in de tank is de sleutel tot succes", zegt de sergeant. En leer je ook hoe je buiten de tank een goed geoliede machine kunt zijn."


Foto IDF woordvoerder


Eén van de incidenten waar het team mee te maken kreeg, was een voltreffer van een IED op de tank. ‘Het gebeurt zo,’ beschrijft de MTC de spannende momenten, ‘ik had mijn ogen in de richting van de aanval gericht en opeens zag ik dat er een ​​vuurbal onze kant opkwam. Ik meldde onmiddellijk: dit is tank vier, we hebben een treffer opgelopen.'


De tank werd volledig donker, rook vulde de tank en de interne communicatiesystemen vielen uit. Een paar momenten voelde de tankbemanning niets meer en begrepen ze niet wat er gebeurde. "Zodra alles weer duidelijk was, ging ik naar de contactpersoon en controleerde of alles in orde was", vervolgt luitenant Jonathan. "Toen ik de stem van hen drieën hoorde, besefte ik dat we nog steeds bij elkaar waren, en gelukkig was alles in orde. Binnen een minuut ging ik naar de chauffeur en ik vroeg hem of de tank nog reed, hij antwoordde ja en we reden weg".


Foto IDF woordvoerder


Tijdens het rijden realiseert de schutter, sergeant Ohad, zich dat het elektrische systeem van de tank niet werkt, en hij zal het handmatig moeten activeren: "Het is complexer om het systeem op deze manier te bedienen, en ook minder operationeel, maar het is me gelukt om de tank naar een positie te rijden waar we andere eenheden geen schade toebrengen, en we vertrokken vandaar.


"Ik zal niet liegen, het was eng", vertelt sergeant-majoor (res.) Lahav, "dit is de eerste keer dat we door vijandelijk vuur werden getroffen." Maar we hebben veel van deze gebeurtenis geleerd: hoe we moeten aanvallen en hoe we ons beter kunnen verdedigen. Ook op het evenement zelf hebben we snel en scherp gereageerd. Maar als er een volgende keer komt, weet ik dat we nog beter zullen reageren."
433 weergaven1 opmerking
bottom of page