top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een uniek door zwaartekracht aangedreven micro-irrigatiesysteem verhoogt de opbrengst


N-Drip's systeem voor irrigatie van een sojabonenveld in Nebraska. Foto met dank aan N-Drip via ISRAEL21C.


Wijndruiven, noten en avocado's zijn enkele van de gewassen die tegenwoordig efficiënter worden verbouwd dankzij druppelirrigatiemethoden die in de jaren zestig in Israël zijn ontwikkeld.


In tegenstelling tot overstromingsirrigatie, levert druppelirrigatie gelijkmatig druppels water en kunstmest aan de wortelzone van elke plant via slangen (druppelleidingen) bezaaid met druppelaars.


Het verwisselen van overstromingsirrigatie voor druppelirrigatie bespaart enorm op water en kunstmest, verhoogt de opbrengst en behoudt de bovengrond.


En toch wordt 580 miljoen van 's werelds 700 miljoen hectare geïrrigeerde landbouwgrond nog steeds bewaterd met archaïsche, verkwistende irrigatie door overstromingen, schrijft ISRAEL21C.


Zoals de meeste dingen, komt het neer op geld. Veel boeren kunnen de hoge kapitaal- en bedrijfskosten van druppelirrigatie niet betalen. De infrastructuur is kostbaar, evenals de elektriciteit die nodig is om het water door het systeem te filteren en voort te stuwen.


Dit probleem irriteerde de internationale waterexpert Prof. Uri Shani enorm, die vijf jaar lang ontzilting en waterrecycling faciliteerde als Israëls watercommissaris.


Zijn oplossing is een uniek door zwaartekracht aangedreven micro-irrigatiesysteem, nu N-Drip genoemd .


Aangedreven door zwaartekracht

"N-Drip biedt alle voordelen van druppelirrigatie, maar voor veldgewassen zoals luzerne, sorghum, maïs en aardappelen - alle basisgewassen met een zeer lage winstmarge - met een nieuw soort druppelaar die alleen door de zwaartekracht wordt aangedreven", zegt Seth Siegel , een vroege investeerder in N-Drip en nu de Chief Sustainability Officer. Siegel ontmoette Shani tijdens het onderzoeken van zijn boek uit 2015, Let There Be Water: Israel's Solution for a Water-Starved World .


"Omdat de watervoorraden bijna overal worden overbelast en omdat water voor de landbouw meer dan 70 procent van het zoete water in de wereld verbruikt, moeten we het tempo van het gebruik van water voor de teelt van dingen verminderen", zegt hij.


Siegel merkt op dat overstromingsirrigatie in 5000 jaar niet veel is veranderd.“In de oudheid waren er niet veel mensen en was er veel water. Nu weten we dat bij irrigatie bij overstromingen 50-60% van het water wordt verspild, en soms wel 70%, door verdamping. Het belast de gewassen, produceert een achterblijvende opbrengst en leidt tot vernietiging van de bovengrond, een groot probleem in de landbouw.”


N-Drip vermindert niet alleen het waterverbruik met de helft of meer en verhoogt de opbrengst met maar liefst 40%, maar het is ook een koolstofvrije oplossing die kan worden geïnstalleerd met behulp van de bestaande infrastructuur van het veld. De made-in-Israël verstoppingsvrije druppelaars hebben geen gefilterd water of onderhoud nodig.


“Het is het eerste en enige micro-irrigatiesysteem aangedreven door zwaartekracht dat even goed werkt op boerderijen van elke omvang. Tegen lage kosten zorgt het voor nauwkeurige irrigatie zonder de noodzaak van externe energie of filtratie”, vertelt Siegel aan ISRAEL21c.


20 soorten gewassen


N-Drip begon drie jaar geleden met de commercialisering. Het eerste gewas waarmee het werd geïrrigeerd, was suikerriet in Swaziland (Eswatini).


Tegenwoordig gebruiken boeren in ongeveer 20 landen in Noord-Amerika, Afrika en Azië N-Drip om 20 soorten gewassen te verbouwen, waaronder rijst - alles wat op vlak land groeit.


Groenten geïrrigeerd met N-Drip's systeem in Eswatini. Foto door Will Brown via ISRAEL21C


"In de Verenigde Staten wordt N-Drip vooral gebruikt in Californië, New Mexico, Arizona en Nebraska", zegt Siegel. Californië heeft vier miljoen hectare die nog steeds worden geïrrigeerd door overstromingen.


Hoewel Arizona ernstige problemen heeft met waterschaarste, wordt zo'n 900.000 hectare landbouwgrond in Arizona - voornamelijk waar katoen, alfalfa en sorghum worden verbouwd - onder water gezet. Het staatswaterbedrijf werkte twee jaar geleden samen met N-Drip om deze boerderijen te transformeren.


Siegel zegt dat boeren die overstromingsirrigatie vervangen door N-Drip 325.000 tot 550.000 gallons water per hectare per groeiseizoen besparen en de opbrengst met 15 tot 40% verhogen.


Drip-irrigatie in Arizona door N-Drip. Foto door David Huff via ISRAEL21C


Howard Rother, een boer in Nangwee, Australië, meldde dat hij het N-Drip-systeem had uitgeprobeerd op 11 hectare (27,5 acres) van zijn 70 hectare grote teeltveld. Hij zag een waterbesparing van 26% procent gecombineerd met een 47% hogere opbrengst in vergelijking met het geïrrigeerde gebied.


“Het druppelveld ging 11 balen per hectare in vergelijking met de overstroming die 7,5 was; het was een opmerkelijk resultaat', zei hij. “Door het verschil tussen 7,5 balen en 11 balen heeft het systeem zichzelf in een jaar meer dan terugverdiend.”


Een ernstige bedreiging


Siegel vertelt ISRAEL21c dat hij zich 10 jaar geleden zorgen maakte over waterschaarste.


“Ik zag dat het een ernstige bedreiging is, niet alleen voor de nationale veiligheid van de VS, maar ook voor de mondiale stabiliteit. Ik zag dat dit zou leiden tot hogere voedselprijzen en vluchtelingenstromen. In Afrika zouden ongeveer 60 miljoen mensen en in Azië enkele honderden miljoenen mensen worden getroffen”, zegt hij.


Siegel, advocaat, zakenman en auteur, had net het manuscript voor zijn boek Troubled Water: What's Wrong with What We Drink uit 2019 voltooid , toen hij en Shani beiden spraken op een waterconferentie in Milwaukee.


“Hij vertelde me over deze uitvinding die hij aan het perfectioneren was. Ik zei dat als het echt was, ik erbij betrokken zou willen zijn”, herinnert hij zich.


Eerder dit jaar nodigde N-Drip CEO Eran Pollak Siegel uit om Chief Sustainability Officer van het bedrijf te worden. Zijn rol is om bedrijven, grote NGO's, landbouwcoöperaties en overheden te helpen zien hoe N-Drip hen kan helpen om irrigatiesystemen duurzamer te maken.


Siegel zegt dat de twee meest waterverbruikende gewassen katoen en luzerne zijn.


Katoenteelt met N-Drip-irrigatie in Queensland, Australië. Foto met dank aan N-Drip via ISRAEL21C


Alfalfa en sorghum worden meestal aan vee gevoerd, merkt hij op. “Sinds 2010 zijn bijna een miljard mensen uit de bittere armoede opgestaan ​​en de grootste verandering in hun dagelijks leven is dat ze meer dierlijke eiwitten eten. Miljoenen meer streven ernaar om vlees te eten, dus we moeten slim zijn over hoe we voer zoals luzerne en sorghum verbouwen.”


Momenteel worden N-Drip lijnen en druppelaars vervaardigd in Migdal HaEmek in het noorden van Israël.


"In de komende jaren zullen we drie of vier fabrieken of joint ventures hebben om de lijnen in India en Arizona en andere plaatsen dichter bij de markt te produceren", zegt Siegel. "Maar de druppelaars zullen altijd in Israël worden gemaakt."


N-Drip, zegt hij, zou zo groot kunnen worden als Waze. "Het is de oplossing voor een probleem dat niet weggaat."


Voor meer informatie, klik hier195 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page