top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een voedingssonde die tragedies kan voorkomen


Screenshot Envizion Medical video


Toen de Israëlische transit-startup Moovit in 2012 lanceerde, werd het beschreven als "de Waze van het openbaar vervoer." Sindsdien hebben veel startups zichzelf de Waze van dit en dat genoemd.


Maar hier is een nieuwe benaming die we nog niet eerder hadden gehoord: de Israëlische startup Envizion Medical wil "de Waze van voedingssondes" zijn.


Ja, voedingssondes, die worden ingebracht in de magen van patiënten die niet normaal kunnen eten of drinken om redenen zoals een operatie, intubatie, bewusteloosheid (wat een groter probleem werd tijdens de Covid-19-pandemie) of vroeggeboorte.


Voedingssondes worden meestal geplaatst door middel van "blind inbrengen", geleid door gevoel.


Maar van de 30 miljoen voedingssondes die jaarlijks worden geplaatst - 9 miljoen in de Verenigde Staten - komt ongeveer twee tot vijf procent terecht in de tracheobronchiale boom (die lucht naar de longen transporteert), wat resulteert in een kans van 30% op een ingeklapte long of overlijden. Dat zijn bijna 1,5 miljoen patiënten wereldwijd.


Uit een recensie waarin bijna 10.000 inserties werden bekeken, bleek dat 187 per ongeluk in de longen terechtkwamen. Hierdoor zijn vijf patiënten overleden.


Medeoprichter en president van Envizion Dr. Doron Besser heeft persoonlijke ervaring met zo'n tragedie: toen zijn zus onder behandeling was voor borstkanker, kwam een ​​verkeerd geplaatste voedingssonde haar longen binnen. Deze fout was "een zeer belangrijke bijdragende factor" bij haar dood.


Besser wilde ervoor zorgen dat dit nooit meer zou gebeuren.


Sensoren en AI


De "gouden standaard" van vandaag is het gebruik van röntgenstralen om te helpen bij het positioneren van een voedingssonde. "Maar er wordt pas een röntgenfoto gemaakt na de procedure", vertelt Besser aan ISRAEL21c. "Dus als er enige schade was, was het al gedaan."


Het andere probleem is tijd.


Voeding moet zo snel mogelijk via de voedingssonde worden toegediend, idealiter binnen 24 tot 48 uur. Maar er moet mogelijk twee tot vier keer een röntgenfoto worden gemaakt om de juiste plaatsing te bepalen.


"Het kan meer dan 48 uur duren voor bevestiging van de radioloog", legt Besser uit, en dat kan leiden tot ondervoeding.


Het Envue-systeem van Envizion maakt gebruik van een vultrechter met een kleine sensor aan het uiteinde. Een andere sensor wordt op de patiënt geplaatst en behoudt de nauwkeurigheid, zelfs als de patiënt beweegt.


Terwijl de sonde door de neus of mond beweegt (90% van de voedingssondes komt binnen via de neus) naar de slokdarm in de maag of dunne darm, geeft elektromagnetische navigatie op een computerscherm precies weer waar de sonde zich bevindt, met een weergave van bovenaf en van de kant.


Kunstmatige intelligentie en machine learning helpen het proces te begeleiden. Als het algoritme van Envizion detecteert dat de buis richting de long gaat, ontvangt de arts of verpleegkundige een visuele waarschuwing.


100% nauwkeurigheid


Hoe effectief is het Envizion-systeem?


“Tot op heden is het 100% accuraat geweest. We hebben geen storingen veroorzaakt”, vertelt Besser aan ISRAEL21c.


Vergelijk dat eens met Cortrak van Avanos, een concurrerend systeem voor het plaatsen van voedingssondes met behulp van elektromagnetische navigatie. Avanos riep zijn product eerder dit jaar terug nadat de FDA waarschuwde dat het zou kunnen leiden tot " ernstig letsel of de dood ". Sinds Cortrak in 2015 op de markt kwam, zijn er 60 gewonden en 23 doden gevallen.


Wat ging er mis met Cortrak?


"Hun systeem trekt gewoon een lijn", legt Besser uit. “Ze plaatsen een ontvanger op een specifiek punt op een patiënt die de borst in vier kwadranten verdeelt. Het probleem is dat de ontvanger beweegt – zelfs sommige mechanisch beademde patiënten kunnen bewegen. Er is een kokhals- en hoestreflex. Niemand houdt van een voedingssonde in hun keel. Ik heb het twee keer in mijn leven gehad, een keer toen ik gewond raakte in het leger, en het was een van de ergste ervaringen. Ik wilde het er gewoon uithalen!”


Besser schrijft het Cortrak-debacle toe aan "het opleiden van de markt. Het leerde iedereen over de noodzaak van dit product” en maakte de weg vrij voor het succes van Envizion.


"Als Cortrak de Atari was, zijn wij de Sony PlayStation."


Dat wil zeggen, een PlayStation die is getest in prestigieuze instellingen als de Cleveland Clinic en het St. Vincent-netwerk van ziekenhuizen dat wordt beheerd door Ascension, een van de grootste particuliere gezondheidszorgsystemen in de Verenigde Staten.


Gebruikt in 40 Amerikaanse ziekenhuizen


Besser, een orthopedisch arts en seriële ondernemer, maakte deel uit van het oorspronkelijke managementteam van SuperDimension , dat een navigatiesysteem ontwikkelde voor bronchoscopieën (een procedure waarbij een dunne buis in de longen wordt ingebracht) en in 2012 door Covidien werd overgenomen voor $350 miljoen. Medtronic kocht Covidien in 2014 voor 42 miljard dollar.


Om Envizion te lanceren, werkte Besser samen met Shay Tsuker, chief investment officer bij Excellence Nessuah Mutual Funds Management Company. Tsuker fungeert als voorzitter van de raad van bestuur van Envizion.


Envizion ontving in 2019 FDA-goedkeuring voor Envue. Binnen 12 maanden had het bedrijf zijn eerste samenwerkingsovereenkomst getekend.Besser zegt dat het plaatsingssysteem voor voedingssondes van Envizion tienduizenden keren is gebruikt in tientallen Amerikaanse ziekenhuizen. Besser voorziet dat zijn bedrijf "tegen eind 2022 in meer dan 40 Amerikaanse ziekenhuizen zal zijn en in 2023 in meer dan 100."


Met behulp van een "scheermes en scheermesjes" (of "printer en inkt") bedrijfsmodel, is het totale systeem relatief goedkoop (zoals een scheermes of printer), terwijl het bedrijf geld verdient door buizen en sensoren (zoals scheermesjes of inkt) te verkopen.


Envizion heeft momenteel 40 werknemers in twee kantoren - Tel Aviv en Chicago - en heeft $ 30 miljoen opgehaald.


Covid en Envue


De pandemie had een positief effect op de activiteiten van Envizion, zegt Besser, omdat artsen en verpleegsters die met ernstig zieke Covid-patiënten te maken hadden, dringend een product als Envue nodig hadden.


"Het feit dat we in deze periode duizenden procedures hebben verkocht, is een succes", zegt hij.


Met personeelstekorten in veel medische instellingen over de hele wereld is het Israëlische systeem eenvoudiger en sneller in gebruik. Het instellen, uitlijnen en inbrengen duurt slechts een paar minuten in vergelijking met maximaal 30 minuten voor de ouderwetse methoden voor "blind inbrengen".


Besser vat de aanzet voor het bouwen van Envizion samen: Het potentieel om "risicovolle voedingsprotocollen aanzienlijk te verbeteren was te groot om te negeren, vooral met de wetenschap dat menselijke fouten in de geneeskunde fataal kunnen zijn."


Klik hier voor meer informatie.40 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page