top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een wearable die thuis kalmeert en geneest


Het door de Healables app-gestuurde elektrotherapieapparaat wordt getest in het Wolfson University Medical Center op patiënten met artrose van de knie. Foto met dank aan Healables


Een zacht spelden-en-naaldengevoel omgaf mijn onderarm toen de Healables-hoes werd geactiveerd vanaf de smartphone van Moshe Lebowitz. De intensiteit kan met een vingerbeweging omhoog of omlaag worden gekozen.


Dat gebeurde er toen ISRAEL21C een bezoek bracht aan het kantoor van Healables in Jeruzalem, een start-up die een "elektroceutische" behandeling van pijn en ontsteking ontwikkelt.


Het apparaat levert microstroom-elektrotherapie aan benen of armen, via een poort die op een e-textielhuls met ingebouwde elektroden is geklikt.


De flexibele, machine wasbare hoes is gemaakt in een Israëlische fabriek die Amerikaanse sportkleding van grote merken maakt.


"We hebben geprobeerd onze oplossing net zo eenvoudig te maken als het nemen van een pil, maar zonder bijwerkingen of kans op verslaving", zegt Lebowitz, de CEO van het bedrijf. "Door te koppelen met textiel, is de behandeling gewoon als aankleden."


Wellness en medische modellen


Healables bouwt twee producten op zijn technologieplatform: ElectroGear, een sport- en wellness model voor atleten, dat rechtstreeks en via fysiotherapeuten en sportteams kan worden verkocht; en een medisch model dat op recept verkrijgbaar moet zijn, in afwachting van goedkeuring door de regelgevende instanties.

ElectroGear is het consumentenmodel van Healables. Foto door Abigail Klein Leichman


Een klinische proef van het medische model zal binnenkort beginnen bij patiënten met artrose in de knie, geleid door Dr. Hadar Oz, hoofd sportgeneeskunde in het Wolfson Medical Center in Holon.


Een ander onderzoek zal starten in het Hadassah-Hebrew University Medical Center in Jeruzalem bij patiënten met diabetische perifere neuropathie, een veel voorkomende en pijnlijke been-, voet- of handcomplicatie van diabetes.

Wat het sport- en wellness model betreft, selecteerde de Stade Français Paris Rugby Club ElectroGear voor een pilot via de HYPE Global Sports Accelerator . Healables werft professionele sportteams voor extra piloten in de VS, de EU en het VK.


Healables nam ook deel aan de Hadassah-IBM Alpha Zone Accelerator , MedTech Ra'anana en BizLabs MedTech Accelerator voor ultraorthodoxe ( haredi ) ondernemers zoals Lebowitz.


Ondernemer en rabbijn


Healables-CEO Moshe Lebowitz in gesprek met NBA-coach en speler Ed Pinckney. Foto met dank aan Healables


De bebaarde 47-jarige CEO draagt ultraorthodoxe ​​traditionele kleding: wit overhemd, zwarte broek, zwarte geklede jas en zwarte hoed. Hij heeft een rabbijnse wijding van een yeshiva in Israël, waar hij sinds 1997 woont.


Maar hij groeide op in Baltimore en heeft een BA in massacommunicatie en gebruikersinterface/gebruikerservaring van Towson University.


Al lang geïnteresseerd in technologie, lanceerde Lebowitz in 2002 een websitebouwer vergelijkbaar met Wix. Maar de technologie was nog niet volwassen genoeg.


"Ik heb geleerd dat timing erg belangrijk is bij startups", zegt hij.


Kort na het beëindigen van die onderneming in 2007, liep Lebowitz een traumatisch hersenletsel op. Tijdens zijn lange herstel probeerde hij een reeks aanvullende behandelingen, waaronder Chinese geneeskunde, die hem hielpen genezen.


Het vinden van beoefenaars en het reizen van en naar sessies was vermoeiend en tijdrovend. Hij dacht na over hoe je effectieve behandelingsmodaliteiten in huis kunt brengen door middel van gebruiksvriendelijke, verbonden draagbare apparaten.


De wearables die hij op de markt zag, volgden meestal gezondheidsparameters in plaats van aandoeningen te behandelen.


Lebowitz wilde een wearable die het lichaam kon behandelen met elektrotherapie en – met behulp van gegevens die uit die sessies waren verzameld – de geest kon behandelen met gepersonaliseerde gedrags-gezondheidscoaching.


"Als rabbijn weet ik dat er een lichaam en een ziel is, en om de hele persoon te behandelen moet je naar beide kijken", zegt Lebowitz. "Zelfs op biologisch niveau is het effect van mentale gezondheid op de immunologie iets dat mensen de laatste tijd echt hebben opgemerkt met corona."


Eind 2017 richtte Lebowitz Healables op om zijn visie te realiseren. Begin 2019 ontving hij zijn eerste investering, een subsidie ​​van de Israel Innovation Authority.


“Talmoedstudie gaat over verbinding maken met God, maar als bijwerking verbetert het je mentale vermogen en creatief denken. Dat respecteren mensen echt.”


Hij merkt tenslotte op: "Startups worden eenhoorns door problemen anders op te lossen."


Uniek in elektrotherapie


Fysiotherapeuten zijn al bekend met elektrotherapiemachines om pijn te verlichten en genezing te versnellen.


Enkele voorbeelden zijn millicurrent-apparaten zoals TENS (transcutane elektrische zenuwstimulatie), microstroomapparaten zoals MENS (microcurrent elektrische zenuwstimulatie) en elektro-acupunctuurapparaten.


Hoewel TENS effectief voorkomt dat pijnsignalen de hersenen bereiken, wordt de bron van pijn niet aangepakt. Microstroom, 1000 keer minder dan millistroom, helpt in feite genezing.


Studies tonen aan dat microstroom de productie van ATP door het lichaam verhoogt, een verbinding die veel celprocessen voedt.


Het stimuleert de metabolische activiteit, verbetert de celfunctie en rekruteert cellen van het immuunsysteem, groeifactoren en andere eiwitten die wondgenezing bevorderen. Microstroom vermindert ook systemische ontstekingen, de onderliggende oorzaak van veel chronische aandoeningen.


Drie nadelen hebben echter de brede acceptatie van deze elektrotherapie belemmerd, zegt Lebowitz.


“Ten eerste is het voor veel thuisgebruikers en zelfs professionals te ingewikkeld om zich op hun gemak te voelen bij het selecteren van de juiste instellingen en er zijn vaak meerdere afspraken nodig om de juiste behandeling voor elke patiënt te vinden.


“Ten tweede, het is te beperkend omdat de patiënt meestal een uur op een behandeltafel moet worden opgesloten met plakkerige elektroden en draden die loskomen als je de verkeerde kant op beweegt.


"En drie, het is te tijdrovend omdat de patiënt meerdere keren per week naar een kliniek moet reizen."


Healables is ontworpen om alle drie de nadelen te overwinnen, door slim textiel, elektronica en software te integreren om ontstekingen te verminderen, genezing te versnellen en pijn te verlichten, terwijl reistijd wordt geëlimineerd.


Hetzelfde apparaat met verschillende instellingen kan verschillende aandoeningen behandelen.


“Sommige aandoeningen vereisen een half uur per dag, zo'n twee uur per dag, maar je kunt tijdens de behandeling ook andere dingen doen. Je drukt gewoon op een knop op je smartphone en het gaat. Voor een atleet kun je je been behandelen terwijl je je armen traint in de sportschool.


Het Healables-systeem is HIPAA-compatibel en bevat kunstmatige intelligentie voor het personaliseren en verbeteren van de behandeling op basis van responsgegevens. Later zal dit ook worden gebruikt om de component gedrags-en gezondheid coaching aan te drijven.


Een familieaangelegenheid


De wetenschappelijk directeur van het bedrijf, de gepensioneerde kolonel van het Amerikaanse leger, George Lowell, was directeur van laboratoria bij het Walter Reed Army Institute of Research, voormalig CSO van BioDefense bij GlaxoSmithKline Biologicals en huidig ​​bestuurslid van BiondVax Pharmaceuticals.


Lowell is ook de vader van Lebowitz. Hij had de familienaam verengelst en Moshe veranderde deze terug in de originele naam nadat hij naar Israël was verhuisd.


Het grootste deel van de 14-koppige bemanning van de startup is orthodox of ultraorthodox, waaronder Chief Medical Officer Andrew David Shiller , een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van acute en chronische ziekten en pijn.


Healables-staf, van links: Dr. Andrew David Shiller, CMO; Moshe Lebowitz, CEO; Yehuda Barbasch, COO/CFO; Avrohom Khalimsky, elektrotechnisch ingenieur; Arye Ziberlit, software-ingenieur; Avichai Guberman, mechatronica-ingenieur. Foto door Abigail Klein Leichman


Voordat hij in 2015 naar Israël verhuisde, zag Shiller "enkele verbazingwekkende resultaten" toen hij microstroomtechnologie in zijn praktijk begon te gebruiken.


Hij vertelt ISRAEL21c dat hij, voordat hij zijn MD behaalde aan de Duke University en residenties deed in aan Harvard gelieerde ziekenhuizen, werktuigbouwkunde studeerde aan het MIT.


"Ik was altijd geïnteresseerd in het combineren van techniek met wat ik heb geleerd over complementaire genezing, maar ik kwam er nooit aan toe totdat ik bij dit bedrijf kwam", zegt hij.


Ontsteking is het fundamentele proces dat de oorzaak is van de meeste chronische ziekten zoals diabetes, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten en degeneratieve hersenziekte, legt Shiller uit.


“Het gaat niet om gloeiendhete zwellingen, maar om laaggradige eiwitverschuivingen in het bloed die niet altijd zichtbaar zijn in klinische tests. Mensen die met microstroom worden behandeld, worden beter met hun pijn, maar ook met afnemende pro-inflammatoire eiwitten zoals de cytokines IL-6 en IL-1. Dit is een verbluffende potentiële gamechanger.”


Klinische resultaten


Shiller vertelde me over resultaten van gebruikers die de wearable voor sport op verschillende mensen testten.


Een daarvan was een 50-jarige vrouw met ontsierende artrose. Een enkel deed haar ondraaglijke pijn, zelfs na een operatie en fysiotherapie.


“We hebben het apparaat een keer geprobeerd en ze stopte met het gebruik van krukken. Na drie sessies heeft ze bijna geen enkelpijn meer”, zegt Shiller.


Een andere tester was een soldaat van een speciale eenheid, aan de kant gezet vanwege kniepijn. "Hij heeft beenmergoedeem geassocieerd met chronisch trauma, en hij gebruikte oxycodon en Celebrex alleen om 's nachts te slapen", zegt Shiller.


Na één sessie was hij in staat om te stoppen met het gebruik van drugs. 'Na een week zou hij merken dat de pijn terugkwam, dus gaven we hem een ​​apparaat en een sleeve om thuis te testen, die voor hem waren geprogrammeerd. Hij gebruikt het meerdere keren per week. Ik hoop dat hij op een gegeven moment geen pijn meer zal hebben', zegt Shiller.


"Of ze nu helemaal beter zijn of niet, er is een aanzienlijke verbetering en het is erg verheugend om dat met ons apparaat te zien."


Shiller voegt eraan toe dat de Healables-protocollen zullen worden verfijnd met behulp van verzamelde gegevens en resultaten van klinische onderzoeken.


"Onze eerste studies bestuderen twee aandoeningen, maar er is een hele potentiële wereld om chronische ontstekingsproblemen te behandelen met draagbare microstroom-elektrotherapie, wat best spannend is", zegt hij.


Voor meer informatie, klik hier


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page