top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een zeldzame raadselachtige stenen kist uit de Tweede Tempelperiode, ontdekt tijdens opgravingen van de Israel Antiquities Authority in de Stad van David

De doos die werd ontdekt bij de opgravingen van de Antiquities Authority in de stad David. Foto van het Israël Museum


Een zeldzame stenen kist met meerdere compartimenten, die dateert uit de tijd van de Tweede Tempel – ongeveer 2000 jaar geleden – wordt voor het eerst aan het publiek onthuld in het Israel Museum in Jeruzalem.


De ongewone en zeldzame kist werd ontdekt tijdens opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority in de Stad van David, onderdeel van het Jerusalem Walls National Park, gefinancierd door de City of David Foundation in samenwerking met het Ministerie van Erfgoed.


De vierkante kist van 30 x 30 cm was uit zachte kalksteen gesneden en van binnen verdeeld in negen compartimenten van gelijke grootte.

De gesorteerde straat in de stad van David. Foto door Emil Algam, Antiquities Authority


De container met meerdere compartimenten werd ontdekt in een vernietigingslaag in een oude winkel uit het einde van de Tweede Tempelperiode die ooit langs de pelgrimsroute in de Stad van David stond. De zijkanten van de doos zijn zwart, wat aangeeft dat deze mogelijk is verbrand tijdens gebeurtenissen van de Grote Joodse Opstand, die uiteindelijk leidde tot de verwoesting van Jeruzalem.


Onderzoekers gaan ervan uit dat de doos werd gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals het uitstallen van vooraf afgemeten goederen.

De doos zoals getoond in de archeologiesectie van het Israel Museum


Volgens Dr. Yuval Baruch en Ari Levy, opgravingsdirecteuren namens de Israel Antiquities Authority: “Tijdens de opgravingen van de Pelgrimsweg, waar de kist werd ontdekt, zijn veel voorwerpen gevonden die getuigen van de bloeiende commerciële activiteit die plaatsvond naast de kist. de weg tijdens de Tweede Tempelperiode. Tijdens de opgravingen hebben we keramische en glazen vaten, productie- en kookfaciliteiten, verschillende meetinstrumenten, stenen gewichten en munten blootgelegd. Samen suggereren deze objecten dat de weg verbonden was met commerciële activiteiten zoals een levendige stedelijke markt. De pelgrimsweg die de vijver van Siloam met de Tempelberg verbond, was 2000 jaar geleden de belangrijkste verkeersader van de stad. Het lijkt erop dat de nieuw ontdekte doos verband hield met deze commerciële activiteit die plaatsvond langs de pelgrimsweg.'

Opgravingsmanagers Ari Levy en Ricky Zalot Har Tov in Hamedarg Street. Foto door Emil Eljam, Antiquities Authority


De economische en commerciële systemen van de Tweede Tempel van Jeruzalem waren vergelijkbaar met die van andere grote steden in de Romeinse wereld en beschikten over grote markten met lokale en geïmporteerde goederen, waarvan sommige zelfs exotisch. Als tempelstad en pelgrimscentrum moeten de markten van het oude Jeruzalem gespecialiseerde artikelen hebben gehad, die in andere gebieden ongebruikelijk waren.

Het dagelijkse leven en de handel in de Tweede Tempel van Jeruzalem moeten zijn uitgevoerd met strikte naleving van de Joodse zuiverheidswetten. Bewijs hiervan kan worden gezien door een aantal verschillende archeologische vondsten, zoals duizenden kalkstenen fragmenten van schepen die zijn ontdekt bij opgravingen in de oude stad en haar omgeving. Het wijdverbreide gebruik van stenen vaten kan worden verklaard door de Joodse wet (halacha), die bepaalt dat steen, in tegenstelling tot klei of metaal, niet onzuiver kan worden.

De doos zoals getoond in de archeologiesectie van het Israel Museum


Daarom is het mogelijk dat stenen vaten gedurende langere tijd steeds opnieuw werden gebruikt. “Het lijkt erop dat de uit meerdere compartimenten bestaande stenen kist uit de Stad van David verband hield met de unieke Jeruzalem-economie die in de schaduw van de tempel werd gevoerd, met strikte naleving en in overeenstemming met de zuiverheidswetten. Daarom kunnen we deze kist als een duidelijke Jeruzalem-vondst beschouwen,” zeggen Levy en Dr. Baruch .


Delen van een andere soortgelijke doos werden ongeveer 50 jaar geleden ontdekt door de archeoloog Nachman Avigad tijdens opgravingen in de Joodse wijk. Bij ontdekking noemde Avigad het object op humoristische wijze een "noten- en zadenkom", een naam die sindsdien is blijven hangen. Interessant is dat alle soortgelijke dozen in Jeruzalem zijn ontdekt, vooral in de Stad van David, maar de nieuw ontdekte doos is het enige volledige voorbeeld. In dit stadium van het onderzoek vragen archeologen zich nog steeds af waar het precies voor werd gebruikt.


Volgens Dudi Mevorah, senior curator van de afdeling Archeologie van het Israel Museum, Jeruzalem, werd de kist in stukken gebroken gevonden waarbij onderdelen ontbraken. De fragmenten werden naar Victor Uziel gebracht, natuurbeschermer van het Israel Museum Artifact Conservation Laboratory dat gespecialiseerd is in behandeling en behandeling. restauratie van artefacten rechtstreeks uit het veld. We hebben de stenen kist permanent tentoongesteld, samen met spectaculaire kleurrijke fresco's, kroonluchters en prachtig aardewerk, stenen en metalen vaten uit de luxe huizen van Jeruzalem die dateren uit het einde van de Tweede Tempelperiode - u bent uitgenodigd om te komen het te zien."

264 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page