top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eerste hints van de lente in de Agamon Hula

Foto Inbar Shlomit Rubin / KKL-JNF


Ongeveer 200 vroege trekvogels, waaronder 5 zwarte ooievaars, arriveerden bij de Agamon Hula en vervolgden hun lange trek naar het noorden. Ongeveer 600.000 trekvogels vliegen in het voorjaar via de Agamon Hula vanuit Afrika naar hun broedgebieden in Europa. Meestal migreren mannelijke vogels vroeg om de broedplaats snel te bereiken, te renoveren en voor te bereiden op de komst van hun partners.

Zelfs 50 kraanvogels, de grootste vogels die in Israël migreren (hun spanwijdte kan oplopen tot 3 meter!), namen deel aan de migratie. Kranen worden ernstig bedreigd en helaas neemt hun aantal elk jaar af.

Ook de kraanvogels, herstellende van de vogelgriep, zijn begonnen met hun migratietraining. Naarmate het weer warmer wordt, vliegen ze omhoog, strekken ze hun vleugels uit, controleren de weersomstandigheden en de wind en keren na een tijdje in de lucht terug naar de Agamon Hula om voedsel te zoeken, waardoor ze zichzelf versterken voor de lange reis. Een van de charmante bezienswaardigheden tegenwoordig is de baltsdans van de kraanvogels. Ze blijven samen tijdens de migratie en de winter en om deze prachtige samenwerking in stand te houden, stoppen ze nooit met het hof maken en dansen.

Foto Inbar Shlomit Rubin / KKL-JNF


Met de komst van de lente ontwaakt de natuur tot nieuw leven. De strijd om de frankolijnen vindt plaats; de frankolin is het grootste deel van het jaar een voorzichtige en schuwe vogel. De lente en hormonen geven hem echter moed, en gedurende deze tijd kun je ze zien vechten om broedgebieden. Na het gevecht neemt de overwinnaar een hoge positie in en kondigt zijn triomf aan, in het bijzijn van andere mannetjes en vooral in het bijzijn van de vrouwtjes, in de hoop dat een van hen hem zal kiezen en zich bij hem zal aansluiten bij het nestelen..

Foto Inbar Shlomit Rubin / KKL-JNF


KKL-JNF-veldmanager bij Agamon Hula, Inbar Shlomit Rubin: "Agamon Hula is een vochtige en cruciale broedplaats voor vogels van nationaal en internationaal belang en dient als kritische tussenstop voor miljoenen trekvogels. Het meer is rijk aan water en voedsel , waardoor de trekvogels kunnen rusten en voldoende energie kunnen verzamelen om de lange trekreis te doorstaan. Voor sommige vogels is Agamon Hula een geprefereerd broedgebied, waar ze verblijven om de volgende generatie groot te brengen."

166 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page