top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eerste medaille Israël op Olympische spelen is brons in Taekwondo (video)

Avisag Samberg; Screenshot Channel 13 news

Israël heeft zijn eerste medaille op de Olympische Spoelen in Tokyo binnen. Avisag Semberg won zaterdag het brons in de categorie vrouwen tot 49 kg, waarmee de Joodse staat zijn eerste medaille op de Spelen van Tokio op de eerste volledige dag binnen heeft en de eerste ooit in taekwondo.

De 19-jarige Semberg versloeg de Turkse Rukiye Yıldırım met 27-22 en voegt zich nu bij judo, kanoën en zeilen als de enige sporten waarin Israël Olympische medailles heeft gewonnen.

Israëls derde vrouwelijke olympische medaillewinnaar, scoorde een vroege voorsprong in de eerste van drie rondes van twee minuten en wist deze tijdens de tweede te behouden. Yildirim haalde haar echter in tijdens de derde ronde, wat leidde tot een spannende finale waarin de Israëliër uiteindelijk in de laatste 25 seconden opnieuw de leiding wist te nemen.

Na haar overwinning rende Semberg naar de tribune om Yael Arad te omhelzen, een voormalige judoka die de eerste Israëliër was die ooit een Olympische medaille won, met een tweede plaats op de Spelen van 1992 in Barcelona. Ook minister van Cultuur en Sport Chili Tropper was aanwezig om feest te vieren met de jonge atleet.

Over haar last-minute rally waardoor ze de wedstrijd won, zei Semberg: "na de ommekeer zei ik tegen mezelf: 'Ik wil deze medaille meer dan zij', en ik deed het, Ik ben 19 en heb een Olympische medaille , het is een droom die uitkomt.”

"Ik heb nog steeds niet helemaal begrepen wat ik hier heb gedaan - [het feit dat ik heb gewonnen] een Olympische medaille is nog niet in mijn hoofd verwerkt. Ik dank de vele mensen die een rol hebben gespeeld in mijn reis”, zei ze.

Eerder op de dag schreef Semberg al geschiedenis door haar allereerste Olympische taekwondo-gevecht te winnen, door Victoria Stambaugh uit Puerto Rico met 22-2 te verslaan in het tot 49 kg-evenement voor vrouwen.