top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEOS: Eerste onderzoek maakt het vrij zeker dat Hamas munitie dat in de buurt was opgeslagen veroorzaakte een secundaire explosie die brand in tenten veroorzaakte

Humanitaire Area was 1,7 km van plaats aanval. Foto IDF woordvoerder


IDF heeft eerste bevindingen na de brand in Rafah vrijgegeven. Daaruit blijkt dat de plek van de aanval 1,7 km verwijderd was van humanitaire area. De plek werd gedefinieerd als een terroristisch gebied van waaruit Hamas terroristische operaties uitvoerde en er bevond zich op 47 meter van het punt van de aanval een Hamas-raketwerper en vlakbij de plaats vonden er ook lanceringen plaats. Het onderzoek gaat door en meer bevindingen zullen volgen. Onderaan dit artikel een video van een gesprek over de explosie en brand.


Hieronder de volledige verklaring van de IDF woordvoerder, Admiraal Daniel Hagari:Het leger zegt dat het de Hamas-commandanten Yassin Rabia en Khaled Najjar heeft gevolgd voorafgaand aan de aanval op een complex waar ze zich zondagavond bevonden, in de wijk Tel Sultan in het westen van Rafah.

Het leger zegt dat de aanval zeker niet heeft plaatsgevonden in de aangewezen ‘humanitaire zone’ in de al-Mawasi-regio aan de kust, waar het leger de Palestijnen heeft opgeroepen om naartoe te evacueren. De geraakte Hamas-compound ligt 1,7 kilometer verwijderd van de humanitaire zone.


Israëlische straaljagers gebruikten bij de aanval ook twee kleine raketten types, elk met een kleine kernkop van 17 kilogram, in een poging burgerslachtoffers te voorkomen, gezien de nabijheid van het kamp voor ontheemde Palestijnen.


Toch verspreidde zich na de aanval een brand in het aangrenzende complex waar Palestijnse burgers schuilden. Volgens de Hamas gezondheidsautoriteiten in Gaza werden 45 mensen gedood en raakten tientallen anderen gewond.


Volgens het eerste onderzoek van de IDF zouden de twee kleine raketten op zichzelf niet voldoende zijn geweest om de brand te veroorzaken.


Uit het eerste onderzoek van de IDF rijst het sterke vermoeden dat munitie, wapens of ander materiaal in het gebied van de aanval door Hamas was opgeslagen, explodeerde en een brand veroorzaakte die zich snel verspreidde en Palestijnse burgers doodde.


Dit vermoeden wordt nog eens versterkt door een afgeluisterde opname tussen twee Gazaanse burgers die hieronder is te beluisteren.
1.208 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentario


Linda Dekie
Linda Dekie
29 may

kunnen we dit delen met alle social media?

Me gusta
bottom of page