top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eerste ronde van stemmingen hebben plaatsgevonden waardoor een fraudeur minister kan worden


Screenshot YouTube


De inkomende coalitie van Israël heeft dinsdag tijdens voorlopige stemmingen verschillende wetsvoorstellen ingediend, waaronder een die de leider van de ultraorthodoxe Shas partij, Deri, toestaat minister te worden ondanks twee strafrechtelijke veroordelingen.


Als dit wordt aangenomen, zou dit een wijziging zijn van een basiswet, waardoor Shas leider Aryeh Deri de functie van minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid op zich kan nemen. Deri zal later in de regeringsperiode ruilen met Smotrich en minister van Financiën worden, meldt Ynet.


De ultraorthodoxe wetgever nam ontslag uit de vorige Knesset als onderdeel van een pleidooiovereenkomst waarin hij belastingovertredingen toegaf en een boete betaalde in ruil voor een voorwaardelijke straf van een jaar en de belofte zich uit de politiek terug te trekken.


De huidige Israëlische wet verbiedt iedereen die in de afgelopen zeven jaar tot gevangenisstraf is veroordeeld, om minister te worden. Het is echter vaag of dit ook geldt voor voorwaardelijke straffen.


Andere geavanceerde wetsvoorstellen omvatten een uitbreiding van het gezag van de minister van Nationale Veiligheid, een rol die naar verwachting zal worden overgenomen door de extreemrechtse wetgever Itamar Ben-Gvir. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, worden de bevoegdheden van de politie overgedragen aan de minister van Nationale Veiligheid.


Itamar Ben Gvir. Screenshot YouTube


Voorafgaand aan de stemming waarschuwde de vertrekkende minister van Openbare Veiligheid, Omer Barlev, dat het uitbreiden van de bevoegdheden van Ben-Gvir het land in een "politiestaat" zou veranderen.


Bovendien diende de inkomende coalitie een wetsvoorstel in dat een onafhankelijke minister zou creëren die toezicht houdt op de bouw op de Westelijke Jordaanoever - een rol die waarschijnlijk wordt toebedeeld aan de extreemrechtse religieus-zionistische leider Bezalel Smotrich, die openlijk de annexatie van het gebied heeft gesteund.80 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page