top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eiervervanger gemaakt van kookwater van de peulvruchten conservenfabriek

Aquafaba, gewonnen uit ingeblikte peulvruchten, is een goedkope plantaardige eiervervanger. Afbeelding door chandlervid85 op Freepik via ISRAEL21c


Ken je die dikke vloeistof die je uit blikjes kikkererwten en andere bonen en peulvruchten laat lopen? Het heet aquafaba, en verrassend genoeg is het helemaal geen afvalproduct. Aquafaba is een goedkope, veelzijdige, plantaardige en milieuvriendelijke eiervervanger.


Maar zelfs als je aquafaba thuis bewaart, wordt er door bonenconservenfabrieken ontzettend veel in de afvoer gegoten. Het is economisch niet rendabel om deze zijstroom op te vangen en te verkopen aan industriële bakkerijen.


Een echtpaar uit Tel Aviv wil daar verandering in brengen met Fabumin , een aquafaba-product in poedervorm, gemaakt van kookwater uit de conservenfabriek van peulvruchten.


Fabumin bindt, emulgeert en schuimt bij gebruik bij het bakken en koken en gedraagt ​​zich precies hetzelfde als eieren in producten als brood, gebak, cakes, koekjes, crackers, mayonaise, smeersels, gehaktballen, hamburgers en snacks.Een kilo Fabumin vervangt 130 eieren en zal concurrerend geprijsd zijn met eieren in poedervorm en vooral albumine in poedervorm, oftewel eiwit.


Het begon allemaal thuis


Fabumin werd in 2019 opgericht door Adi Lengel (CTO) en Adi Yehezkeli (CEO), partners in het echte leven met twee kinderen en twee honden.


De twee Adi's zijn zeer gezondheidsbewust: ze bakken hun eigen brood en maken hun eigen silaansiroop van verse dadels.


“Adi is een amateur-voedselingenieur en hij begon plantaardige kaas te maken voor ons gezin”, vertelt Yehezkeli aan ISRAEL21c.


“Het werd een bedrijf, de menselijke natuur. We hebben de beste veganistische kwark in Israël gemaakt.”

CEO Adi Yehezkeli en het Fabumin-team, inclusief CTO en medeoprichter Adi Lengel, links. Foto met dank aan Fabumin via ISRAEL21c


Toen ze hun intellectuele eigendom aan een Europese retailer verkochten, waren ze klaar voor hun volgende onderneming.


Lengel en Yehezkeli gebruikten aquafaba ter vervanging van eieren in hun thuiskeuken, maar ontdekten dat de vloeistof op industrieel niveau moeilijk te verwerken is en een korte houdbaarheid heeft. Dus experimenteerden ze met het drogen ervan.


“Na twee jaar R&D zijn we erin geslaagd aquafaba in poedervorm te maken. Dit is een product dat voornamelijk uit water bestaat en het IP zit in het droogproces”, zegt Yehezkeli.


“We hebben het voor eigen gebruik gemaakt en waren niet van plan er een bedrijf van te maken, maar net als de menselijke natuur is dat wel gebeurd.” Dat bedrijf heeft nu vier medewerkers.

Medeoprichters Adi Yehezkeli, links, en Adi Lengel experimenteren met aquafaba in poedervorm. Foto met dank aan Fabumin via ISRAEL21c


Yehezkeli erkent dat in een markt met veel soorten eiervervangers al aquafaba in poedervorm verkrijgbaar is. “Maar het is heel duur omdat het verdampen van water energie-intensief is. Wij streven ernaar dat onze eiervervanger de goedkoopste op de markt is.”


Afval Verwerking


Fabumin wordt gepositioneerd als een afvalverwerkingsbedrijf, vertelt Yehezkeli aan ISRAEL21c.


“Aquafaba is afvalwater, het bijproduct van het koken van welke soort bonen of peulvruchten dan ook. Wij bevorderen de circulaire economie door deze eindeloze voorraad afval om te zetten in een functionele grondstof voor de voedingsindustrie, voor het bakken en zelfs voor kweekvlees.”


En niet alleen de voedingsindustrie. Aquafaba heeft veel potentiële toepassingen als natuurlijk bindmiddel, zoals in cosmetica.


“Onze visie is om dit enorme potentieel te verwezenlijken. Met lage productiekosten kunnen we deze magische grondstof tegen een concurrerende prijs leveren”, zegt ze.


Fabumin is van plan zijn technologie in conservenfabrieken van peulvruchten te plaatsen.


“Het systeem wordt in de kookpot gehaakt, verdampt het water en stuurt het gecondenseerde water vervolgens terug naar de fabriek voor hergebruik”, legt Yehezkeli uit.


“We kunnen de waterrekeningen van de fabrieken met 80 procent verlagen omdat we het water steeds opnieuw blijven gebruiken.”


Ze wijst er ook op dat voor de productie van slechts één ei 30 liter drinkwater nodig is en 230 gram broeikasgassen vrijkomt. Hoe meer eieren Fabumin vervangt, hoe meer milieuschade het kan voorkomen, zegt Yehezkeli.


Beta site


Met een subsidie ​​van de Israel Innovation Authority bouwde Fabumin een semi-industriële proeffabriek nabij Kibbutz Maabarot die 10 kilo aquafaba-poeder per dag kan produceren.


Tot aan de oorlog die op 7 oktober begon, had Yehezkeli gehoopt tegen het einde van dit jaar een bètafaciliteit in Israël te bouwen die een ton eiervervangers per dag zou kunnen produceren, en de Europese markt te betreden met een fabriek van vijf ton in Israël. 2024.


Vanwege de veiligheidssituatie trokken sommige buitenlandse investeerders zich echter terug, waardoor de geplande bètasite werd uitgesteld. Daarnaast werd COO Adi Lengel opgeroepen voor de reserves.


Niettemin zegt Yehezkeli dat het bedrijf, met ‘enorme hulp van Israëlische en Joodse investeerders’ en Israëlische ecosysteemsteun voor startups via initiatieven als SafeDome en een speciaal oorlogsbudget van de Israel Innovation Authority, vooruitgang boekt met zijn R&D.


“Alles is nu erg ingewikkeld, maar we verzenden monsters naar potentiële klanten. Zelfs in deze verschrikkelijke situatie is het erg belangrijk voor ons om te blijven werken, relaties met klanten op te bouwen en onze toewijding aan onze investeerders na te komen.”

Fabumin CEO en medeoprichter Adi Yehezkeli. Foto met dank aan Fabumin via ISRAEL21c


Vorig jaar heeft het in Israël gevestigde innovatie- en promotiecentrum Tech It Forward Yehezkeli aanbevolen voor het internationale Cartier Women's Initiative (CWI) fellowship-programma, dat vrouwelijke impactondernemers in staat stelt marktgebaseerde oplossingen voor mondiale uitdagingen te creëren.


Ze werd geselecteerd als een van de 32 fellows voor 2023, wat haar recht gaf op financiële, sociale en menselijke kapitaalondersteuning bij het opschalen van Fabumin.


“We zijn heel blij dat Adi Yehezkeli en haar team bij Fabumin erkenning hebben gekregen voor hun innovatieve plantaardige eiervervanger die precies hetzelfde presteert als ei-eiwit in voedingsproducten, terwijl ze ook het milieu spaart en het dierenwelzijn verbetert”, zegt Jessica Rosner, medeoprichter van Technologie vooruit.


“Toen we Adi ontmoetten, identificeerden we onmiddellijk een baanbrekende technologie, een echt Israëlisch juweeltje en een ondernemer met een enorm potentieel.”


Fabumin heeft beloofd 3% van zijn inkomsten te schenken aan Freedom Farm , een Israëlisch opvangcentrum voor vee dat uit de voedselindustrie wordt gered.


Voor meer informatie, klik hier .240 weergaven0 opmerkingen
bottom of page