top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eigenaar van in brand gestoken restaurant Uri Buri in Akko gaat herbouwen


Uri Jeremias eigenaar van restaurant Uri Buri in Akko (Acre). Screenshot YouTube


Het bericht van de brand bereikte Uri Jeremias in zijn wereldberoemde restaurant Uri Buri op 11 mei: Arabische relschoppers hadden een molotovcocktail gegooid naar zijn bekroonde Efendi Hotel in de buurt.


Zijn twee bedrijven, gevestigd in gerestaureerde oude gebouwen, zijn trotse symbolen van het samenleven in de even Arabische en Joodse noordwestelijke kuststad Acre (Akko), meldt ISRAEL21C.


Wat waren zijn eerste gedachten toen hij hoorde dat zijn hotel was aangevallen?


'Ik had geen tijd om na te denken. Ik moest iets doen ”, zegt de 76-jarige Jeremias tegen ISRAEL21c.


Hij rende naar het Efendi hotel en werkte samen met het personeel en de Arabische buren om gasten te evacueren. Het boetiekhotel met 12 kamers zat die dag vol.


Een gast van Efendi - winnaar van de Israël Prize, Avi Har-Even, 84, een voormalig leider van het Israëlische ruimteprogramma - werd ernstig gewond in het ziekenhuis opgenomen door inademing van rook. Een ander raakte lichtgewond. De anderen werden verplaatst naar een hotel in het nabijgelegen Nahariya.


Jeremias kreeg te horen dat zijn vrouw en dochter zich in een toilet hadden gebarricadeerd en nu op het politiebureau waren. Voordat hij daar kon komen, hoorde hij dat zijn restaurant Uri Buri ook in brand stond.


“Ik rende erheen en zag dat ik er een beetje van kon redden met de hulp van mijn Arabische buren. We hebben waterslangen meegenomen en hebben daar ongeveer anderhalf uur staan spuiten omdat de brandweer niet kwam. Uiteindelijk heb ik de brand weten te blussen en ben toen naar het politiebureau gegaan. "


Het uitgebrande restaurant Uri Buri. Screenshot Channel 12 News


De volgende dag, kort na middernacht, werd het Arabesque boetiekhotel en kunstenaarsretraite - op drie minuten lopen van hotel Efendi - verwoest door een gewelddadige menigte ondanks de pogingen van Arabische buren om het te redden. Eigenaar Evan Fallenberg schreef in een blogpost dat hij "zat shiva" voor zijn hotel, een verwijzing naar het joodse rouwritueel.


'We weigeren deel te nemen aan deze haat'


Ook Jeremias heeft deze week veel te rouwen.


Hij had zijn spaargeld en zijn ziel in het restaurant en later in het hotel gestort. Het was hem spectaculair gelukt, tegen alle verwachtingen in.


“Het restaurant is praktisch afgebrand. De vloeren, het elektrische systeem - alles moet opnieuw worden gebouwd, en het zal een hele klus worden ”, zegt hij.


Vertrouwen en kalmte zijn misschien moeilijker te herstellen.


"Ik ken Akko sinds mijn jeugd in Nahariya", zegt Jeremias. “Ik werd jaren geleden verliefd op Akko. Het heeft een mix van populaties die ongelooflijk is. "


Toen hij 25 jaar geleden Uri Buri van Nahariya naar Akko verhuisde, “dacht iedereen dat ik gek was geworden - een Joods bedrijf in een Arabische wijk? Maar ik geloof in samenleven. Ik noem het 'multi-existentie' omdat er hier zoveel verschillende groepen zijn, waaronder bahá'ís en soefi's. Het is een complexe populatie en het werkte erg goed. "


De chef-kok van Uri Buri sinds 18 jaar, en de souschef, zijn beiden moslim.


“Ons personeel omvat arbeiders van alle kleuren en religies. Het is echt een ongelooflijk team ”, zegt Jeremias. “Mijn moslimarbeiders voelen hetzelfde als ik: ze willen zo snel mogelijk weer aan het werk. Het zal een antwoord zijn op de schurken die het samenleven willen vernietigen. "


Op dinsdag (18 mei) organiseerde Jeremias een bijeenkomst van Arabische en Joodse restauranthouders en vertegenwoordigers van de Israëlische Vereniging van Restaurants en Bars.


Uri Jeremias (onderaan, derde van rechts) met moslim, joodse en christelijke restauranthouders die op 18 mei 2021 bijeenkwamen op het verbrande terras van zijn Uri Buri-restaurant in Acre. Foto met dank aan Uri Jeremias


Ze verzamelden zich op het verbrande terras van Uri Buri als reactie op het dodelijke straatgeweld dat jaren van relatieve vrede in gemengde Arabische en Joodse steden als Akko, Lod en Ramleh de afgelopen week vernietigde, samen met een spervuur ​​van raketten uit Gaza.


Onder de groep bevond zich Saeed Shami, een Arabische chef-kok, wiens Flooka- restaurant ook werd beschadigd tijdens Akko-rellen.


"We verklaren dat we weigeren deel te nemen aan deze haat", zegt Jeremias. “We verklaren dat we bij elkaar blijven en hopen weer normaal te worden. En dat we klanten en werknemers van alle religies verwelkomen. "


De parel terug in de kroon plaatsen


De Efendi was de tweede Jeremias-onderneming in Akko. In 2001 hoorde hij van een oud afbrokkelend pand genaamd "The Palace", en ernaast een ander veroordeeld wrak genaamd Afifi House.


Jeremias kocht ze allebei en stak er acht jaar werk in.


“Ik heb een stom bedrag geïnvesteerd en uiteindelijk zijn we er met een paar partners in geslaagd om het hotel te bouwen en te runnen. De Efendi was tot vorige week de parel in de kroon van Akko ”, zegt hij.


De Efendi is gemaakt op basis van de hoogste graad van instandhouding van gebouwen die ooit in Israël zijn gedaan, vertelt Jeremias met trots.


Efendi Hotel in Akko. Foto met dank aan de Efendi


"Het gebouw heeft een geschiedenis van 1500 jaar, waaronder een wijnkelder uit de tijd van de kruisvaarders, een Turkse hamam van 400 jaar oud, prachtig beschilderde plafonds en een enorm fresco uit de Ottomaanse tijd", zegt hij.


'Nu wordt de lobby platgebrand en vernield. De meeste plafondschilderingen en het fresco zijn in orde, maar twee plafonds zijn een beetje door rook beschadigd en moeten worden hersteld. Er zal veel werk zijn. "


Maar hij kiest ervoor niet te bezwijken voor haat of zelfmedelijden. Evenmin is hij geïnteresseerd in pensionering; hij gedijt op een actief lid van de half-joodse, half-Arabische oude havenstad Akko.


“Zodra dit gebeurde, was mijn instinct om de emoties te negeren en me door rationaliteit te laten leiden. Ik negeer de angst en woede en teleurstelling. Ik zie wat goed is om nu te doen, zoals ik het begrijp: herbouwen ten behoeve van alle burgers van Akko ”, zegt hij.


"We moeten ons verenigen en samenwerken om de parel terug te brengen naar de kroon."
225 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page