top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Elektriciteit wordt in april 2,4% goedkoper


Foto Wikipedia


Nadat de elektriciteitsprijs in januari met 8,2% was gestegen en vervolgens in februari met 1,5% was verlaagd, stelde de Elektriciteitsautoriteit voor om het tarief met nog eens 2% te verlagen. Na een oproep van de fabrikantenvereniging, waarin werd beweerd dat de prijs met minimaal 4% verlaagd kon worden, kondigde de autoriteit een verlaging van slechts 2,4% aan, onder meer door de verzwakking van de sjekel.


De Elektriciteitsautoriteit maakte zondag bekend dat de prijs van elektriciteit op 1 april verlaagd wordt met 2,4%. Dit, nadat ongeveer twee weken geleden economische organisaties, geleid door de Federatie van Fabrikanten, in beroep gingen tegen het besluit van de Autoriteit om de prijs van elektriciteit met slechts 2% te verlagen en nadat de prijs in februari al was verlaagd van een geplande verhoging van 8,2% naar 6,7%. %, nadat het alleen voor de maand januari 2023 met 8,2% duurder werd. Volgens de autoriteit compenseerde de stijging van de wisselkoers van de dollar ten opzichte van de shekel - onder meer in de schaduw van de juridische revolutie - een deel van de korting, die hoger had moeten zijn


De Autoriteit stelt dat "de macro-economische omgeving onstabiel is", en dat "de rente, de prijsindex en de wisselkoers, waarvan de stijging en de daaruit voortvloeiende risico's, de daling van de internationale steenkoolprijzen gedeeltelijk compenseerden".


Op de achtergrond van het besluit is sinds de piek van de kolenprijzen in juli 2023 de prijs van steenkool geleidelijk met tientallen procenten gedaald tot een prijs van circa $135. De hoofden van de fabrikantenvereniging en andere appelanten uit het bedrijfsleven stelden dat deze daling een grote verlaging van de elektriciteitsprijs had moeten weerspiegelen en 4% had moeten bedragen.


Het elektriciteitstarief is de afgelopen tijd meerdere keren geüpdatet en nu is het de vierde update sinds augustus 2022 - vier updates in ongeveer negen maanden tijd.

43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page