top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Elia Toledano, 28: evenementenplanner in Tel Aviv die 'vol vreugde' was. Vermoord door Hamas terwijl hij in gevangenschap zat in Gaza, nadat hij op 7 oktober was ontvoerd van het Supernova-festival

Elia Toledano. Zijn lichaam werd gevonden door Israëlische troepen in Gaza en teruggestuurd naar Israël, zei het leger op 15 december 2023. Foto via Times of Israel)


Dit is een artikel uit de Times of Israel serie Those We Have Lost.


Elia Toledano, 28, uit Elad, die op 7 oktober door terroristen werd ontvoerd van het Supernova-muziekfestival nabij kibboets Re'im, werd vermoord terwijl hij in Hamas-gevangenschap zat.


Hij laat zijn ouders, Moshe en Odile, achter, evenals zijn oudere broer, Daniel.

Toledano, een dubbele Frans-Israëlische staatsburger, woonde het festival bij met goede vriendin Mia Schem .


Volgens getuigen werd Toledano voor het laatst gezien met Schem, 21, in de vroege ochtend, terwijl ze samen met de auto ontsnapten toen Hamas-terroristen de banden kapot schoten en hen ontvoerden.


Schem werd tijdens de aanval in zijn arm geschoten en voor dood achtergelaten, terwijl Toledano meteen werd meegenomen, met zijn armen op zijn rug gebonden. Uiteindelijk werd Schem ook meegenomen, maar hij had alle contact met Toledano verloren. Ze werd op 1 december vrijgelaten als onderdeel van de tijdelijke wapenstilstand.


Twee weken later maakte de IDF bekend dat Israël het lichaam van Toledano had teruggevonden; er waren geen details over hoe en wanneer hij stierf.

Mia Schem samen met haar familie in het Sheba Medical Center nadat ze uit gevangenschap was vrijgelaten, 1 december 2023. Via Times of Israel


Hij werd kort na repatriëring begraven op de Elad-begraafplaats.


Toledano woonde de afgelopen jaren in Tel Aviv en werkte als evenementenplanner.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna zei dat haar land “diep bedroefd was toen ze hoorde dat de Israëlische strijdkrachten de dood van onze landgenote Elia Toledano aankondigden”, nadat zijn lichaam op 15 december was teruggevonden.

“We delen het verdriet van zijn familie en dierbaren. De vrijlating van alle gijzelaars is onze prioriteit”, schreef ze op X.


Online geliefden beschreven zijn ‘verslavende glimlach’ die iedereen om hem heen blij maakte.


“Mijn kleine broertje Elia was een man die vol vreugde was”, zei Daniel Toledano volgens Israëlische nieuwsbronnen. “[Hij was] een symbool van echte vriendschap en eindeloos geven. Als ik me voorstel dat ik zijn lieve glimlach nooit meer zal zien, wil ik nooit meer zonder hem glimlachen. Er is vandaag van ons allemaal een ster weggenomen, zonder welke de hemel onvolledig is.”


Jeugdvriend en KAN 11-politiek correspondent Michael Shemesh zei dat hij Toledano's 'lieve glimlach en vriendelijkheid' voor altijd zal herinneren. De twee studeerden samen als jonge mannen in Yeshiva in de Haredi-stad Bnei Brak. “We wilden zo graag dat hij terugkwam. [We wilden] dat er een wonder zou gebeuren… rust zacht, Elia Toledano.’


Totdat zijn lichaam in december werd teruggevonden, werd aangenomen dat Toledano in Hamas-gevangenschap leefde. De aankondiging van zijn overlijden kwam als een klap voor zijn dierbaren.


“We gaan van hoop naar wanhoop”, vertelde zijn tante Viviane vlak voor de begrafenis aan de Franse nieuwszender TF1. “Het gezin is echt gebroken. Ik weet niet of we ooit [weer] zullen kunnen lachen.”


“Elke dag is een hel voor mij”, schreef Toledano’s vriendin, Rina Levi, op Instagram. "Toen ik jou verloor, verloor ik alles."

303 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Herman Duizend
Herman Duizend
Apr 05

Baruch Dayan HaEmet. Moge HaShem zijn ouders, broer en vriendin tot troost zijn!

Like
bottom of page