top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

En daar wordt in Nederlandse treinstations voor gedemonstreerd: 'hij trok mijn kleren uit en begon te kussen"

Getuigenis van Agam Goldstein-Almog over de seksuele misdaden gepleegd in Hamas-gevangenschap. Screenshot uit 'Screams Before Silence'


De documentaire 'Screams Before Silence' van ex-Meta-directeur Sheryl Sandberg presenteert de getuigenis van Agam Goldstein-Almog, 17, die vertelt over een gesprek dat ze had terwijl ze in Gaza werd gegijzeld met een andere jonge vrouw: 'Ze vertelde me dat hij een pistool tegen haar hoofd zette en al haar kleren uit trok'.


“Elke keer dat we erover spraken, zei ten minste één van de meisjes dat ze het slachtoffer waren van seksueel en fysiek misbruik”, aldus de 17-jarige voormalige Hamas-gijzelaar Agam Goldstein-Almog. Agam werd samen met haar moeder Chen vrijgelaten uit Hamas-gevangenschap. haar jongere broers Gal, 11, en Tal, 9, getuigen, na 51 dagen in Hamas-gevangenschap, in een nieuwe film over de seks misdaden van Hamas-terroristen op 7 oktober en over de verschrikkingen waaraan zij in Gaza werd blootgesteld, aldus Ynet.


"Ik sprak op een avond met een van hen en vroeg haar hoe ze haar behandelden en wat ze had meegemaakt. Ze begon te huilen en ik huilde met haar mee", terwijl de tiener vertelde over seksueel misbruik, vertelde Agam aan Sheryl Sandberg, voormalig COO van het bedrijf Meta, die in Israël de documentaire "Screams Before Silence" filmde.


De film is bedoeld voor distributie begin april 2024 en werd geproduceerd door het Israëlische Kastina Communications, dat ook achter de productie staat van de film NOVA#, die furore maakte in Israël en de wereld, over het bloedbad op het muziekfestival in Re 'ik ben.


Vorige week voltooide Sandberg de opnames van de documentaire, die bewijs levert van de daden van verkrachting en aanranding door de terroristen tegen Israëlische vrouwen en meisjes. In een poging het mondiale bewustzijn te vergroten van de omvang van de wreedheden begaan door Hamas, kwam Sandberg naar Israël en interviewde onder meer bevrijde gijzelaars, ZAKA-vrijwilligers en politieagenten, medische en forensische experts en overlevenden van het bloedbad.Agam, die de enorme moeilijkheden van gevangenschap in Gaza al meerdere malen heeft beschreven in toespraken en interviews, vertelde dit ook aan de maker van de nieuwe film. Ze ontmoette verschillende vrouwen die in Gaza werden gegijzeld. ‘Ze hadden het allemaal over hun ontvoering. Waar ze vandaan waren ontvoerd, wat ze met haar hadden gedaan, wat ze zag. Ze werden allemaal van een andere plek ontvoerd. Toen hoorden we dat sommigen van hen alleen werden vastgehouden. Ze werden alleen vastgehouden, of in paren. Maar sommigen waren de hele tijd alleen,' zei ze.


Op de vraag van Sandberg wat de meisjes die ze in gevangenschap ontmoette haar vertelden, antwoordde Agam: “Ik sprak op een avond met een van hen en vroeg haar hoe ze haar behandelden, wat ze had meegemaakt. Ze begon te huilen en ik huilde met haar mee. We waren samen aan het huilen en toen begon ze het mij te vertellen. Hij vertelde haar op de laatste dag dat ze naar een andere plaats werd verplaatst. Ze logeerde in een appartement met één bewaker. Hij vertelde haar dat ze moesten verhuizen. Ga jezelf wassen aan de gootsteen. ''


"Ze ging naar de badkamer en waste haar oksels en toen kwam hij de badkamer binnen en hield een pistool tegen haar hoofd. Hij begon haar te kussen en zij begon te huilen. Ze vertelde me: 'weet je hoe je mond zo is als je huilt' 'Zo was het, maar hij bleef me kussen.' Hij trok al haar kleren uit en raakte haar over haar hele lichaam aan. Hij vroeg haar om zijn geslachtsdelen op verschillende manieren aan te raken en hij raakte ook haar intieme delen aan. Ze vertelde me dat ze niet kon stoppen met huilen en dat hij niet zou stoppen met doen wat hij wilde. Hij genoot ervan. Gedurende 30 minuten werd het pistool op haar hoofd gericht", aldus Agam.


'Ze had geen keus. Ik vroeg haar: 'Heb je het gedaan? Heb je gedaan wat hij van je vroeg?' Ze zei: 'Wat bedoel je? Natuurlijk had ik geen andere keus.' Hij hield zijn pistool nooit van haar hoofd af. En toen zei hij tegen haar dat ze zich moest aankleden en verliet de badkamer,' vertelde de tiener. "Ze gingen terug naar de woonkamer. Ze vertelde me dat haar oren suizen en dat ze niet kon stoppen met huilen, ze was in shock. En ze brachten haar naar een andere plek en ze heeft hem nooit meer gezien. Hij zei haar het aan iemand te vertellen."


Filmmaakster Sandberg werd maandag geïnterviewd tijdens de show van Jake Tapper op CNN, en met tranende ogen en een verstikte keel vertelde ze over het gesprek met Agam, die was ontvoerd uit haar huis in kibboets Kfar Aza, en vertelde ze over de kracht van het meisje. "We moeten allemaal bang zijn voor dergelijke gevallen die zich niet mogen herhalen. Het is onmogelijk dat een meisje, een 17-jarig meisje, waar ook ter wereld, gedwongen zou worden zulke wreedheden te zien, te horen en mee te maken."
1.062 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page