top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Energiebesparend venster blokkeert infraroodwarmte, maar niet het uitzicht


Screenshot YouTube


De Israëlische professoren Shlomo Magdassi en Daniel Mandler maakten deel uit van een onderzoeksteam dat een raambekledingsmateriaal uitvond om de zonnewarmte buiten te houden zonder het zicht te belemmeren.


"De onderzoeksresultaten zullen naar verwachting de fabricage mogelijk maken van unieke ramen die zullen resulteren in energiebesparingen", zegt Magdassi, een expert in materiaalwetenschap en nanotechnologie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.


Het elektrochrome raamproject, zoals gepubliceerd in Ceramics International , werd geleid door prof. Alfred Tok van de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore, in samenwerking met de onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit, meldt ISRAEL21C.


NTU heeft een gezamenlijk onderzoeksprogramma met de Hebreeuwse Universiteit. Magdassi en Mandler, die sinds 2010 met NTU samenwerken om nieuwe Nano materialen te maken, zijn daar momenteel op een sabbatical.


Schematische voorstelling. Foto via National Center for Biotechnology Information NCBI, Israël


De coating bevat Nano-afmetingen van geavanceerde materialen zoals titaniumdioxide en wolfraamtrioxide om tot 70 procent van de infrarode straling afkomstig van de zon te blokkeren, terwijl tot 90% van het zonlicht wordt doorgelaten.


Dit warmte blokkerende vermogen zou worden geactiveerd door elektriciteit; gebruikers kunnen het naar behoefte in- en uitschakelen. Het gebruik ervan bij warm weer kan leiden tot aanzienlijke besparingen op airconditioning.


De wetenschappers zeggen dat het goedkope, duurzame coatingmateriaal ongeveer 30% effectiever is in het reguleren van warmte dan bestaande typen elektrochrome ramen, die getint zijn om het binnenkomende licht te verminderen, maar geen infraroodstralen blokkeren.


Het project werd gefinancierd door het CREATE-programma van de National Research Foundation in Singapore. Verdere tests van het materiaal zullen worden gedaan bij iGlass Asia Pacific met het oog op de integratie van slimme ramen in haar duurzame bouwprojecten.


87 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page