top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Er is een budget voor hightech training- en plaatsingsprogramma's voor ultraorthodoxenDe Israel Innovation Authority en het ministerie van Arbeid financieren hightech training- en plaatsingsprogramma's voor ultraorthodoxen, met een algemeen budget (overheid en particulier) van NIS 42 miljoen (€ 12 miljoen).


Het initiatief is gebaseerd op de bevindingen van het rapport 'State of High-Tech 2022', dat eerder dit jaar werd gepubliceerd door de Israel Innovation Authority en waarin werd vastgesteld dat de Israëlische hightech nog steeds niet genoeg vertegenwoordigers rekruteerde uit alle bevolkingssectoren, en vooral uit de ultraorthodoxe samenleving. Bovendien toont een nieuwe studie (“Integrating, but Slowly”), gepubliceerd door de Employment Branch, de noodzaak aan om de investeringen in de ultraorthodoxe samenleving te versnellen en vooral onder ultraorthodoxe mannen, van wie de integratie merkbaar is gestagneerd.


Voorafgaand aan de aankondiging van vandaag, als onderdeel van de voortdurende samenwerking tussen de twee entiteiten, hebben de Israel Innovation Authority en de Employment Branch van het ministerie van Arbeid eind mei 2022 een speciale oproep tot het indienen van voorstellen gepubliceerd met een gezamenlijk budget, als onderdeel van van het Human Capital Fund-programma, met als doel de ondervertegenwoordiging van ultraorthodoxen in Israëlische hightech aan te pakken en hun integratie in de industrie te versnellen.


Elf van de meest succesvolle en geschikte programma's (van de 32) werden gekozen: ze ontvingen een cumulatieve overheidssubsidie ​​van 14,7 miljoen NIS voor de opleiding en plaatsing van 2.060 ultraorthodoxe mannen en vrouwen.


De meeste hiervan zullen trainingsprogramma's zijn voor ontwikkelingsfuncties, met de nadruk op uitgebreide theoretische training en voorbereidende studies, waaronder Engels en wiskunde. In totaal zullen 2.060 mannen en vrouwen worden opgeleid, meestal in speciale centra in Bnei Brak en Jeruzalem, met aanvullende training in Haifa, Ashdod, Beit Shemesh, Lod en Ofakim.


Dror Bin, CEO van de Israëlische Innovatie Autoriteit:“De staat Israël ziet hightech als de groeimotor van de Israëlische economie en de integratie van alle bevolkingsgroepen in de Israëlische samenleving. De ultraorthodoxen vormen ongeveer 12% van de Israëlische bevolking, maar slechts drie procent van de hightech-werknemers. In de afgelopen jaren zijn de ultraorthodoxen begonnen te integreren in hightech, met de nadruk op ultraorthodoxe vrouwelijke afgestudeerden van seminaries die hen opleiden voor verschillende rollen, en ze vervullen geavanceerde technologische posities voor toonaangevende bedrijven. Ons doel is om het aanbod van hightech werkgelegenheidsprogramma's voor ultraorthodoxe mannen en vrouwen te vergroten en hun inkomstenpotentieel aanzienlijk te vergroten. Daarnaast werkt de Innovation Authority ook vandaag via ondersteuning en investeringen in opleidings- en plaatsingsprogramma's voor ultraorthodoxen.


Tair Ifergan, directeur-generaal van het Ministerie van Arbeid: “Het Ministerie van Arbeid gelooft in de vooruitgang van menselijk kapitaal in de staat Israël, zowel wat betreft de kwaliteit van de werkgelegenheid als het verdienniveau van verschillende bevolkingsgroepen. De integratie van doelgroepen, waaronder ultraorthodoxen, in deze zeer productieve branche is een economische en sociale noodzaak van het grootste belang. Uit een onderzoek dat we onlangs hebben laten uitvoeren, bleek dat, hoewel het percentage hoogtechnologische werkgelegenheid voor ultraorthodoxe vrouwen is gestegen tot 4,7%, het percentage tewerkstelling van ultraorthodoxe mannen onveranderd is gebleven op 2,5%. Het doel van deze oproep tot het indienen van voorstellen, samen met andere stappen onder leiding van het ministerie op dit gebied, is om de integratie in hoogwaardige werkgelegenheid te vergroten en een echte verandering in de Israëlische beroepsbevolking teweeg te brengen.”


25 weergaven0 opmerkingen
bottom of page