top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Er waren tijden bij de luchtmacht......een eerbetoon aan de veteranen


Pin "Tachtig voor heldenmoed". Foto IAF


Het is blijkbaar een bescheiden juweel, een broche. Maar deze pin zegt zoveel meer. Velen hebben door de geschiedenis heen in het leger gediend met de rang van kolonel en hoger - en het werk van die mensen, zelfs als ze niet langer dienen, blijft vandaag vruchten afwerpen.


Voormalige legerofficieren van alle beroepen die de leeftijd van 80 zijn gepasseerd, krijgen bezoek van de hogere officieren van het leger en hebben recht op de erkenningsspeld "Tachtig voor moed"


Luchtmacht veteranen vormen de ruggengraat van de luchtmacht. Dit jaar vieren we de 75e verjaardag van de staat Israël en de luchtmacht onder de vlag van "Israeli Air Warfare and Power", en er is geen betere manier om over de versterking van de luchtmacht te praten dan eerst te horen -hand, de mensen die het in zijn beginjaren hebben gevormd.


"Elk jaar, en vooral in het 75e jaar, willen we u eraan herinneren dat we het wiel niet hebben uitgevonden en dat de status die de luchtmacht bereikte niet op een presenteerblaadje werd geplaatst. Er waren hier mensen die de infrastructuur hebben aangelegd van dit korps, zoals we dat nu kennen', stelt majoor Yeros Shigot, hoofd van de sectie onderwijs en luchtjeugdbataljons bij de luchtmacht.


Op initiatief van de commandant van de luchtmacht, generaal-majoor Tomer Bar, werd de "Shomon for moed"-speld gelanceerd, die zal worden uitgereikt aan elke officier van de luchtmacht met de rang van luitenant-kolonel en hoger uit elke formatie en eenheid, die de leeftijd van 80 is gepasseerd. Dit is om hem eraan te herinneren dat de luchtmacht familie nooit gescheiden is.


Niemand wordt achtergelaten

Het project is ontstaan ​​uit een concept dat zegt dat de veteranen van het korps het begin van de assen zijn, en een dialoog met hen, een die het verleden en het heden met elkaar verbindt, zal het gevoel van verbondenheid op beide kanten.


"Dit is een bevolkingsgroep die van het grootste belang is bij de luchtmacht. We twijfelen er niet aan dat we er door dialoog met de commandanten uit het verleden in zullen slagen om het dienende publiek van de luchtmacht vandaag te versterken en optimaal voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst", aldus Lt. Omer, Cmdr Education bij de luchtmacht. "Dit belangrijke doel biedt een uitstekende gelegenheid om de belangrijke bijdrage van de veteranen te eren met een unieke speld met een geweldige en opwindende betekenis."


Maar ook de speld en de spannende status hebben een meerwaarde, die inging tijdens de Corona-periode, en ook vandaag nog blijft het korps schitteren. "We hebben het over een oudere bevolking van tachtig jaar en ouder, van wie een deel alleen woont.


Tijdens de Corona-periode zagen we de effecten hiervan nog sterker. De visie die voor onze ogen is geweven, is dat er geen eenmalige ontmoetingen zullen zijn, maar dat de relatie continu zal zijn. Er is hier een uitstekend platform om hun eenzaamheid te verlichten, en daar zijn we trots op", voegt majoor Yaros toe. "De ontmoeting met de vertegenwoordigers van het korps is een gelegenheid om te proberen te begrijpen of er een manier is waarop het korps kan helpen, vanuit de meest basale dingen, want de luchtmacht laat haar mensen niet achter."


Een bezoek van leden van het luchtverdedigingssysteem aan het huis van kolonel (res.) Uri Melamed, die een speld en een certificaat ontving. Foto IAF


Om het verleden met de toekomst te verbinden

Dus hoe kwam het project tot bloei? "We hebben elke basis zijn eigen mensen toegewezen. Naast de vertegenwoordiger die voor de missie zal worden gekozen, zullen soldaten van de verschillende eenheden deelnemen aan het bezoek. Dit zal het mogelijk maken om de wereld van activiteit en inhoud van de veteranen, die voorheen in het korps werden geïmplementeerd, toegankelijk te maken voor de wereld van de jongeren en voor de activiteiten die het korps vandaag onderhoudt, "legt luitenant Omer uit.


"Het is belangrijk op te merken dat er geen voorwaarde is dat de eenheid waar de bezoekers vandaan komen ook de eenheid is waartoe de veteraan behoorde. Op deze manier kan het hele korps worden ingezet voor het initiatief en de bedienden blootstellen aan extra werelden die ze niet noodzakelijkerwijs kennen vanwege hun rol.'


Bovenal zorgt de luchtmacht ervoor dat de grote bijdrage van haar dienaren aan het vormgeven van haar imago wordt herinnerd en gekoesterd, met behulp van ceremonies die traditioneel elk jaar worden gehouden. Het verschil tussen het project "Tachtig voor heldenmoed" en deze ceremonies is de unieke intimiteit en de doelgroep die het aanspreekt.


"Deze speld wordt toegekend aan korpsofficieren van alle formaties, van de luchtmacht tot de technische formatie, de administratieve formatie en het hoofdkwartier, en dit is uniek ten opzichte van andere", legt majoor Yaros uit. "Bovendien krijgen de veteranen van het korps het signaal thuis, na een een-op-een gesprek met een vertegenwoordiger van het korps die hun verhaal aanhoort en herdenkt, en dit heeft een langdurige betekenis, naast de tijdelijke betekenis."


Commandant van de luchtmacht, kolonel Tomer Bar, met de commandant van de vijfde luchtmacht, kolonel (res.) Dan Tolkovski. Foto IAF


"Vanaf de zijlijn toekijken en genieten"

Vorige week heeft de huidige commandant van de luchtmacht, kolonel Tomer Bar, als onderdeel van het project een ontmoeting gehad met de vijfde commandant van de luchtmacht, kolonel (res.) Dan Tolkovski, en hem voorgesteld met de speld in de woonkamer van zijn huis. "Ik ontmoette generaal-majoor (res.) Dan Tolkovski, 101 jaar oud, en ik gaf hem de speld 'Shomon voor moed'", zei majoor Bar. "Dit is een project dat ons eraan herinnert dat de luchtmacht niet gescheiden is - onze luchtmacht is een manier van leven."


Zelfs vele jaren later is het duidelijk dat de gepensioneerde luchtmachtcommandant betrokken is bij de activiteiten van het korps en blij is met elke gelegenheid om meer over hem te weten te komen. "Het is waar dat ik de tachtig al ver voorbij ben, maar ik was erg blij met de verhuizing en de kans om de commandant van de luchtmacht te ontmoeten en de speld in ontvangst te nemen", glimlacht generaal-majoor (res.) Tolkovski.


"De ontmoetingen met de commandanten van de luchtmacht onthullen mij de enorme vooruitgang die de afgelopen decennia bij de luchtmacht heeft plaatsgevonden. De wens om contact te houden met de commandanten van vroeger is de kracht waardoor de luchtmacht zich steeds sterker blijft maken, dankzij deze combinatie van kwaliteitsmensen en geavanceerde vliegtuigen. Ik bekijk het van de zijkant en geniet ervan.
42 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page