top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Er was niets aan om aan Bennett te overhandigen tijdens de 30 minuten durende machtsoverdracht"


Naftalie Bennett. Screenshot Channel13 News


Afgelopen maandag vond de overdracht van de macht plaats waarbij de nieuwe premier slechts 30 minuten kreeg van Netanyahu om te worden gebriefd over binnenlandse zaken, buitenlandse zaken, terrorisme, de Iran Deal en meer. Naar nu blijkt was er echter niets om te worden overgedragen.


Volgens de krant Haaretz blijven alle privé-diplomatieke gesprekken met wereldleiders, overeenkomsten en afspraken die onvermeld zijn in de notulen, de Iraanse nucleaire kwesties of strategische banden met de Amerikaanse regering waarover privégesprekken werden gevoerd met presidenten Barack Obama en Donald Trump allemaal in het bezit van Netanyahu. Ze blijken te zijn neergeschreven in notitieboekjes of zijn opgeslagen in zijn geheugen, alsof het zijn privébezit was.


De hoofden van de inlichtingendiensten die Bennett inlichtten, kennen slechts enkele van deze kwesties en dan nog slechts over wat hun werd verteld.


Een hoog geplaatste politicus zei tegen Haaretz: "Er is niets. Geen procedures, geen organisatiecultuur, belangrijke functies zijn niet ingevuld. Zaken die cruciaal waren voor de veiligheid en de economie werden ongelooflijk verwaarloosd. Er is geen georganiseerde documentatie van het werk, zelfs niet over de Iraanse nucleaire kwestie, en banden met het Witte Huis."


Hij vervolgde door te zeggen: "het grenst aan verwaarlozing van het belangrijkste ministerie van het land, het lijkt op een 'nationale ramp'.


"Deze zaak zal nog worden onderzocht", beloofde hij, eraan toevoegend: "De reden voor die 30 minuten is niet alleen Netanyahu's openlijke wrok tegen Bennett. Het is omdat er gewoon niets was om door te geven.


Likud reageerde naar Haaretz met: "Beraadslagingen over de Iraanse nucleaire kwestie , de Verenigde Staten en alle kwesties met betrekking tot de veiligheid van Israël zijn gedocumenteerd en gehouden door het kabinet of kleine forums. Alle vergaderingen zijn gedocumenteerd, inclusief diplomatieke besprekingen."


Maar de verklaring van de Likud voegde er aan toe dat: "Nadat Bennett zijn kiezers heeft bedrogen, belastert hij nu tientallen ambtenaren en functionarissen die de staat Israël loyaal hebben gediend".98 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page