top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Er wordt infrastructuur opgericht voor fermentatie van micro-organismen voor voedingsstoffen


Screenshot YouTube


Als onderdeel van het nationale operationele plan van Israël onder leiding van de Israel Innovation Authority, om de kracht van zijn ontwikkelingsecosysteem op het gebied van alternatieve eiwitten te behouden en uit te breiden, heeft de Autoriteit een nieuwe RFP aangekondigd voor de opzetten van infrastructuren voor precisiefermentatie van micro-organismen om alternatieve eiwitten te ontwikkelen.


Fermentatietechnologie in het algemeen, en precisiefermentatie in het bijzonder, zijn een belangrijke bouwsteen op dit gebied, zowel als middel om eiwitten en andere voedingsstoffen voor de voedingsindustrie te produceren, als de belangrijkste methode voor de productie van specifieke en essentiële voedingsstoffen voor gekweekte eiwitten en als componenten om plantaardige vlees- en zuivelalternatieven te verrijken.


Alleen al in 2021 bedroegen de wereldwijde investeringen in fermentatietechnologieën $ 1,69 miljard, een stijging van 285 procent ten opzichte van 2020. Ter vergelijking: tussen 2013 en 2021 bedroegen de totale investeringen op dit gebied $ 2,81 miljard. Fermentatietechnologie is een belangrijke bouwsteen op het gebied van alternatieve eiwitten, zowel op zichzelf voor de productie van eiwitten en andere voedingsstoffen voor de voedingsindustrie, als de belangrijkste methode voor de productie van aangewezen en vitale voedingsstoffen op het gebied van gekweekte eiwitten en componenten om plantaardige vlees- en zuivelalternatieven te verrijken.


Fermentatie-infrastructuren zullen opschaling in volume mogelijk maken, samen met technisch-economische levensvatbaarheidsexperimenten voor het eerst in Israël, en het creëren van grotere batches om het testen van producten bij potentiële klanten mogelijk te maken. Door dit soort O&O-infrastructuren in Israël te creëren, kunnen veel projecten hier het noodzakelijke onderzoek en ontwikkeling voortzetten, en in de toekomst lokale fabrieken opzetten. Het zal ook helpen bij het verkrijgen van wettelijke voedselcertificeringen voor de voedingsstoffen die zijn vervaardigd met behulp van fermentatietechnologieën.


Dror Bin, CEO van de Israel Innovation Authority : “Israël heeft de foodtech-industrie, die tegen het jaar 2030 55.000 goedbetaalde banen voor de economie zou kunnen opleveren, bestempeld als een R&D-prioriteit. De Innovatieautoriteit heeft de afgelopen tien jaar de foodtech-industrie ondersteund met meer dan NIS 230 miljoen aan subsidies, waarvan meer dan 140 miljoen op het gebied van alternatieve eiwitten. Met name is sinds begin 2020 ongeveer 90 procent van deze steun toegewezen – een verdere getuigenis van de groei van dit ecosysteem in Israël. We hopen dat deze infrastructuur voor precisiefermentatie van micro-organismen voor voedingsdoeleinden zal helpen de kracht van het Israëlische ecosysteem te behouden en de ontwikkeling van startups en bedrijven die werken aan opschalingsoplossingen op dit gebied te versnellen.”


Extra achtergrond:

De alternatieve eiwitsector is de afgelopen jaren flink gegroeid en zal naar verwachting de komende jaren flink groeien. Milieu- en klimaateffecten van de toegenomen vraag naar dierlijk voedsel en industriële landbouw als onderdeel van de verwachte bevolkingsgroei, naast de bezorgdheid over de voedselproductie, versnellen de ontwikkeling van technologieën en producten op dit gebied. Als antwoord op deze behoefte is er een toename geweest op het gebied van alternatieve eiwitten (en op het gebied van niet-eiwitvoedingsstoffen), waarbij synthetische biologische methoden worden gebruikt die gebruik maken van vervangende micro-organismen als fabricagesystemen (kleurstof voor levensmiddelen, vetten met dierlijk vet structuur, enzymen voor voedselproductie, smaakstoffen en meer).


Alternatieve eiwitten kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: plantaardige en eiwitgebaseerde vlees- en zuivelalternatieven (bijv. erwteneiwit); celkweekvlees en zuivelalternatieven (de Innovatieautoriteit financierde onlangs het grootste consortium in zijn soort om het productieproces van kweekvlees te stroomlijnen); dierlijke en plantaardige eiwitten en componenten vervaardigd door micro-organismen (waarvoor deze infrastructuur is ontworpen); en eiwitten en componenten afgeleid van insecten als alternatieve voedselbron (een maand geleden kondigde de Autoriteit de financiering aan van een consortium van zwarte soldatenvliegen om dergelijke technologie te promoten).


De Innovation Authority werkt tegelijkertijd aan het promoten van al deze technologieën om de Israëlische industrie in de voorhoede van deze wereldwijde sector te behouden en te promoten. Van de vier categorieën alternatieve eiwitten heeft fermentatietechnologie het grootste marktgroeipotentieel en het grootste vermogen voor meerdere bedrijven om te profiteren van gedeelde R&D-faciliteiten. Productiemethoden voor fermentatie kunnen worden onderverdeeld in drie subcategorieën op basis van hun technologische intensiteit:

Traditionele fermentatie: fermentatie van dierlijke en plantaardige eiwitten om de smaak, textuur of voedingswaarde te veranderen (bijv. bier, yoghurt, wijn, sojasaus enz.).

Fermentatie van micro-organismen om biomassa te creëren: profiteren van de snelle groeisnelheid van micro-organismen om een ​​grote massa te creëren die zelf wordt gebruikt als voedingsstof of eiwit.

Precisiefermentatie: genetische vervanging van micro-organismen voor de aanmaak van dierlijke eiwitten om alternatieven te creëren die vergelijkbaar zijn met dierlijke producten (eigeel, melk, enz.) -gebaseerde vetten, enzymen, unieke suikers, enz.).

41 weergaven0 opmerkingen

Komentáře


bottom of page