top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eran Grebler, de enige kunstenaar in gespecialiseerd in het maken van dreidels voor het hele jaarDreidels draaien midden in de zomer? Voor de Israëlische kunstenaar en professionele dreidel sculptuur Eran Grebler, is dit geen vraag maar een uitnodiging om eens een rondje te draaien met een van zijn handgemaakte topjes.


Grebler is de enige kunstenaar in Israël (en misschien wel de wereld) die gespecialiseerd is in het maken van dreidels, niet alleen voor Chanoeka, maar het hele jaar door. Hij heeft ook het Guinness World Record gehaald voor het bouwen van de grootste dreidel ter wereld, tentoongesteld in Caesarea.


Voor Grebler zijn dreidels meer dan alleen een deel van Chanoeka - het is al meer dan 40 jaar een dagelijkse praktijk.


Hij heeft duizenden unieke handgemaakte tollen gemaakt in verschillende thema's, mediums en maten voor klanten en enthousiaste verzamelaars over de hele wereld.


Ter ere van Israëls 74e Onafhankelijkheidsdag creëerde hij bijvoorbeeld dreidels gebaseerd op vliegtuigen die door de Israëlische luchtmacht werden gevlogen, evenals een speciale herdenkingsdreidel (sevivon in het Hebreeuws) voor de gelegenheid.

Eran Grebler maakte deze dreidel ter ere van de Israëlische luchtmacht op Onafhankelijkheidsdag. Foto met dank aan Draydel House


Naast de standaardletters die je aan elke kant van een Chanoeka-dreidel vindt, creëert Grebler humoristische opties, waaronder "dingen die grootmoeders graag horen van hun kleinkinderen", "wat te eten voor het avondeten", "excuses om een ​​politieagent te geven" en meer.

Eran Grebler's huishoudelijke taken dreidel. Foto met dank aan Draydel House


Grebler staat ook bekend om dreidels met speciale zegeningen voor geluk, gezondheid en rijkdom. Hij maakt momenteel ook dreidels van oude Israëlische munten.


Gasten worden aangemoedigd om te spelen


Als kunstenaar van de tweede generatie begon Grebler zijn carrière in de jaren tachtig met het maken van een verscheidenheid aan judaïca, waaronder mezuza's, challah-covers, Pascha-borden en natuurlijk dreidels.


Pas twee decennia later realiseerde hij zich dat zijn klanten bijna net zoveel van zijn dreidels genoten als hij ervan hield om ze te maken.


Een aantal van Eran Grebler's tollen. Foto met dank aan Draydel House


Kort daarna opende hij zijn eerste galerij, The Draydel House in het Sarona complex in Tel Aviv, gewijd aan het presenteren van zijn unieke creaties en het aanmoedigen van g asten om te draaien en te spelen. Meer dan een bezoek waard.


Gasten kunnen de artiest ook aan het werk zien, aangezien hij bijna elke dag aan het wiel werkt en dreidels maakt 'van klei', zoals het klassieke joodse kinderliedje luidt.


Hummus dreidel van Eran Grebler. Foto met dank aan Draydel House


Grebler is trots op de hands-on aanpak van zijn galerie.


“Meestal plaatsen galerieën die handgemaakte dreidels verkopen ze achter glas, zodat mensen ze niet kunnen aanraken. In mijn galerij wordt iedereen aangemoedigd om ze aan te raken en er zelfs mee te spelen”, vertelt Grebler aan ISRAEL21c.


“Laat de mensen spelen! Ik wil dat mensen zien hoe elk van de dreidels zich voelt en hoe ze eruitzien als ze draaien. Dit is altijd de visie achter mijn galerie geweest.”


Eran Grebler in zijn atelier. Foto met dank aan The Draydel House


Grebler draait ongeveer vijf dreidels per dag op zijn pottenbakkersschijf, met de hand beschilderd en vaak gedetailleerd met goud. Het resultaat is een galerij met meer dan 800 unieke draaiende creaties voor zijn diverse klanten, waaronder opmerkelijke figuren, de Israëlische president Isaac Herzog en zijn vrouw Michal.


Prijzen voor de tollen variëren van 69 tot 350 sikkels, of ongeveer € 20 tot € 100; stationaire items zoals Seder borden en menora's kosten meer. Ook online te bestellen.


“Aan het stuur werken, dreidels maken met een prachtig uitzicht op zee, ik heb het gevoel dat dit de droom van elke kunstenaar is. Deze galerij geeft me zoveel inspiratie en rust. Het is het beste wat een artiest kan overkomen”, zegt hij.

60 weergaven0 opmerkingen
bottom of page