top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Esther Pollard aan Covid-19 overleden


Jonathan en Esther Pollard in hun huis in Jeruzalem. Screenshot YouTube


Esther Pollard, de vrouw van de Amerikaans Joodse spion, Jonathan Pollard, is maandagochtend aan de gevolgen van Covid -19 overleden. Volgens het Hadassah Ein Kerem Hospital was Esther Pollard zaterdag met spoed naar de COVID-19 afdeling gebracht waar ze maandagochtend overleed aan de gevolgen van Sepsis, extreme reactie van het lichaam op een infectie.


De familie kondigde aan dat de begrafenis later op maandag zal plaatsvinden op de Har HaMenuchot begraafplaats in Jeruzalem.


Pollard, vocht al jaren tegen borstkanker, en nadat negatieve thuistesten hadden uitgewezen dat ze hersteld was van Covid, bleek zaterdag dat ze positief testte op COVID en werd ze met spoed in het ziekenhuis opgenomen waar ze maandagochtend stierf op 68-jarige leeftijd met haar man, de voormalige spion Jonathan Pollard, aan haar zijde.


“In mijn ergste nachtmerries had ik niet gedacht dat ik Esther zou verliezen. Na tientallen jaren vechten voor mijn vrijlating, voelde ik me zo hulpeloos dat ik haar niet kon helpen in haar strijd voor het leven”, vertelde Jonathan Pollard aan Israëlische media.


Geboren in Toronto als Esther Zeitz, wijdde ze haar leven aan het bewerkstelligen van de vrijheid van haar man. Ze ontmoette Jonathan Pollard tijdens een reis naar Israël toen ze tieners waren. Toen ze hoorde dat hij was gearresteerd, begon ze hem brieven te schrijven, waarvan hij beweerde dat hij hem op de been hield tijdens zijn slechtste jaren in de gevangenis.


Ze trouwden in 1993, maar tot zijn vrijlating in 2015 kon zij hem nooit bezoeken in de gevangenis.


Jonathan en Esther Pollard zijn een jaar geleden naar Israël verhuisd nadat zijn voorwaardelijke vrijlatingsbeperkingen die hem ervan weerhielden New York te verlaten, waren opgeheven.


Na het bekend worden van haar overlijden reageerden veel politici van zowel rechts als link, waaronder premier Naftalie Bennett: "Het spijt me te horen dat Esther Pollard is overleden, een vrouw wiens toewijding en liefde voor Jonathan Pollard een symbool werd van kracht, vastberadenheid en geloof. Moge haar nagedachtenis gezegend wordenNa haar dood vanmorgen zeiden de vrienden van Esther Pollard en de oprichters van de soevereiniteitsbeweging, Yehudit Katzover en Nadia Matar: "Ondanks de fysieke afstand waren Esther en Jonathan één lichaam en één ziel, vastklampend aan hun grote liefde en toewijding aan de Land van Israël, onbevreesd en onbevreesd.Minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked bracht hulde: " Het spijt me te horen over het overlijden van Esther Pollard. Haar jarenlange wandeling in de woestijn voor Jonathan wekt bewondering en geeft hem mentale kracht. Vreugde dat ze zich bij hem mocht vestigen in Israël waar ze zoveel van hield. Rust in vrede.Knesset lid Orit Struck (Religieuze Zionistische Partij) zei dat Esther "groter dan het leven" was en zei: "haar liefde en vastberadenheid drongen door tot de gevangenismuren en brachten haar man tot leven."
200 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page