top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Estland kent Proteus contract toe voor Blue Spear


Blue Spear (5G SSM). Foto via IAA


Estonian Centre for Defense Investment (ECDI) heeft een contract getekend met Proteus Advanced Systems Pte. Ltd., een joint venture van Israel Aerospace Industries Ltd. (IAI) en ST Engineering Land Systems Ltd. (ST), om de Estse strijdkrachten uit te rusten met Blue Spear (5G SSM) raketsystemen.


ECDI heeft afgelopen week aangekondigd dat het overeenstemming heeft bereikt over de ontwikkeling van Estlandse kustverdedigingscapaciteiten en de bewapening van de strijdkrachten met het Blue Spear (5G SSM) land-naar-zeeraketsysteem.


Proteus Advanced Systems Pte. Ltd., is er trots op te zijn geselecteerd, na een aanbestedingsprocedure, om de Estse strijdkrachten te voorzien van geavanceerde anti-scheepsraketsystemen.


Het project, met strakke tijdschema's en een complexe reeks vereisten, is een van de grootste projecten op het gebied van defensie-inkoop in Estland en zeker de meest complexe.


Asko Kivinuk, Strategic Category Manager voor maritieme verdedigingssystemen, zei: “Ik ben blij met ons team dat het voor elkaar heeft gekregen om binnen het gegeven tijdsbestek te blijven en de aanbesteding tot het einde concurrerend te houden. De prijs was gebaseerd op verschillende evaluatiecriteria, waaronder de totale eigendomskosten, de betrokkenheid van de lokale industrie en de levertijd."


Hand in hand met de nieuwe capaciteitsontwikkeling op maritiem gebied, biedt het contract kansen voor de Estse defensie-industrie.


Minister van Defensie van Estland zei: “Dit wapensysteem verbetert onze kustverdediging aanzienlijk en geeft een duidelijk signaal af dat we bijdragen aan de regionale en collectieve defensie-inspanningen. Dit is een van de meest complexe en hightech wapensystemen aller tijden en een enorme sprong voorwaarts voor de Estse strijdkrachten. Ik ben erg blij dat Estland een defensie-industrie heeft die in staat is deel te nemen aan dergelijke hightechprojecten.”


Commandant van de Estse marine commodore Jüri Saska voegde toe: “Het gekozen wapensysteem zal de komende decennia de hoeksteen vormen van de Estse marine verdediging. De Estse marine zal een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan zowel de nationale, regionale als collectieve defensie-inspanningen.”


“We zijn er trots op dat we zijn geselecteerd om de Estse strijdkrachten uit te rusten met de geavanceerde Blue Spear-raketten. We stellen deze kans zeer op prijs en kijken ernaar uit om onze samenwerking met de Estse strijdkrachten te verdiepen. Dit is een zeer geavanceerd, operationeel bewezen systeem, dat door zijn capaciteiten toonaangevend is op het zeeslagveld en gebaseerd is op de jarenlange ervaring van IAI op het gebied van raketten, in het bijzonder met de Gabriel-raketfamilie. De sterke samenwerking van IAI en ST Engineering geeft uitdrukking aan de capaciteiten van de twee bedrijven bij het ontwikkelen van geavanceerde gevechtssystemen. Het Blue Spear-systeem, het geavanceerde lid van het Gabriel-raketerfgoed, zal dienen als de volgende generatie grond-tot-grondraketsystemen. zei de algemeen directeur van Proteus Advanced Systems, Ron Tryfus.


Het Blue Spear-raketsysteem is een geavanceerd precisiewapen dat dag en nacht onder alle weersomstandigheden kan opereren en aanvalscapaciteiten buiten het gezichtsveld mogelijk maakt, tegen mobiele en stationaire doelen op zee. Het maximale bereik van de raket is 290 km. Blue Spear-raketten delen een erfenis met IAI's Gabriel-rakettenfamiliesysteem dat gedurende vele jaren is ontwikkeld.


Het Blue Spear-systeem maakt het mogelijk om vanaf verschillende landplatforms met hoge subsonische snelheid te vliegen. De kernkop maakt gebruik van een actieve radar-homing-zoeker, nauwkeurige INS-gebaseerde navigatiemogelijkheden en een robuust systeem dat immuun is voor GPS-verstoringen en maximale nauwkeurigheid voor het verwerven van doelen. De systemen zijn uitgerust met een verscheidenheid aan misleiding middelen om hun missie te bereiken en de verschillende uitdagingen op het slagveld het hoofd te bieden.

64 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page