top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ethiopische verpleegster keert 22 jaar later terug en begeleidt 10 kinderen die worden geopereerd

Aklil Woldegiworgis heeft geen duidelijke herinneringen aan haar zes maanden in Israël als tweejarige in 2001. Ze kwam erg ziek uit Ethiopië aan met een complexe, levensbedreigende hartaandoening en onderging een operatie en een lang herstel.


Maar ze groeide op met de verhalen van haar Israëlische redders van het humanitaire programma Save a Child's Heart , opgericht in het Wolfson Medical Center in Holon in 1995 om kinderen te behandelen uit landen waar de toegang tot pediatrische cardiale zorg beperkt of niet bestaat.


"Mijn moeder herinnert zich en vertelt me ​​nog steeds over de mensen die haar hier hebben geholpen, van Laura de huismoeder en Vered de chauffeur tot enkele cardiologen en verpleegsters", vertelt Aklil aan ISRAEL21c.


Aklil en haar moeder na haar openhartoperatie in Israël in 2001. Foto met dank aan SACH via ISRAEL21C


Aklil, nu 24, werd kinderhartverpleegkundige en inspireerde het rolmodel van de Ethiopische verpleegster Salamnesh die haar en haar moeder vergezelde tijdens dat moeilijke maar levensreddende halfjaar in Holon.


Deze maand keerde ze terug met 10 Ethiopische kinderen die een dringende hartoperatie nodig hadden.


Verwelkomd door Laura Kafif, dezelfde huismoeder die meer dan 20 jaar geleden voor Aklil zorgde voor en na de operatie, worden de kinderen geëvalueerd in het Sylvan Adams Children's Hospital en Ida Cabakoff International Pediatric Cardiac Centre for Save a Child's Heart in Wolfson.


"Ik was erg emotioneel om Laura te ontmoeten", zegt Aklil. "Het is moeilijk om te voorzien in de behoeften van kinderen en ouders uit verschillende landen en culturen, en ze doet geweldig werk."


Succesverhalen

Aklil waardeerde ook de mogelijkheid om de medische professionals te laten zien hoe goed ze het doet.


“Ik wil dat ze de vrucht van hun handen zien. Vaak is de operatie eenmalig en zie je de patiënt niet meer, maar ik moet ze een groot eerbetoon brengen', zegt ze.


Dr. Akiva Tamir, medeoprichter van Save a Child's Heart, hoofd kindercardiologie in het Wolfson Medical Center toen Aklil haar operatie onderging, zei: “Ik kan de woorden niet vinden om mijn gevoel te beschrijven toen ik Aklil vandaag zag. Ze is een sterke, gezonde en inspirerende vrouw geworden.”


Aklil en haar moeder met Dr. Akiva Tamir in Wolfson Medical Center in 2001. Foto met dank aan SACH via ISRAEL21C


"Haar beslissing om verpleegster te worden en kinderen met hartaandoeningen te helpen redden, vervult me ​​met trots", zei hij. "Deze succesverhalen - deze kinderen die we hebben gered, die nu jongvolwassenen zijn die teruggeven aan de samenleving - geven ons zoveel energie om ons humanitaire werk voort te zetten en onze wereld hart voor hart te redden."


Het volledig door donoren ondersteunde programma heeft meer dan 6.000 kinderen uit 66 landen behandeld – ongeveer de helft uit 32 Afrikaanse landen – en 140 lokale gezondheidswerkers naar Israël gehaald voor training.


Kinderen zijn het puurste wat er is


Aklil werd geboren in 1999 in Addis Abba. Een ziekelijke baby, ze werd gediagnosticeerd met een aangeboren hartaandoening na zes maanden.


Het gezin werd doorverwezen naar Save a Child's Heart, maar het medische team was bezorgd dat de operatie die ze nodig had te riskant was gezien de complexiteit van haar toestand. Uiteindelijk zat er echter niets anders op dan het te proberen.


Aklil herstelde niet alleen, maar besloot in de voetsporen te treden van haar begeleidende verpleegster, Salamnesh, met wie ze werkt bij het Children's Heart Fund of Ethiopia.


"Kinderen zijn het puurste", zegt Aklil.


“Ik weet hoe het voelt om een ​​ziek kind te zijn, niet te kunnen spelen en te begrijpen dat je gaat sterven als je niet geopereerd wordt. Kinderen kunnen het voelen, ook al zijn ze nog te jong om het echt te begrijpen.”


Ze zet zich ook vrijwillig in voor de gezondheid van vrouwen en kinderen in Ethiopische vluchtelingenkampen.


Met dankbaarheid

In 2019, toen het Save a Child's Heart-team naar Ethiopië kwam om hartoperaties en katheterisaties uit te voeren met een lokaal team, kwam Aklil naar een Save a Child's Heart- reünie, samen met zo'n 100 andere jongvolwassenen die jaren geleden met succes in Israël waren behandeld.


Aklil Woldegiworgis met hoofdverpleegkundige Nava Gershon tijdens de reünie van Save a Child's Heart in Addis Abba in 2019. Foto met dank aan SACH via ISRAEL21C


"Een van de mensen die ik daar drie jaar geleden ontmoette, was dr. Alona [Raucher Sternfeld, huidig ​​hoofd kindercardiologie] en zij herinnerde zich mij."


Ze merkte op dat de medische professionals van SACH “erg kindvriendelijk zijn en zelfs enkele zinnen in het Amhaars kennen”, de taal van Ethiopiërs. "Ze behandelen je als de hunne, als een van de familie, erg liefdevol en zorgzaam."


Toen de mogelijkheid werd geboden om een ​​groep zieke kinderen naar Israël te begeleiden voor een hartoperatie, aarzelde Aklil geen moment. Ze bood zich onmiddellijk aan en ontmoette alle kinderen en ouders die naar Israël zouden reizen.


Ze verzekerde hen dat ze er voor hen zal zijn, precies zoals verpleegster Salamnesh er in 2001 voor haar was.


“Ik ben erg dankbaar voor wat ik heb meegemaakt in Israël en voor het krijgen van een tweede kans op leven. En ik ben dankbaar voor de kans om iets terug te doen voor de samenleving en ik bedank persoonlijk de doktoren en verpleegsters die me meer dan 20 jaar geleden hebben gered”, zegt Aklil.


"Ik bedank hen namens mijn ouders, want zonder Save a Child's Heart zou ik hier niet zijn geweest", voegt ze eraan toe.


“En ik weet dat de kinderen die ik nu begeleid nog meer kunnen dan ik toen ze groot waren. Ze hebben een mooie toekomst voor zich."
104 weergaven0 opmerkingen
bottom of page