top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Europese financiering voor Palestijnse NGO's werkt als een soort van politieke onderaanneming


Israëlische bus na aanslag door Palestijnse terrorist. Screenshot YouTube


Gedurende twee decennia zijn de Europese Unie en afzonderlijke West-Europese staten belangrijke financiers geweest van Palestijnse niet-gouvernementele organisaties (NGO's), onder de vlag van economische ontwikkeling, vrede en mensenrechten.


Europese overheden, waaronder Nederland, verstrekken samen jaarlijks ongeveer € 35 miljoen aan een kleine en grotendeels onveranderlijke groep geselecteerde organisaties. De ontvangers zijn substantiële politieke en economische actoren en behoren tot de leiders van intense soft power-conflicten, die herhaalde beschuldigingen uiten van fundamenteel Israëlisch wangedrag en anti-Israëlische campagnes aanmoedigen door middel van boycots en rechtspraak.


In dit artikel van NGO Monitor wordt betoogd dat, in tegenstelling tot de formele rechtvaardigingen voor steun aan onafhankelijke maatschappelijke organisaties, de relatie het best kan worden verklaard door middel van een uniek onderaannemings model.


De EU en West-Europese regeringen verstrekken financiering en toegang (met name aan media en internationale instellingen zoals de VN en ICC), in ruil voor politieke diensten van de zorgvuldig geselecteerde Palestijnse NGO's. Dit blijkt uit een gedetailleerd onderzoek van herhaalde en overlappende subsidies en contracten van tal van Europese financieringskaders aan dezelfde groep ontvangers, waaronder enkele banden met de PFLP-terreurorganisatie.


Lees het hele onderzoek hier.

91 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page