top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eva Schloss, die als kind bevriend raakte met Anne Frank, is weer Oostenrijks staatsburger


Eva Schloss. Screenshot YouTube


Eva Schloss, de 92-jarige joodse vrouw die als kind haar geboorteland Oostenrijk ontvluchtte om aan de nazi's te ontsnappen, en later bevriend raakte met de beroemde dagboekschrijver Anne Frank, heeft haar Oostenrijkse staatsburgerschap teruggekregen, meldt JTA.


Eva Schloss, wier moeder de tweede vrouw was van Otto Frank, de vader van Anne, ontving maandag tijdens een ceremonie op de Oostenrijkse ambassade in Londen papieren die haar identificeren als Oostenrijks staatsburger. Schloss woont al 70 jaar in de Britse hoofdstad, meldde de Jewish News of London .


“De Oostenrijkers hebben spijt van wat er is gebeurd. We kunnen de haat en discriminatie niet meer voortzetten. De nazi's zijn niet bij ons", zei ze tijdens de ceremonie.


De familie van Schloss ontvluchtte Oostenrijk in 1938 nadat het was opgenomen in nazi-Duitsland. Ze vestigden zich in België en later in Nederland, waar Schloss in Amsterdam bevriend raakte met Anne Frank.


Nadat de nazi's in 1940 Nederland binnenvielen, doken de Franken onder, maar werden in 1944 gepakt. Anne schreef de dagboeken die haar later tot een van 's werelds bekendste Holocaust-slachtoffers maakten. Ze stierf in 1945 in een nazi-kamp. Ook haar zus en moeder kwamen om.


De ouders van Schloss werden ook ondergedoken in Amsterdam en naar het vernietigingskamp Auschwitz in het door de nazi's bezette Polen gestuurd. Zij en haar moeder overleefden, maar haar vader werd gedood. In 1953 trouwde de moeder van Schloss, Fritzi, met Otto.


In het Verenigd Koninkrijk was Schloss medeoprichter van de Anne Frank Trust, een liefdadigheidsinstelling die zich richt op Holocausteducatie. Maandag ontving ze de Oostenrijkse regeringsmedaille voor diensten aan de Republiek Oostenrijk.


Dit artikel van Cnaan Lipshiz verscheen eerder in Jewish Telegraph Agency (JTA)

136 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page