top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Experts zijn het erover eens dat het een slecht idee is om te proberen Covid-19 te 'vangen'


Dr. Oren Kobiler, hoogleraar klinische microbiologie en immuniteit aan de Sackler Faculteit der Geneeskunde. Foto door Shachar Shachar/Tel Aviv University Woordvoerders Office via ISRAEL21C


We hebben allemaal genoeg van Covid-19. De quarantaines, de maskers, de beperkingen, de injecties, de swabbers in de neus, de infecties en her-infecties. Nu de Omicron-variant over de hele wereld alomtegenwoordig is, vragen veel mensen zich af of het slim is om het gewoon "te pakken". en ervan af te zijn.


We weten tenslotte dat gevaccineerde mensen waarschijnlijk een milde vorm hebben. We hebben gehoord dat zowel gevaccineerd als hersteld zijn u " superimmuniteit " kan geven.


Dus waarom zou u niet van plan zijn om op een geschikt moment te worden blootgesteld en mogelijk Super immuun te zijn tegen toekomstige infecties?


We hebben Israëlische medische experts gevraagd om deel te nemen aan dit debat - en ze gaven het allemaal een duim omlaag.


Oren Kobiler, hoogleraar klinische microbiologie en immunologie aan de medische faculteit van de Universiteit van Tel Aviv:


“Ik ben altijd tegen jezelf opzettelijk besmetten, vooral omdat we nog steeds geen idee hebben wat dit coronavirus op de lange termijn met ons gaat doen”, zegt Kobiler tegen ISRAEL21C.


Hij voegt eraan toe dat een tweede type Omicron, voor het eerst gerapporteerd in Denemarken en Noorwegen, mensen kan infecteren die besmet waren met de eerste Omicron-variant.


Zelfs als je door vaccinatie en infectie 'super immuun' wordt voor Omicron, weten we niet hoe lang die antilichamen aanhouden en of ze je kunnen beschermen tegen toekomstige varianten.


"Dus hoewel het een zeer milde ziekte is - althans in de meeste gevallen bij gevaccineerde mensen, vooral bij jonge gezonde mensen - zou ik mezelf niet besmetten als ik het kan voorkomen, en ik zou mijn kinderen zeker niet besmetten omdat ik niet Ik weet niet wat het op de lange termijn zal doen', zegt Kobiler.


We leren nog steeds over Covid-19 en daarom vindt Kobiler het merkwaardig dat veel mensen meer bang zijn voor de langetermijneffecten van het vaccin dan voor de langetermijneffecten van het virus.


Cyrille Cohen, hoofd van het laboratorium voor immunotherapie aan de Bar-Ilan University:


Dr. Cyrille Cohen, hoofd van het laboratorium voor immunotherapie van Bar-Ilan University. Foto met dank aan BIU


"Net als bij de waterpokken, kan het virus beter immuniseren dan het vaccin, maar we vaccineren nog steeds om onze kinderen te beschermen", zegt Cohen.


"Zeggen 'het virus lijkt meer immuniserend dan het vaccin', betekent niet 'niet gevaccineerd worden' of dat men zich vrijwillig moet blootstellen aan Covid."


Hoewel het waar is dat de huidige vaccins minder effectief zijn tegen infectie met Omicron en mogelijk tegen toekomstige varianten, redden ze nog steeds levens en verminderen ze ernstige gevallen, zegt Cohen.


“Kortom: stel jezelf niet opzettelijk bloot aan Covid. Immuniteit is een gevolg van besmetting, maar ga niet actief op zoek naar een infectie. Krijg een booster-injectie voor een betere bescherming.”


Manfred Green, directeur van het internationale masterprogramma van de Universiteit van Haifa, voormalig hoofd van de IDF Public Health Branch en stichtend directeur van het Israel Center for Disease Control:


Afgezien van de duidelijke risico's van infectie - langdurige Covid , bijwerkingen zoals multisysteem-inflammatoir syndroom bij kinderen en andere bijwerkingen die we niet kennen, zegt Green - is het probleem dat hoe meer een virus circuleert, hoe meer het nieuwe varianten creëert.


“Hoe meer mensen ziek worden en immuniteit krijgen voor die specifieke variant, hoe meer mensen het virus aanmoedigen om te muteren. Het is voor iedereen beter dat dit virus zo min mogelijk circuleert, zegt hij tegen ISRAEL21C.”


Green staat sceptisch tegenover de term 'superimmuniteit' omdat het ten onrechte impliceert dat als je bent gevaccineerd en hersteld, je niet geïnfecteerd kunt raken. Hij zegt dat "boostereffect" een meer accurate term is.


“Eigenlijk betekent het gewoon dat je een hoger niveau van antilichamen zult hebben, want als je wordt blootgesteld aan het eigenlijke virus, word je blootgesteld aan meer antigenen dan aan het vaccin. In theorie zou dat je kunnen dekken voor meer [SARS-CoV-2] -subtypes, maar het geeft je niet per se een groot voordeel."


Green moedigt iedereen aan om zich te laten vaccineren en hun kinderen te laten vaccineren (vooral als ze, tegen alle advies in, besluiten om opzettelijk te worden blootgesteld) om het risico op ernstige ziekten en zeldzame complicaties te verminderen.


“Er zou geen zorg moeten zijn over het vaccin voor kinderen. Vaccins zijn geen medicijnen met langetermijneffecten', zegt Green.


“Vaccins in het algemeen worden op de lange termijn als veilig beschouwd . Het Covid-vaccin heeft een goede staat van dienst – er lijken geen veiligheidsproblemen te zijn waarvan we ons bewust zijn nadat miljarden doses zijn gegeven.”114 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page