israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Extreem-linkse Franse presidentskandidaat:"vermoorden 4 Joden was samenzwering bij verkiezingen"


Jean-Luc Melenchon. Screenshot YouTube


Een extreemlinkse politicus die 19% van de stemmen won in de laatste presidentiële race van Frankrijk en volgend jaar weer meedoet, suggereerde dat de moord op vier Joden in Toulouse door een jihadist in 2012 deel uitmaakte van een verkiezingscomplot.


"Je zult zien dat we in de laatste week van de presidentiële campagne een ernstig incident of een moord zullen hebben", zei Jean-Luc Melenchon , leider van de Unsubmissive France-beweging, zondag in Toulouse tijdens een interview met de France Inter Radio zender. “In 2012 was het Merah, vorige week was het Champs-Elysee,”

aldus schrijft Cnaan Lipshitz in JTA.


Mohammed Merah, een voormalige strijder van jihadisten in Syrië, vermoordde in 2012 drie joodse kinderen en een rabbijn op een joodse school in Toulouse. Hij werd dagen later gedood tijdens een politiebelegering.


Op 20 april werd een politieagent neergeschoten op de Champs-Elysee in Parijs. Een 37-jarige moslim staat terecht voor deze schietpartij.


"Dit is allemaal van tevoren gepland", zegt Melenchon, die zich kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen van 2022. “We krijgen allerlei soorten mensen uit het niets getrokken bij een zeer ernstige gebeurtenis die het opnieuw mogelijk maakt om met de vinger naar moslims te wijzen en een burgeroorlog uit te vinden. Het is saai."


Francis Kalifat, de voorzitter van de overkoepelende CRIF-groep van Frans-Joodse organisaties, veroordeelde Melenchons opmerkingen als "een obscene aanval op de nagedachtenis van de slachtoffers" van Merah en de schietpartij op de Champs-Elysee. “Na toegeven aan islamo-linkse kiezers, complottheorieën. Het dieptepunt bereiken", voegde hij eraan toe op Twitter.


Melenchon heeft meerdere verklaringen afgelegd die algemeen als antisemitisch worden veroordeeld.


In 2014 verdedigde hij Arabieren die synagogen in Frankrijk bestormden en in brand staken en noemde hij Joodse aanhangers van Israël “burgers die besloten zich te verzamelen voor de ambassade van een vreemd land of zijn vlag te dienen, wapen in de hand.”

228 weergaven1 opmerking
bottom of page
israelnieuws