top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Extreemrechtse bondgenoot van Netanyahu komt met plan waardoor het proces tegen Netanyahu snel stopt


Bezalel Smotrich. Screenshot YouTube


De leider van de extreemrechtse Religieus Zionisme partij, Bezalel Smotrich, komt vandaag met een plan “om het rechtssysteem te corrigeren”, een programma dat al kritiek heeft gekregen nog voordat het is gepubliceerd. Het plan zal leiden tot de annulering van het grootste deel van het omkopingsproces van oppositieleider Benjamin Netanyahu.


De Likud-partij van Netanyahu en haar bondgenoten hebben verregaande hervormingen van het rechtssysteem gezworen als ze na de verkiezingen van 1 november weer aan de macht komen.


Eerder had Smotrich op zaterdag de hoop uitgesproken dat zijn partij samen met de extreemrechtse Otzma Yehudit partij van Itamar Ben Gvir tot vijf ministeriële posities zou krijgen in een mogelijke toekomstige coalitie onder Netanyahu, inclusief de portefeuille justitie, meldt The Times of Israel.


Volgens Channel 12-nieuws zou het eerste grote voorstel in het plan de afschaffing zijn van de strafrechtelijke aanklacht van fraude en vertrouwensbreuk, waarmee Netanyahu in zijn huidige proces op drie punten wordt geconfronteerd.


Netanyahu wordt beschuldigd van fraude en vertrouwensbreuk in de zaken 1000, 2000 en 4000, naast beschuldigingen van omkoping in de laatste zaak.


Volgens het rapport is het religieuze zionisme van mening dat de aanklacht te dubbelzinnig is en dat zaken voor veel politici "verzonnen" zijn.


De tweede pijler van het partijprogramma zou kunnen leiden tot een fundamentele wijziging van het rechtssysteem, met een voorstel om de samenstelling van de gerechtelijke selectiecommissie te wijzigen.


De rechterlijke selectiecommissie bestaat uit negen leden — momenteel vijf rechters van het Hooggerechtshof en vertegenwoordigers van de Orde van Advocaten, en vier MK's.


In plaats daarvan zegt de Religieus Zionisme partij van Smotrich dat de keuzecommissie een meerderheid moet hebben van parlementsleden, wat betekent dat de parlementsleden aanzienlijke macht zullen hebben over de selectie van rechters voor het Hooggerechtshof waardoor alleen aan de Knesset welgezinde rechters in het Hooggerechtshof zitting zullen hebben, waardoor neutraliteit en objectiviteit verdwenen zullen zijn.


De huidige minister van Justitie Gideon Sa'ar, zei onmiddellijk dat het enige doel van het programma was om het proces van Netanyahu te annuleren, waarbij hij bijval kreeg van andere politici.


Meretz leider Zehava Galon beweerde dat het plan een "vijandige overname van het gerechtelijk apparaat was als onderdeel van de poging om een ​​staatsgreep te plegen", aldus The Times of Israel.


110 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page