top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Familie bevestigd dat gijzelaar Inbar Haiman is gedood in Hamas gevangenschap

Gaza-gijzelaar Inbar Haiman (links). Foto met dank aan familie


Inbar Haiman die op 7 oktober werd gegijzeld door Hamas, is gedood in gevangenschap in Gaza, zo maakte het Hostage and Missing Families Forum zaterdagavond bekend na bevestiging door de IDF, meldt The Jerusalem Post.


Haiman,27, deed vrijwilligerswerk op het buitenfeest van Nova als 'helper', het verlenen van hulp aan mensen in medische of geestelijke nood tijdens het evenement. Toen de aanval begon, slaagde ze erin te ontsnappen aan Hamas-terroristen en verstopte ze zich meer dan twee uur voordat ze werd betrapt door mannen die op een motorfiets reden en werd ontvoerd naar Gaza.


In de video's waarin haar ontvoering werd gedocumenteerd, leek Haiman bewusteloos.

Haar vriendin, Einav Somech, zei dat Haiman, op basis van wat aan de familie was uitgelegd, geen medische behandeling heeft gekregen die haar leven had kunnen redden. Haar dood werd vastgesteld op basis van recente inlichtingenbevindingen.


Haar lichaam wordt nog steeds door Hamas vastgehouden.


Haiman kwam uit Haifa en wordt door dierbaren herinnerd vanwege haar ‘creativiteit, onzelfzuchtigheid en levensvreugde’. Dat blijkt uit een verklaring van haar familie.


Ze was een kunstliefhebber en graffitikunstenaar, en studeerde ook filmmaken op de middelbare school. Haar interesse in kunst bracht haar ertoe visuele communicatie te studeren in Haifa, waar ze haar partner Noam Alon ontmoette. De twee zouden aan hun vierde studiejaar beginnen vóór de bloedbaden van 7 oktober.

Volgens de familie was ze een fervent Maccabi Haifa-fan.


Ze was van plan om na het festival een voetbalwedstrijd bij te wonen voordat ze met haar partner naar het Sinaï-schiereiland in Egypte zou reizen voor vakantie.

Inbar liet twee ouders en een broer achter.


De partner van Haiman zei in een interview met de "Makor Rishon" krant: ‘Vroeger schilderden we op ongebruikelijke plaatsen. Het is gevaarlijk om op daken en op onstabiele plaatsen te klimmen, en we hadden ooit de kans om te praten over wat er zou gebeuren als, God verhoede, een van ons gewond zou raken en zou vallen. Ik vertelde haar met het volste vertrouwen dat wat er ook gebeurt, ik bij haar zal zijn, en zelfs als ze in een rolstoel zit, ik haar mijn hele leven zal rijden waar ze heen moet. We hebben zoiets surrealistisch en vergezocht als een ontvoering nooit overwogen.'


De avond voor de aanval dineerde Haiman met haar familie en ging later naar het feest in Re'im. De volgende ochtend om 07.33 uur stuurde ze een bericht naar een vriendin waarin ze haar aanspoorde naar een open gebied te vluchten. Het was het laatste bericht dat ze stuurde. Haar familie kwam er later die ochtend zelf achter wat er met haar was gebeurd, nadat ze via sociale media informatie hadden verzameld.


Op de ochtend van 7 oktober, nadat berichten over de aanval op het feest begonnen te circuleren en Haim haar telefoon niet had opgenomen, arriveerden haar vrienden bij haar thuis en bekeken haar WhatsApp-berichten via haar laptop. Ze plaatsten berichten op sociale media waarin ze om informatie over Haim vroegen. Ze konden in contact komen met twee vrouwen die bij haar waren op het feest, evenals met mannen die ze ontmoette toen ze aan de terroristen ontsnapte.


“Van wat we hoorden, probeerde Inbar bij haar auto te komen. Er was een enorme verkeersopstopping bij de uitgang van de compound, er waren schoten te horen en ze keerde terug naar het feest, " zei Mordechai Alon, de vader van haar partner Noam.


“Eerst verstopte ze zich met tientallen mensen onder het hoofdpodium, daarna arriveerde de beveiliging en schreeuwde naar iedereen dat ze het complex moesten evacueren omdat het niet veilig was. Ze rende met tientallen mensen naar open ruimtes. Daar ontmoette ze twee jongens, Priel Biton en Rom Dahari, en ze verstopten zich alle drie samen tussen de struiken voor de terroristen.'


Volgens wat Biton en Dahari aan de familie van Haim vertelden, hoorden ze na twee uur onderduiken terroristen naderen en besloten ze te vluchten naar Kibboets Be'eri, niet wetende dat terroristen een massale aanval op Zuid-Israël hadden gelanceerd. Ze renden urenlang totdat de terroristen erin slaagden hen gevangen te nemen. Eén pakte Haim vast en bedreigde haar met een mes. Biton viel hem aan met een plank en de terrorist liet Haim los. Op dat moment reden terroristen op een motorfiets naar haar toe en ontvoerden haar.

1.226 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page