top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Fietswerkplaats in Jaffa en Jeruzalem laat oude wielen draaien in plaats van ze weg te gooien


Nathanael Singer laat workshopbezoekers zien hoe ze een fiets kunnen repareren. Foto met dank aan Pnimeet


Als kind ging Nathanael Singer op rolschaatsen naar school in Tel Aviv. Later stapte hij over op fietsen en ontwikkelde hij een passie voor fietsen door de stad.


Vijf jaar geleden combineerde hij zijn fietsenthousiasme met zijn vastberadenheid om de hoeveelheid afval in Israël te verminderen tot Pnimeet Bike Recycling, een ngo die mensen aanmoedigt om oude fietsen en fietsonderdelen te hergebruiken en te recyclen in plaats van ze bij het afval te gooien.


Vorig jaar recycleerde Pnimeet (Hebreeuws voor "binnenband") 1.400 fietsen.


Singer kwam op het idee om fietsen te recyclen tijdens een verblijf in Parijs waar hij hummus en ander straatvoedsel bezorgde op zijn eigen gerecyclede driewieler. Hij ontdekte een Parijse winkel die oude fietsen en onderdelen verkocht en besloot het idee naar Tel Aviv te brengen.


Zijn vriend, Lior Levy, was sceptisch en dacht niet dat het zou aanslaan. Maar de twee vrienden sponsorden een evenement in een gemeenschapscentrum in Tel Aviv dat een enthousiast publiek trok. Singer vertelt ISRAEL21c dat ze zich realiseerden: "We moeten het doen."


Pnimeet Bike-Recycling heeft workshops in Jeruzalem en Tel Aviv-Jaffa. De werkplaats aan de Salomestraat in Jaffa staat vol met oude fietsen, onderdelen en gereedschap. Daar laten vrijwilligers mensen zien hoe ze kapotte fietsen kunnen repareren zodat ze niet bij het afval belanden.

Mensen repareren fietsen in de werkplaats in Jaffa. Foto met dank aan Pnimeet


Voor 150 Shekels per jaar kunnen mensen naar de werkplaats komen om hun eigen fietsen te repareren en te bouwen die ze vervolgens naar huis kunnen rijden.


De werkplaats organiseert ook verschillende evenementen om fietsen door de stad te promoten en sponsort cursussen voor jongeren.


"Als jonge mensen leren hoe ze kapotte fietsen kunnen repareren, krijgen ze zelfrespect", zegt Singer. “Ze slagen erin om iets te doen.”


Echt een toffe fiets


Als industrieel ingenieur ontwerpt en herontwerpt Singer graag dingen. Hij vindt het belangrijk om mensen voor te lichten dat ze een kapotte fiets kunnen repareren in plaats van hem weg te gooien.


Singer heeft zelf drie fietsen gerecycled en gerestaureerd die hij gebruikt om door heel Tel Aviv te pendelen.


Hij zei dat hij hoopt mensen voor te lichten over de 'overvloed aan dingen die op straat te vinden zijn en vervolgens worden gebruikt'.


Slechts ongeveer 25 procent van Israëls afval wordt gerecycled, zegt hij, vergeleken met ongeveer 50 procent in andere OESO-landen.

Dina Melamed repareert een fiets bij Pnimeet in Jaffa. Foto met dank aan Pnimeet


Vaak halen vrijwilligers van Pnimeet achtergelaten fietsen bij gebouwen op na toestemming van vastgoedbeheermaatschappijen. Gemeenten waarschuwen de organisatie als er fietsen zijn achtergelaten en mensen kunnen deze ook doneren.


Er zijn enkele fietsen die duizenden sikkels waard zijn en die bij Pnimeet terechtkomen en "mensen kunnen een heel coole fiets krijgen", zei Singer. "Maar ik wil dat dit een hobby voor hen blijft, geen bedrijf."


Een gevoel van saamhorigheid


Ady Zezak, 31, die in Jaffa woont, zei dat ze nooit wist hoe ze moest fietsen. Toen ze kortgeleden iets wilde leren, hoorde ze over de "mogelijkheid om niet alleen te hergebruiken, recyclen en te creëren, maar ook om te leren over fietsen."


Ze schreef zich in bij Pnimeet en leerde hoe ze een fiets moest repareren van vrijwilligers zoals Smadar Ariel, 34, die zei dat toen ze bij de werkplaats begon, ze niets van fietsmechanica afwist, maar ze was nieuwsgierig.


“Ik heb geleerd door te doen”, zegt ze. "De andere vrijwilligers waren geweldig en nu verwelkom ik nieuwkomers en probeer ik een gevoel van saamhorigheid te brengen in de workshop."


De workshop verwelkomt "iedereen die wil komen", zei Singer. Hij zei dat een van zijn passies is om samen te werken met de gemeente Tel Aviv om de fietspaden in de stad te verbeteren.


"Tegenwoordig beginnen mensen te fietsen op een rijstrook die in een boom eindigt", zei hij met een mengeling van humor en frustratie. Hij is echter van mening dat de planners van het stadhuis er hard aan werken om alle fietspaden aan te sluiten op een netwerk, zodat mensen binnen de komende vijf jaar door heel Tel Aviv kunnen fietsen.


“Tel Aviv gaat richting Amsterdam”, zei hij zelfverzekerd.


Voor meer informatie (in het Hebreeuws, maar gebruik Google translate) over Pnimeet, klik hier.

52 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page