top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Fire Brothers' de brand die 12 jaar geleden het brandbestrijdingssysteem veranderde


Screenshot YouTube


Al in de eerste uren van de Carmel-brand werd het brandbestrijdingssysteem van de luchtmacht geactiveerd om de vlammen te bestrijden. Vanaf het moment dat de troepen op de Carmel aankwamen, was het voor hen duidelijk dat ze nog nooit met zo'n geval te maken hadden gehad.


Twee commandanten die op de plaats van de ramp werkten, geven een glimp vanuit een persoonlijk oogpunt van de gebeurtenis die het gezicht van het IDF-brandbestrijdingssysteem hervormde.


Het was een gewone donderdag en commandant A, de trainingscommandant van de brandweerkazerne op de luchtmachtbasis Nabatim, was net na een normale week bij de deur van zijn huis aangekomen, toen hij plotseling het telefoontje kreeg dat zijn weekendplannen veranderde: "Er is een grote brand in Carmel, we moeten allemaal".


Hij had niet eens tijd om zijn koffer te pakken, en vertrok meteen voor vijf dagen vernietigende vlammen, of met andere woorden - operatie 'Brothers to Fire', waardoor het brandbestrijdingssysteem van de luchtmacht volledig veranderde.


Foto IDF-woordvoerder


"De formatie is in tweeën gedeeld - voor de brand en erna", legt sergeant-majoor G uit, die het bevel voerde over de brandweerkazerne op de Hazor-basis tijdens de Carmel-ramp - de grootste brand in de geschiedenis van de staat Israël. Onze brandweer."


De brand in Carmel brak uit op donderdag 2 december 2010 en brandde vijf lange dagen. "Al snel was duidelijk dat dit een serieuze zaak was", herinnert RSV A zich. "Al 's avonds gaf de minister van Defensie opdracht om zo snel mogelijk zoveel mogelijk hulp te sturen - en de luchtmacht verzamelde zich om te helpen. Vijf brandweerkorpsen van bases in het hele land werden onmiddellijk naar het noorden gestuurd."


Foto IDF-woordvoerder


"Het was een onvergetelijk gezicht", beschrijft commandant A. "We zagen onderweg al een grote rookpaddestoel en toen we bij Carmel aankwamen, was het alsof het een brandend oranje was geverfd. We realiseerden ons dat er geen duidelijk bevel voor het evenement, dus begonnen we alleen te werken. We verdeelden ons in groepen, en elk nam een ​​gebied over en ze begon het vuur te blussen", vervolgt commandant A. "We vielen elke vuurbron aan die we zagen."


Na een lange nacht waarin de formatietroepen van de luchtmacht het vuur bestreden, was het belang van samenwerking tussen de lichamen voor iedereen duidelijk. "De rest van de strijdkrachten van de formatie zagen onze efficiëntie", deelt RSV G, "zodra ze zich realiseerden dat we ook met hen in het veld waren, begonnen we samen te werkenOp de tweede dag van de brand besloot het leger een verenigde militaire eenheid op te richten en alle strijdkrachten van de luchtmacht te verzamelen - zo begonnen ze de orders ordelijk te verdelen en de troepen van de formatie naar de exacte plaatsen, wat deel uitmaakte van de oprichting ervan.


Deze stap creëerde kritische orde in een chaotische gebeurtenis. "Elk team heeft zijn eigen karakter en voordelen, juist deze combinatie zorgde voor een goede baan", zegt commandant A, "dit was ons voordeel.


Foto IDF-woordvoerder


"Vroeger, voor de brand, kenden ze ons niet", zegt sergeant-majoor G. Maar na de Carmel-ramp begonnen de luchtmacht en de brandweer en reddingsdiensten nauw samen te werken. "Vandaag trainen we regelmatig met hen en werken samen", vervolgt hij, "de brandweerlieden van Ours komen naar het opleidingscentrum van de brandweer en volgen daar oefeningen, bijscholingen en gezamenlijke cursussen."


De bijdrage van het brandbestrijdingssysteem tijdens de Carmel-brand benadrukte ook de noodzaak om de uitrusting die beschikbaar was voor al hun stations te versterken. "Nu onze magazijnen vol zijn - we hebben alle apparatuur die we nodig hebben, dit heeft onze kwaliteit als brandweerman aanzienlijk verbeterd", legt sergeant-majoor G uit.


Foto IDF-woordvoerder


Bovenal maakte de Carmel-ramp de formatie duidelijk dat alle brandweerlieden te allen tijde goed getraind moeten zijn, zodat bij het volgende grote evenement de volgorde van optreden voor iedereen vanaf het begin duidelijk zal zijn.


"In de nasleep van deze ramp heeft het brandweersysteem in het land veel geleerd en geleerd, maar er is één boodschap die ons altijd duidelijk was", concludeert commandant A en stelt, "waar de anderen ook vluchten, wij komen binnen. En elk moment bellen ze ons - we komen eraan.52 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page